Foto: LETA

Lai gan līdz nākamajai Latvijas hokeja izlases kopā sanākšanai un nākamajām spēlēm ir pāris mēnešu laika, nepārtraukti notiek potenciālo valstsvienības kandidātu vērošana un apzināšana, kas pamazām veido komandas iespējamo "zīmējumu". Šobrīd lielākā uzmanība tiek pievērsta vārtsargiem un jaunajiem hokejistiem, atzīst Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks.

Saprotams, ka šobrīd nav iespējams nosaukt pat ne aptuvenu komandas sastāvu aprīli gaidāmajām "Euro Hockey Challenge" seriāla spēlēm, bet arī tādus hokejistus, kuri tādu vai citādu iemeslu dēļ noteikti nepārstāvēs Latvijas izlasi, ģenerālmenedžeris nevar nosaukt. "Ziniet, tādu nav," sarunā ar portālu "Delfi" atzina Māris Baldonieks. "Protams, viss ir atkarīgs no veselības stāvokļa. Nevaram iesaistīt izlasē vai kādu lūgt spēlēt, ja viņam kaut kas nav kārtībā ar veselību vai ģimenē, vai nav zināma komforta sajūta, lai viņš gribētu kaut ko parādīt sev un pārējiem. Tad arī nekas nesanāks. Mums ir zināma pieredze ar šādiem gadījumiem, ka varbūt tad nemaz nevajag piespiest spēlēt. Jo mums vajag izlasi veidot no pozitīvi noskaņotajiem hokejistiem, kas grib spēlēt, ir veseli, spējīgi visu izdarīt un parādīt savu labāko sniegumu. Hokejisti ir arī patmīlīgi, un viņi grib pierādīt faniem, ka ir kaut ko vērti. Tad arī viss sanāk, tad ir rezultāts un kolektīvs. Ir viegli atrasties sporta zālē vai uz laukuma un izpildīt vingrinājumus, bet izveidot kolektīvu, saliedēt to, atrast vienādi domājošos, izveidot spēcīgu grupu - tas nav tik viegli."

"Ir gatavošanās plāni A, B un C, skatīsimies, kas notiks ar "Dinamo". Vēl viena svītra būs jāpavelk februāra vidū, lai zinātu, kā gatavoties tālāk. Tā soli pa solim ejam uz priekšu," nosaka Baldonieks. "Treneris Aleksandrs Beļavskis ir "mūsu" cilvēks, taču vairākus gadus nebija saistīts ar Latvijas hokeju, gribētos, lai viņš vairāk redz spēlētājus klātienē. Šodien tehnikas laikmetā klātienes efektu gan var iegūt ļoti viegli, skatīties spēļu video ierakstus un analizēt, bet svarīgi ir kontaktēties ar cilvēkiem, un nevis pa telefonu, bet aprunāties aci pret aci. Spēlētājiem tas ir ļoti svarīgi, jo tad viņi jūt ieinteresētību no izlases vadības un labvēlības žestu."

Par vienu no nopietnākajām spēlētāju pozīcijām, kam tiek pievērsta īpaša uzmanība, izlases ģenerālmenedžeris nosauc vārtsargus, jo vairāku spēcīgu latviešu vārtsargu klubi savos čempionātos potenciāli pretendē uz iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, kas nozīmē, ka izlasei viņi var nebūt pieejami.

"Skatāmies un vērtējam, šodien ir pāragri kaut ko runāt, bet jautājums ir ļoti, ļoti nopietns," saka Baldonieks. "Mums ir vārtsargs Amerikas Hokeja līgā (AHL), Amerikā ir arī U-20 izlases vārtsargs, ir trīs vārtsargi Šveicē, Kazahstānā, Latvijā, ir "pārbaudīta vērtība" - Edgars Masaļskis, ir Kristers Gudļevskis, kurš šosezon gan uzrāda dažāda līmeņa sniegumu. Taču viņš ir komandā, kas ir "play-off" stadijā un tas var radīt problēmas, jo Ziemeļamerikas komandas spēlētājus šādos gadījumos patur. Tas pats sakāms par spēlētājiem Šveicē, faktiski par visiem mūsu vārtsargiem, kas spēlē pasaules klubos."

"Nav jau arī sliktuma bez labuma - tagad mums ir iespēja iesaistīt daudzus juniorus, nedaudz vecākus spēlētājus, un tas attiecas ne tikai vārtsargiem" izlases ģenerālmenedžeris nosauc arī situācijas gaišās puses. "Ja neizvirzām mērķi "Euro Challenge" sacensībās cīnīties tikai par uzvaru, varam apvienot ar uzdevumu ieraudzīt jaunu talantu, dot viņam iespēju, uzticēties viņam - tas ir viens no procesiem, kā audzināt spēlētājus nākotnes izlasei. Varbūt viņi vēl šodien un rīt nespēlēs, bet parīt spēlēs. Bez šaubām, no federācijas un izlases vadības puses jāatrod maksimāli komfortabli, mājīgi apstākļi, lai komanda varētu sanākt kopā, lai rodas prieks un vēlme kaut ko parādīt, lai viss ir sakārtots, tad cilvēkiem ir prieks spēlēt. Tā veidojas kolektīvs."

Uz jautājumu, vai šosezon tiek izmantotas jaunas pieejas komandas veidošanā, Māris Baldonieks atbildēja noliedzoši: "Īpaši neko citādu neredzu, bet ir sakustējies jautājums, par ko es runāju jau ilgu laiku - par izlases ģērbtuvi," viņš saka. "Ceru, ka nākamgad tāda ģērbtuve būs. Tā būtu tāda kā mājvieta, kā svētnīca, kur nenāktu cilvēki no malas, ar īpašu atmosfēru, centrs, kur pulcējas spēlētāji. Izlases spēļu laikā tā būtu komandas mājvieta. Nupat bija sarunas ar ledus halles īpašnieku, projekts jau ir."

Runājot par gaidāmo pasaules čempionātu, Latvijas izlases ģenerālmenedžeris uzskata, ka diezgan daudz ko šajā turnīrā noteiks fakts, ka šī ir pēcolimpiskā sezona. "Domāju, ka daudzas valstis, kurām reitings garantē dalību nākamajās olimpiskajās spēlēs, šo un pagājušā gada pasaules čempionātu uzskata vairāk par jaunas komandas būvniecības laiku, kā iesaistīt komandā spēlētājus, kas uz nākamās Olimpiādes laiku būtu pašā briedumā," norāda Baldonieks. "Mums tas process notiek nepārtraukti, katru gadu, jo rezervistu soliņš ir diezgan īss. Pavasaris tiek veltīts jauno spēlētāju iesaistei, pārbaudei "kaujas apstākļos", dodot iespēju. Cik spējam, tik komanda ir jāatjauno. Cita ceļa nav, jo mums augstas klases spēlētāju ir, cik ir. Kā būs, to redzēsim 17. maijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!