Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Trešo zaudējumu trīs pārbaudes spēlēs pirms pasaules čempionāta piedzīvoja Latvijas hokeja izlase, kas ceturtdien "Arēnā Rīga" ar 0:5 (0:1, 0:2, 0:2) piekāpās Somijas valstsvienībai.

Somiem pirmajā periodā astotajā minūtē divu spēlētāju vairākumu izmantoja Leo Komarovs, otrajā periodā Jūso Pūstinens guva divus vārtus, bet trešā perioda sākumā Pūstinens bija precīzs, panākot 4:0. Piektos vārtus somiem guva Jūso Hietanens.

Latvijas izlases vārtsargs Edgars Lūsiņš atvairīja 43 metienus, bet Latvijas hokejisti izdarīja 26 metienus.

Pirms spēles

Izlases rindās šoreiz nav pamatvārtsarga Edgara Masaļska, kurš ir apslimis. Viņa vietā vārtos būs Edgars Lūsiņš, bet kā otrais vārtsargs būs Māris Jučers.

Salīdzinot ar pirmajām pārbaudes spēlēm pret zviedriem, šoreiz Latvijas izlasē nav aizsargi Georgijs Pujacs un Mārtiņš Porejs, kuru vietā spēlēs Krišjānis un Jēkabs Rēdlihi. Savukārt uzbrukumā Armanda Bērziņa un Mārtiņa Cipuļa vietā darbosies Miķelis Rēdlihs un Aleksejs Širokovs.


1.periods

Jau ar pirmajām minūtēm Somijas izlase rādīja ātru, aktīvu spēli, kurai ne vienmēr Latvijas komanda tika līdzi, taču atsevišķos brīžos arī Tēmu Lasilam somu vārtos bija, ko pastrādāt.

Otrajā minūtē pretuzbrukumā aizmuka uzreiz trīs Latvijas izlases spēlētāji – Sergejs Pečura, Juris Štāls un Māris Jass – taču Lasilam piesteidzās palīgā otrs aizsargs un uzbrukums tika apstādināts.

Pirmais noraidījums piektajā minūtē bija somiem – divas soda minūtes pret Kasparu Sulieti nopelnīja Miko Maenpā, taču vairākumu realizēt neizdevās, vēl sliktāk – jau pēc 16 sekundēm uz sodīto soliņu uz četrām minūtēm devās Juris Štāls un vēl pēc 50 sekundēm - arī Vitālijs Pavlovs, atstājot mājinieku trijatā pret pieciem somiem.

Lai arī Edgars Lūsiņš atvairīja vairākus bīstamus metienus, Maenpā spēcīgais raidījums septītās minūtes vidū gandrīz no zilās līnijas, kad skatu mūsu vārtsargam aizsedza Leo Komarovs, bija netverams – 0:1. Vārtu guvums ieskaitīts Komarovam, kurš pēdējais laboja ripas lidojumu.

Pēc neilga brīža ripa vēlreiz atradās Lūsiņa sargātajos vārtos, taču tiesneši ievēroja, ka bijusi piespēle ar augstu paceltu nūju un vārti netika skaitīti.

Atlikušajās minūtēs abām komandām izdevās pa labiem un interesantiem uzbrukumiem, taču gan Lūsiņš, gan Lassila biaj savu uzdevumu augstumos.

Trešdaļas beigās atkal "sabira" noraidījumi, turklāt Latvijas izlase atkal palika triju spēlētāju sastāvā pret četriem somiem - Jēkabs Rēdlihs "uzķērās" uz Komarova provokāciju, taču līdz perioda beigu signālam rezultāts netika mainīts.


2.periods

Pēc otrā perioda Somijas izlases pārsvars jau sasniedza trīs vārtus, bet Lasila tā arī palika nepārspēts.

Perioda sākumā laba iespēja atklāt rezultātu Latvijas izlases labā bija Raimondam Volkoitam, kurš, iznākot no sodīto soliņa, saņēma piespēli no Kristapa Sotnieka, taču neizdevās apstrādāt ripu, pagaidīja kolēģus, un moments jau bija garām.

Piektās minūtes vidū savā aizsardzības zonā Jūso Pūstinenu nepamana Kristaps Sotnieks, kad piespēlē pāriniekam, un somu uzbrucējam nesagādā problēmas pārspēt Edgaru Lūsiņu, kurš ir palicis bez komandas biedru palīdzības.

Vēl pēc trim minūtēm rezultāts jau kļuva 3:0 Somijas labā, kad somi trīs reizes meta pa Lūsiņa vārtiem no tuvas distances, kamēr trešais Pūstilas metiens beidzās ar gūtiem vārtiem.

Pēc šā spēles momenta uz ģērbtuvēm devās Oskars Cibuļskis, kam esot kājas trauma.

Perioda otrajā pusē abām komandām pa diviem noraidījumiem, bet Latvijas izlases izpildījumā skaitliskais vairākums bija ļoti nevarīgs, no savas aizsardzības zonas izdevās tikt ārā, kad minūte vairākumā jau bija pagājusi, bet pirmais un vienīgais metiens pa Lasilas vārtiem bija 16 sekundes pirms noraidītā Maenpā atgriešanās laukumā.

Taču arī somu skaitliskie vairākumi nebija rezultatīvi, lielākoties pateicoties vārtsarga Edgara Lūsiņa centieniem.

Perioda beigās atkal labs pretuzbrukums izdevās Pavlovam, Sotniekam un Jekimovam, atdzīvojās arī tribīnes, taču Somijas izlases vārti joprojām palika "slēgti".


Trešais periods

Trešais periods sākās ar vēl vieniem zaudētiem vārtiem – ripa, atsitusies pret kādu no Latvijas komandas spēlētājiem, nokļūst pie Jūsto Pūsonena, kurš guva "hat-trick" – 4:0 Somijas izlases labā.

Pēc ceturto vārtu zaudējuma Latvija nonāca divu spēlētāju vairākumā, izdevās vairāki metieni pa vārtiem, taču Lasilu pārspēt tā arī neizdevās, jo vārtsargs redzēja visus metienus.

Spēles turpinājumā Latvijas izlase spēlēja nedaudz aktīvāk – vismaz divreiz izcelties bija iespēja Aleksejam Širokovam, taču izmaiņas uz rezultātu tablo tas nenesa. Toties 16. minūtē Jūso Hietanens, saņēmis ripu gar zonas līniju no Jannes Pesonena, spēcīgi šķīla to uz mūsējo vārtiem, Leo Komarovs atkal palēcās, un ripa bija iekšā vārtu tīklā – 5:0.

Perioda beigās nelielu kautiņu sarīkoja Roberts Jekimovs un Miko Maenpā, bet pēc pusminūtes Robertam uz sodīto soliņa pievienojās Vitālijs Pavlovs, bet šo mazākumu Latvijas izlasei izdevās izturēt.

Spēle noslēdzās ar rezultātu 5:0 Somijas izlases labā; pa Edgara Lūsiņa sargātajiem vārtiem tika izdarīti 48 metieni, pa Tēmu Lasilas vārtiem – 26. Par mača labākajiem spēlētājiem nosauca trīs vārtu autoru Jūsto Pūsonenu un Latvijas izlases aizsargu Krišjānis Rēdlihu.

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: #1 Māris Jučers, #30 Edgars Lūsiņš
Aizsargi: #2 Alberts Iliško, #4 Māris Jass, #5 Oskars Cibuļskis, #7 Kristaps Sotnieks, #8 Mārtiņš Jakovļevs, #14 Jēkabs Rēdlihs, #25 Jānis Andersons, #26 Krišjānis Rēdlihs
Uzbrucēji: #6 Juris Štāls, #9 Roberts Bukarts, #11 Gints Meija, #12 Aleksejs Širokovs, #15 Ronalds Ķēniņš, #16 Raimonds Vilkoits, #20 Vitālijs Pavlovs, #22 Roberts Jekimovs, #23 Andris Džeriņš, #24 Miķelis Rēdlihs, #27 Sergejs Pečura, #35 Kaspars Saulietis

Somijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: #32 Niko Hovinen; #35 Teemu Lassila
Aizsargi: #7 Mikko Maenpaa, #19 Juha Leimu, #36 Juuso Hietanen, #38 Joonas Jarvinen, #40 Markus Nordlund, #41 Pasi Puistola, #46 Mikko Pukka, #52 Ville Uusitalo
Uzbrucēji: #12 Sakari Salminen, #15 Teemu Pulkkinen, #20 Janne Pesonen, #22 Juuso Puustinen, #24 Jarno Koskiranta, #26 Jarkko Immonen, #27 Joonas Donskoi, #29 Petteri Nokelainen, #33 Tommi Huhtala, #37 Mika Pyorala, #45 Masi Marjamaki, #71 Leo Komarov

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!