Foto: DELFI

Pieredzējušā Latvijas hokeja aizsarga Oskara Bārtuļa paziņojums, ka viņš šopavasar nepalīdzēs Latvijas izlasei pasaules čempionātā Maskavā, valstsvienības vadībai nav pārsteigums, jo, lai gan ar hokejistu par spēlēšanu vēl nebija runāts, atteikums bija sagaidāms, sacīja izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks.

Šo sezonu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubā Vladivostokas "Admiral" aizvadījušais Bārtulis atzina, ka nespēlēs cirkšņu traumas dēļ. Arī iepriekšējos gados viņš izlasei nepalīdzēja, aizbildinoties ar traumām.

"Lai vērtētu Bārtuļa lēmumu, pietiek paskatīties statistikā, kad viņš pēdējo reizi ir piedalījies pasaules čempionātā, un tad izdarīt secinājumus. To, ka viņš nespēlēs, jau gaidīju, tikai žēl, ka spēlētājs ir izvēlējies šādu komunikācijas veidu. Protams, gribētos izrunāties, taču, cik saprotu, parādās gan aizņemtība, gan arī traumas sāk nākt virsū. Tāpat ir arī ģimene, citas lietas, un beigās sanāk tā, kā sanāk," Baldonieks neslēpa, ka kontakts ar pieredzējušo hokejistu šobrīd nav tāds, kādu vēlētos izlases vadība.

Pēdējo reizi Bārtulis pasaules čempionātā spēlēja 2012.gadā, kas viņam bija trešais šāda līmeņa turnīrs karjerā. Pēc tam viņš piedalījās arī 2014.gada olimpiskajās spēlēs Sočos, bet šosezon bija izlasē pārbaudes turnīrā Liepājā, kur divās spēlēs bija komandas kapteinis.

Baldonieks piebilda, ka vienīgais labums ir tas, ka šoreiz hokejists savu lēmumu paziņojis laicīgi, tādējādi izslēdzot dažādas spekulācijas par tēmu.

Šajā sezonā KHL regulārajā čempionātā 29 gadus vecais Bārtulis, kurš bija "Admiral" vienības kapteinis, 52 mačos guva astoņus vārtus un veica 16 rezultatīvas piespēles, izpelnoties pozitīvu lietderības koeficientu +10. Savukārt Gagarina kausa izcīņā viņš piecos mačos izdarīja vienu rezultatīvu piespēli, bet "Admiral" Austrumu konferences ceturtdaļfināla sērijā ar 1-4 zaudēja Novosibirskas "Sibirj".

Jau ziņots, ka Latvijas izlasei nu jau kuro pavasari nevarēs palīdzēt arī uzbrucējs Mārtiņš Karsums, kuram pēc novembrī gūtās pleca traumas janvārī tika veikta operācija, tāpēc šī sezona viņam jau ir noslēgusies.

"Neviens cits par nespēlēšanu nav neko teicis. Protams, ar dažiem spēlētājiem ir neskaidrības. Piemēram, zinu, ka Artūrs Kulda visu sezonu ir aizvadījis ar sakostiem zobiem, tāpēc šobrīd vēl nav zināms, kā būs ar viņu. Viņš ir kārtīgs čalis, taču dzīvē ne viss ir tik vienkārši, kā mums varbūt gribētos. Savukārt, runājot par Ziemeļamerikas spēlētājiem Zemgu Girgensonu, Ronaldu Ķēniņu un Kristeru Gudļevski, šobrīd viss izskatās cerīgi, taču viņiem jau vēl pilnā sparā rit sezona," Baldonieks ieteica pagaidīt līdz brīdim, kad šie hokejisti būs brīvi no saistībām klubos.

Latvijas izlases ģenerālmenedžeris arī atklāja, ka šogad viņam pirms čempionāta un tā laikā būs arī palīgs - bijušais izlases spēlētājs Juris Štāls, kurš profesionāla hokejista karjeru ir noslēdzis, šo sezonu aizvadot Latvijas čempionāta komandā Ogres "Kurbads". Štāls pirmo pieredzi menedžera amatā guva pērnā gada nogalē, kad bija Latvijas junioru U-20 izlases ģenerālmenedžeris.

Kā zināms, Latvijas izlase galvenā trenera Leonīda Beresņeva vadībā pasaules čempionātam sāks gatavoties 21.martā un atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad treniņprocess aizritēja "Volvo" ledus hallē, šoreiz izlases mājvieta būs "Inbox.lv" arēna Piņķos. Beresņevs par izlases galveno treneri trešo reizi tika apstiprināts februārī. Viņa palīgi turnīrā būs Ģirts Ankipāns un Kārlis Zirnis, bet ar vārtsargiem strādās Juris Klodāns.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīs astoņas pārbaudes spēles. Vispirms Eiropas Hokeja izaicinājuma turnīrā aprīļa pirmajā pusē Latvija divreiz izbraukumā spēkosies ar Dāniju, mēneša vidū uzņems Baltkrievijas izlasi, vēl pēc nedēļas arī Vāciju. Savukārt pēdējās divās pārbaudes spēlēs aprīļa un maija mijā vienība izbraukumā spēlēs ar Šveici.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt LHF doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Savukārt no 1. līdz 4.septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!