Foto: F64
Latvijas U-18 hokeja izlase, kas jau iepriekš bija nodrošinājusi vietu elitē, svētdien Rīgā pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupas noslēdzošajā spēlē ar 2:1 (1:1, 0:0, 1:0) uzvarēja Kazahstānas vienaudžus, turnīru noslēdzot ar perfektu bilanci.

Oļega Sorokina trenētā vienība izcīnīja piecas uzvaras piecos mačos.

Turnīra noslēdzošajā mačā rezultātu atklāja kazahi, kuru rindās precīzs bija kapteinis Jernars Musabajevs. Tiesa, jau pēc divām minūtēm Ernests Ošenieks panāca izlīdzinājumu, bet uzvaras vārtus spēles 56.minūtē Latvijai guva Gustavs Millers, kurš bija precīzs metot no ļoti asa leņķa, kam pretinieku vārtsargs Vladislavs Nureks nebija gatavs.

Par turnīra labāko vārtsargu tika atzīts Jānis Voris, kurš gan svētdien palika rezervē, Latvijas vārtus sargājot Artūram Šilovam.

Jau vēstīts, ka dienas pirmajās divās spēlēs Vācijas U-18 izlases hokejisti ar 8:2 (5:2, 1:0, 2:0) sagrāva Slovēniju, nosūtot viņus uz zemāku grupu, bet Dānijas komanda ar 5:3 (2:0, 2:2, 1:1) uzvarēja Norvēģiju.

Turnīrā ar maksimāli iespējamajiem 15 punktiem triumfēja Latvija, nodrošinot vietu pasaules čempionāta elites divīzijā, kamēr otrā ar 12 punktiem palika Vācija. Savukārt tālāk ar sešiem punktiem sekoja Dānija un Kazahstāna, bet beigu daļā palika Norvēģija un Slovēnija.

Jau vēstīts, ka pirmdien Latvijas U-18 izlase, nespējot parādīt cerēto sniegumu, grūtā cīņā ar 2:1 uzvarēja Slovēniju, kamēr otrdien ar 3:0 apspēlēja Norvēģiju. Tikmēr ceturtdien latvieši ar 3:1 pārspēja Vāciju, kas tika uzskatīta par šīs grupas favorīti, bet piektdien ar 4:1 apspēlēja Dāniju, nodrošinot ceļazīmi uz augstāko divīziju.

Savukārt Kazahstāna vispirms ar 5:2 uzveica Norvēģiju, bet pēc tam tika piedzīvotas divas neveiksmes pēc kārtas - 0:1 pret Vāciju un 2:4 pret Dāniju, kamēr ceturtajā mačā ar 7:1 tika sagrauta Slovēnija.

Latvijas U-18 hokeja izlases galvenais treneris Oļegs Sorokins komandas sastāvā iekļāva divus vārtsargus, astoņus aizsargus un 12 uzbrucējus. Savukārt rezerves vietu sastāvā galvenais treneris atvēlēja vārtsargam Rihardam Norvaišam, kurš oficiālajā pieteikumā netika iekļauts.

No nosauktajiem spēlētājiem vislielākā pārstāvniecība bija no hokeja skolas "Rīga" sistēmā esošajiem hokejistiem. "Rīgas" vienībā šogad spēlējuši septiņi sarakstā iekļautie kandidāti.

Valstsvienībā bija iekļauti arī četri hokejisti, kuri ikdienā spēlē ārzemēs. ASV hokeja zinības apgūst Artjoms Kopass, Šveicē spēlē Nauris Sējējs un Kristers Arnicāns, bet Zviedrijas jauniešu komandas pārstāv Kārlis Reinis Štolcs.

Treniņnometnes ietvaros Latvijas jauniešu izlase aizvadīja trīs pārbaudes mačus. Sākotnēji Latvijas U-18 komanda ar 1:3 piekāpās Latvijas nacionālās valstsvienības kandidātiem, bet pēc tam divās cīņās (0:4, 2:3) Ventspilī atzina Krievijas U-17 izlases pārākumu.

Ceļazīmi uz pasaules čempionāta eliti izcīnīja tikai šī turnīra uzvarētāja, kas ir Latvija, bet vājākā vienība - Slovēnija - pameta pirmās divīzijas A grupu un nākamgad spēlēs B grupā.

Iepriekšējo reizi Latvijā pirmās divīzijas pasaules čempionāts U-18 izlasēm notika 2011.gadā, bet vēl pirms tam - 2006.gadā. Abos šajos čempionātos Latvijas puiši izcīnīja zelta godalgas un ieguva ceļazīmi uz augstāko divīziju.

Latvijas U-18 valstsvienības trenera groži šajā čempionātā uzticēti Sorokinam, bet asistenta pienākumus pilda Herberts Vasiļjevs un Juris Ozols.

Latvijas U-18 izlase elites divīzijā spēlējusi septiņas reizes.

Latvijas U-18 valstsvienības sastāvs pasaules čempionātam Rīgā:

Vārtsargi: Jānis Voris ("Rīga", MHL), Artūrs Šilovs (HS "Rīga");

Aizsargi - Nauris Sējējs (Ženēvas "Servette", Šveice), Patriks Ozols, Harijs Branta, Ņikita Mateiko, Ernests Ošenieks (visi - "Lido"), Rihards Ķuzis ("Prizma"), Gustavs Bergs (HS"Rīga"; "Rīga", MHL), Kārlis Reinis Štolcs (Ārlandas "Wings", Zviedrija);

Uzbrucēji - Deniss Fjodorovs, Roberts Priževoits (abi - "Rīga", MHL), Rūdolfs Polcs, Patriks Marcinkēvičs, Gļebs Prohorenkovs (visi - HS "Rīga"), Vladislavs Barkovskis ("Daugavpils"/"LDz Cargo"), Ričards Grīnbergs, Mikus Mintautišķis (abi - HS "Rīga"; "Rīga", MHL), Kristers Arnicāns (Cīrihes "Lions", Šveice), Ričards Rihards Fomins ("Liepāja"/"Sporta spēļu skola"), Gustavs Millers ("Lido"), Artjoms Kopass (Bostonas "Bandits", ASV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!