Latvijas U-18 hokeja izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā jauniešiem piektdien apakšgrupas otrajā spēlē pamatlaika pēdējā minūtē izlaida no rokām uzvaru un pagarinājumā zaudēja vienaudžiem no Zviedrijas.

Latvijas jaunie hokejisti piekāpās ar rezultātu 3:4 (0:2, 1:0, 2:1, 0:1), otro maču pēc kārtas piedzīvojot zaudējumu pagarinājumā.

Latvijas U-18 izlase šajā mačā izdarīja 15 metienus pa Zviedrijas izlases vārtiem, kamēr pretinieki pa Mareka Mitena sargātajiem vārtiem izdarīja 47 metienus.

Zviedri mača rezultātu atklāja jau pēc nospēlētas pusotras minūtes, bet pirmā perioda vidū viņi panāca 2:0. Turpretī Latvijas jaunie hokejisti pirmajā trešdaļā izdarīja vien vienu metienu pa pretinieku vārtiem, turpretī zviedri uz Mitena sargāto cietoksni raidīja 12 ripas. Arī otrajā trešdaļā zviedriem piederēja nospiedošs pārsvars, tomēr Latvijas izlasei vienus vārtus izdevās atgūt, kad perioda desmitajā minūtē precīzs bija Erlends Kļaviņš.

Savukārt trešajā periodā jau 50.sekundē Valters Apfelbaums spēles rezultātu izlīdzināja, bet četrarpus minūtes vēlāk Tomass Zeile latviešus izvirzīja vadībā. Turpinājumā zviedri izdarīja milzīgu spiedienu uz Latvijas izlases aizsardzību, turklāt nedaudz vairāk kā minūti līdz pamatlaika beigām nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Spēlējot vairākumā, bet ar tukšiem vārtiem, zviedru uzbrucējs Aleksandrs Nīlanders vien 19 sekundes pirms finālsvilpes panāca neizšķirtu 3:3, tādējādi komandām uzvarētāju noskaidrošanai bija jāaizvada piecu minūšu pagarinājums.

Papildlaika otrajā minūtē Mitens par klupināšanu nopelnīja Latvijai divu minūšu mazākumu. Tā laikā zviedri vienu reizi norībināja Mitenu sargāto vārtu pārliktni, taču vairākumu realizēt viņi nespēja. Tomēr, spēlējot jau vienādos sastāvos, 24 sekundes pirms pagarinājuma beigām Jākobs Movērare izrāva Zviedrijas izlasei uzvaru.

Ja Latvijas izlase turnīru iesāka jau ceturtdien, kad pagarinājuma izskaņā piedzīvoja sāpīgu zaudējumu ar 4:5 pret Šveici, Zviedrijai pirmā cīņa sacensībās bija tieši pret Latviju.

A grupā līdere ar trim punktiem vienā spēlē ir ASV, bet pa diviem punktiem guvušas Šveice un Zviedrija. Arī Latvijas izlase guvusi divus punktus, bet kā vienīgā A grupā aizvadījusi jau divas spēles, bet Krievija turnīra pirmajā spēlē palika bez punktiem.

Latvijas izlase apakšgrupu turnīrā svētdien tiksies arī ar ASV un pirmdien ar Krieviju, ko turnīrā pārstāv U-17 vecuma grupas puiši. Šo komandu savstarpējā mačā ceturtdien uzvaru ar 8:2 izcīnīja ASV. Tikmēr otrajā apakšgrupā spēlē Somijas, Kanādas, Čehijas, Slovākijas un Dānijas jaunieši.

Kaut Zviedrijas jaunie hokejisti vēsturiski ir vieni no galvenajiem pretendentiem uz medaļām pasaules čempionātos, labāko trijniekā U-18 vecuma grupā viņi nav spējuši tikt jau kopš 2012.gada, turklāt nekad nav guvuši zelta medaļas.

Latvijas U-18 izlases galvenais treneris Ēriks Miļuns trešdien nosauca 23 spēlētājus, kuri piedalīsies čempionātā. Komandā iekļuva trīs vārtsargi, septiņi aizsargi un 13 uzbrucēji. Ārpus sastāva kā pēdējie palika Kārlis Gustavs Logins, Leonards Leo Avakovs un Edvīns Daniels Jansons.

Komandas kapteiņa pienākumus pasaules čempionātā pilda Tomass Zeile, bet viņam asistē Emīls Ezītis un Markuss Komuls.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet grupu vājākās komandas cīnīsies par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Sagatavošanās posma noslēgumā Latvijas U-18 izlase aizvadīja treniņnometni Tīfriverfolā (ASV), kas atrodas netālu no Grandforksas. Miļuna vadītā komanda aizvadīja divas pārbaudes spēles, pirmajā ar 4:5 zaudējot Dānijas vienaudžiem, bet otrajā ar 0:4 atzīstot ASV reģionālās U-18 izlases pārākumu.

Tāpat Latvijas U-18 izlase no 30.marta līdz 7.aprīlim aizvadīja nedēļu ilgu treniņnometni "Volvo" ledus hallē, tās laikā pārbaudes spēlē Tukumā ar 1:8 zaudējot Latvijas pieaugušo izlases kandidātiem.

Miļunam darbā ar izlasi palīdz asistenti Aigars Razgals un Anatolijs Jemeļjaņenko.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā pēc masveidīgas bēdīgi slavenā meldonija konstatēšanas Krievijas U-18 hokeja izlases spēlētāju analīzēs dienu pirms došanās uz pasaules čempionātu pilnībā tika nomainīts vienības sastāvs, un komandu pārsvarā pārstāvēs U-17 vecuma hokejisti.

Šī ir sestā reize, kad Latvijas jauniešu U-18 izlase spēlē pasaules čempionāta augstākajā divīzijā. Debija tika piedzīvota 2007.gadā Somijā, kam sekoja turnīri arī 2010., 2012., 2013. un 2015.gadā.

Pērn Latvijas izlase augstākās divīzijas čempionātu aizvadīja Šveicē, kurā ieņēma devīto vietu, jo divās pārspēlēs ar vienādu 5:3 pārspēja Vāciju. Latvija arī atzīstami aizvadīja apakšgrupu turnīrā, kurā ar 6:11 zaudēja Kanādai, ar 1:4 Čehijai, 1:3 Somijai un ar 2:3 Šveicei, kas vēlāk tika līdz pusfinālam, no tālākās cīņas izslēdzot Krieviju. Savukārt par pasaules čempioni pērn kļuva ASV, kas finālā ar 2;1 uzvarēja Somiju.

Savukārt augstākajā divīzijā Latvija iekļuva 2014.gadā, uzvarot pirmās divīzijas A grupas turnīrā Nicā (Francija).

Latvijas U-18 hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Mareks Egils Mitens, Gustavs Dāvis Grigals (abi - "Rīga"), Niklāvs Rauza (Vāsas "Sport", Somija);

aizsargi - Roberts Kaļķis, Pauls Svars, Silvestrs Seļickis (visi - "Rīga"), Olafs Bērziņš, ("Rīga 99"), Sandis Smons (Ženēvas "Servette", Šveice), Tomass Zeile (Meštas "Wings", Zviedrija), Regnārs Ūdris ("Anaheim Jr.Ducks", ASV);

uzbrucēji - Haralds Štrombergs, Vlads Vulkanovs, Emīls Ezītis, Erlends Kļaviņš (visi - "Rīga"), Emīls Ģēģeris, Lūkass Sičevs (abi - "Rīga 99"), Vladislavs Nazarovs ("Liepāja"), Valters Apfelbaums ("Prizma"), Deniss Smirnovs ("Servette"), Roberts Bļugers ("Shattuck St.Mary's", ASV), Verners Egle ("Madison Capitols", ASV), Markuss Komuls (Vermontas "Luberjacks", ASV), Renārs Krastenbergs ("Thunder", ASV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!