Latvijas U-18 hokeja izlase piektdienu zaudēja Dānijai otrajā cīņā par vietas saglabāšanu pasaules čempionāta elites divīzijā, līdz ar to sērijas uzvarētājs noskaidrosies vien pēc svētdien gaidāmā trešā dueļa.

Otrajā mačā Latvija piekāpās ar rezultātu 1:4 (0:1, 0:1, 1:2) un sērijā līdz divām uzvarām rezultāts kļuva neizšķirts 1-1.

Kaut Latvijas juniori mača gaitā izdarīja par desmit metieniem vairāk nekā pretinieki (32:22), Dānija uzbruka ar augstāku precizitāti un vienīgos vārtus ielaida pēc Roberta Bļugera raidījuma.

"Mums bija nepieciešami vieni gūtie vārti spēles sākumā un iemetām vienus vārtus pirmajā trešdaļā. Visa mača gaitā labi darbojāmies aizsardzībā," pēc dueļa izteicās Dānijas izlases vārtsargs Kaspers Krogs.

"Šajā spēlē visi bija pārāk atbrīvoti. Mūsu komandā nebija vajadzīgā niknuma," atzina Latvijas izlases kapteinis Tomass Zeile.

Kā zināms, ASV notiekošā pasaules čempionāta pirmajā spēlē par vietas saglabāšanu Latvija ceturtdien ar 5:1 pārspēja Dāniju.

Izšķirošais mačs svētdien sāksies plkst.19 pēc Latvijas laika. Šī dueļa uzvarētāji varēs piedalīties arī nākamā gada pasaules čempionātā, kas risināsies Slovākijā, bet zaudētājiem būs jāspēlē pirmās divīzijas A grupā un viņus spēcīgāko vienību vidū aizstās Baltkrievija.

Latvijas jaunie hokejisti čempionātu iesāka slavējami, jo pirmajos divos A apakšgrupas mačos, lai arī tika piedzīvoti zaudējumi, tika izcīnīts pa vienam punktam. Vispirms Latvija ar 4:5 pagarinājuma izskaņā piedzīvoja zaudējumu pret Šveici, bet otrajā mačā ar 3:4 pagarinājumā tika atzīts Zviedrijas vienaudžu pārākums.

Abi Latvijas pirmie zaudējumi bija nepatīkami, jo Šveice uzvaras vārtus iemeta septiņas sekundes pirms pagarinājuma beigām, bet Zviedrija no zaudējuma izglābās 19 sekundes pirms trešā perioda izskaņas, bet pēc tam uzvaru nodrošināja 24 sekundes pirms pagarinājuma izskaņas.

Savukārt trešajā spēlē Latvija ar 1:12 cieta sagrāvi pret galvenajiem favorītiem ASV hokejistiem, bet grupu turnīra noslēdzošajā mačā ar 0:7 tika piedzīvots zaudējums Krievijai, kas uz turnīru atvedusi U-17 vecuma komandu, jo pāris dienas pirms čempionāta sākuma gadu vecāko spēlētāju analīzēs tika konstatēts bēdīgi slavenais meldonijs, tāpēc tika nomainīts viss komandas sastāvs.

Tikmēr B apakšgrupā Dānijas hokejisti arī piedzīvoja četrus zaudējumus četros mačos. Vispirms ar 4:5 dāņi piekāpās Slovākijai, turpinājumā ar 2:10 kapitulēja Kanādai, ar 1:4 zaudēja Somijai un ar 2:9 cieta sagrāvi pret Čehiju.

Kā vēstīts, sagatavošanās posma noslēgumā Latvijas U-18 izlase aizvadīja treniņnometni Tīfriverfolā (ASV), kas atrodas netālu no Grandforksas, kur risinās čempionāts. Ērika Miļuna vadītā komanda aizvadīja divas pārbaudes spēles, pirmajā ar 4:5 zaudējot Dānijas vienaudžiem, bet otrajā ar 0:4 atzīstot ASV reģionālās U-18 izlases pārākumu.

Tāpat Latvijas U-18 izlase no 30.marta līdz 7.aprīlim aizvadīja nedēļu ilgu treniņnometni "Volvo" ledus hallē, tās laikā pārbaudes spēlē Tukumā ar 1:8 zaudējot Latvijas pieaugušo izlases kandidātiem.

Miļunam darbā ar izlasi palīdz asistenti Aigars Razgals un Anatolijs Jemeļjaņenko.

Šī ir sestā reize, kad Latvijas jauniešu U-18 izlase spēlē pasaules čempionāta augstākajā divīzijā. Debija tika piedzīvota 2007.gadā Somijā, kam sekoja turnīri arī 2010., 2012., 2013. un 2015.gadā.

Pērn Latvijas izlase augstākās divīzijas čempionātu aizvadīja Šveicē, kurā ieņēma devīto vietu, jo divās pārspēlēs ar vienādu 5:3 pārspēja Vāciju. Latvija arī atzīstami aizvadīja apakšgrupu turnīrā, kurā ar 6:11 zaudēja Kanādai, ar 1:4 Čehijai, 1:3 Somijai un ar 2:3 Šveicei, kas vēlāk tika līdz pusfinālam, no tālākās cīņas izslēdzot Krieviju. Savukārt par pasaules čempioni pērn kļuva ASV, kas finālā ar 2:1 uzvarēja Somiju.

Savukārt augstākajā divīzijā Latvija iekļuva 2014.gadā, uzvarot pirmās divīzijas A grupas turnīrā Nicā (Francijā).

Latvijas U-18 hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Mareks Egils Mitens, Gustavs Dāvis Grigals (abi - "Rīga"), Niklāvs Rauza (Vāsas "Sport", Somija);

aizsargi - Roberts Kaļķis, Pauls Svars, Silvestrs Seļickis (visi - "Rīga"), Olafs Bērziņš, ("Rīga 99"), Sandis Smons (Ženēvas "Servette", Šveice), Tomass Zeile (Meštas "Wings", Zviedrija), Regnārs Ūdris ("Anaheim Jr.Ducks", ASV);

uzbrucēji - Haralds Štrombergs, Vlads Vulkanovs, Emīls Ezītis, Erlends Kļaviņš (visi - "Rīga"), Emīls Ģēģeris, Lūkass Sičevs (abi - "Rīga 99"), Vladislavs Nazarovs ("Liepāja"), Valters Apfelbaums ("Prizma"), Deniss Smirnovs ("Servette"), Roberts Bļugers ("Shattuck St.Mary's", ASV), Verners Egle ("Madison Capitols", ASV), Markuss Komuls (Vermontas "Luberjacks", ASV), Renārs Krastenbergs ("Thunder", ASV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!