Foto: LETA

Latvijas U-20 hokeja izlases galvenais treneris Ģirts Ankipāns par spīti komandas neveiksmei cīņā par atgriešanos pasaules čempionāta augstākajā divīzijā savus lēmumus nenožēlo, uzsverot, ka vienības sastāvā iekļāvis pēc savām un savu palīgu domām labākos spēlētājus.

Kā ziņots, Latvijas U-20 izlase, kas zaudējusi izredzes atgriezties pasaules čempionāta augstākajā divīzijā, Itālijā notiekošā pirmās divīzijas A grupas turnīra ceturtajā mačā ceturtdien ar rezultātu 2:4 piekāpās mājiniekiem itāļiem. Latvieši jau pirms tam ceturtdien šķīrās no izredzēm sasniegt augstāko divīziju, jo Baltkrievija ar 5:1 pārspēja vienu no savām galvenajām konkurentēm Norvēģiju, gūstot ceturto panākumu tikpat spēlēs un kļūstot saviem pretiniekiem neaizsniedzama.

"Slimība no iepriekšējā mača pārgāja arī uz šo spēli - nerealizētas vārtu gūšanas iespējas. Tas nāk no stresa, jo pirms tam mačā pret Baltkrieviju par spīti labam sniegumam zaudējām. Šie puiši ir jauni, un šī viņiem būs laba mācība turpmākajai karjerai. Spēlētāji ir labi, un to visi redz. Šāda skola arī ir nepieciešama," Ankipāns izteicies sarunā ar Latvijas Televīziju (LTV). "Noteikti, ka norvēģu zaudējums pirms mūsu spēles sākuma komandai neko pozitīvu neiedeva. Tomēr jāiet un jāspēlē. Sākumā tas izdevās, taču neguvām tik daudz vārtus, kā cerējām. Puiši juta, ka spēle nesokas, tāpēc sāka nervozēt, kas šajā vecumā ir saprotami."

"Jebkura pieredze ir laba, arī man kā trenerim. Nenožēloju neko, jo sastāvā iekļāvu pēc savām un treneru kolektīva domām labākos spēlētājus. Mēs viņiem devām iespēju. Kāds to izmantoja, kāds - nē," skaidroja treneris. "Lai arī rezultāts komandai ir negatīvs, ļoti daudz jauno spēlētāju ieguva lielāku augsta līmeņa praksi par to, kādu viņi gūst ikdienā. Junioru hokejs ir ļoti interesants, ar lielu pašatdevi un ātrumu. Vairāk ir cīņasspara, nevis meistarības. Man šis hokejs ļoti patīk."

"Mēs visi trīs - Latvija, Norvēģija un Baltkrievija - esam vienāda līmeņa komandas. Diemžēl viss izšķīrās jau trešdien, kas man bija negaidīti, jo es vairāk sagaidīju no Norvēģijas. Viņiem individuāli tomēr ir spēcīgākais sastāvs. Baltkrievu pluss noteikti bija tas, ka viņiem visi spēlētāji bija no Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL). Tur ir augsts līmenis, kas ir pielīdzināms labākajām Kanādas junioru līgām," uzskata Ankipāns. "Mēs vēlējāmies spēlēt ātru hokeju, tāpēc ņēmām komandā ātrākos spēlētājus. Varbūt viņu jaunība nospēlēja savu lomu. Varējām paņemt citus, taču tas lietas būtību nemaina, jo hokejs čempionātā ir ātrs, un mēs citādāk rīkoties nevarējām."

Latvijas izlase turnīru sestdien noslēgs ar maču pret Norvēģiju, kas iepriekšējā čempionātā zaudēja vietu augstākajā divīzijā.

"Tā ir traģēdija. Tagad vairs neko nevar darīt, viss ir pagalam," sarunā ar Latvijas Radio izlases sniegumu Itālijā novērtējis Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans, sakot, ka pēc komandas atgriešanās Latvijā federācija vērtēs tās treneru korpusa nākotni izlases galvgalī. "Šogad izlasei viennozīmīgi bija jāuzvar, jo mums bija ļoti laba komanda. Domāju, ka liela vaina tur ir trenerim. Jau pagājušajā gadā izlasē tika ieguldīts ļoti daudz, bet šogad - vēl vairāk. Federācija izdarīja visu, ko no tās prasīja. Laikam federācija nepareizi izvēlējās vadošo sastāvu."

Kā ziņots, čempionāta pirmajā mačā svētdien Latvija, gūstot četrus vārtus trešajā trešdaļā, ar rezultātu 5:1 pieveica vienaudžus no Austrijas, bet pirmdien ar 7:3 apspēlēja Slovēniju. Savukārt trešdien ļoti svarīgā cīņā Latvija ar 1:2 piekāpās Baltkrievijai.

Pašlaik maksimāli iespējamie 12 punkti četrās spēlēs ir Baltkrievijai, Norvēģija seko ar astoņiem punktiem, bet Latvija tikusi pie sešiem punktiem. Itālijas kontā ir pieci punkti, Austrija iekrājusi četrus punktus, bet Slovēnija guvusi tikai vienu punktu.

Jau tagad zināms, ka šo divīziju atstāt nāksies Slovēnijai.

Pēc viena apļa turnīra ceļazīmi uz augstāko divīziju iegūs tikai kopvērtējuma uzvarētāji.

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valde bija izvirzījusi izlasei uzdevumu pēc divu gadu pārtraukuma atgriezties pasaules čempionāta elites divīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!