Foto: Reuters/Scanpix

Minskai un Rīgai ir lielas iespējas iegūt tiesības rīkot 2021. gada pasaules čempionātu hokejā, piektdien paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Jau ziņots, ka pirms divām nedēļām oficiāli tika izziņots, ka Latvija kopā ar Baltkrieviju pretendēs uz 2021. gada pasaules meistarsacīkšu rīkošanu. Tās konkurente būs Somija, bet izšķirošais balsojums gaidāms 19.maijā.

"Viens no maniem draugiem, kuram ir labas attiecības ar Latvijas hokeju, pastāstīja man par situāciju. Latvijā valdības un uzņēmējdarbības līmenī ir personas, kuras gatavas veidot kopīgu pieteikumu, ja Baltkrievijas prezidents tam piekristu. Tādā veidā nāca šis piedāvājums. Padomāju un piekritu," aģentūra "Interfaks" citē Lukašenko, kurš noliedz, ka bijis šī kopējā pieteikuma iniciators.

Kā stāstīja Lukašenko, baltkrievi vēlējušies izdarīt atsevišķu pieteikumu uz 2022. gada meistarsacīkšu rīkošanu.

"Tas ir olimpiskais gads. Sapratām, kādas tur būs komandas un hokejisti. Gribējās citādāk, tāpēc piekritām (Latvijas piedāvājumam)," teica Lukašenko.

Baltkrievijas prezidents arī atzīmēja, ka visas ar kandidatūru saistītās lietas esot procesā.

"Tas nav viegls uzdevums. Tomēr, ņemot vērā jaunāko informāciju, mums ir lielas iespējas iegūt šo pasaule čempionātu. Un tas ir tikai normāli, ka ar latviešiem iesaistījāmies šajā cīņā," uzsvēra Lukašenko.

Kā pagājušajā nedēļā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēdē izteicās Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis, balsojumā par 2021. gada pasaules hokeja čempionāta rīkotājiem ļoti nozīmīgs būs mazo valstu balsojums.

Rīga kandidēja uz pasaules čempionāta rīkošanu arī 2014. gadā, 2017. gadā (kopā ar Kopenhāgenu) un 2018. gadā.

Arī šī gada pasaules čempionāts norisināsies divās valstīs, pasaules spēcīgākās komandas uzņemot Vācijas pilsētai Ķelnei un Francijas galvaspilsētai Parīzei.

Nākamā gada pasaules čempionāts norisināsies Dānijas pilsētās Kopenhāgenā un Herningā, 2019. gada meistarsacīkstes notiks Bratislavā un Košicē, Slovākijā, bet gadu vēlāk čempionātu uzņems Šveices pilsētas Cīrihe un Lozanna.

Latvijas valstsvienībā pasaules čempionātā augstākajā divīzijā piedalās kopš 1997. gada. Latvieši pasaules čempionātos trīs reizes spējuši iekļūt labāko septītniekā - 1997., 2004. un 2009. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!