Foto: LETA

Latviešu hokeja vārtsargam Elvim Merzļikinam, iemācoties kaut ko jaunu Ziemeļamerikā, tas pēc tam dos priekšrocības spēlēs Eiropā, uzskata jaunais spēlētājs, kurš pašlaik atrodas Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Kolumbusas "Blue Jackets" attīstības nometnē.

Merzļikinu "Blue Jackets" komanda pirms diviem gadiem NHL jauno spēlētāju draftā izvēlējās ar 76.numuru. Pagājušajā sezonā viņš bija stabils pirmais vārtsargs Šveices augstākās hokeja līgas (NLA) klubā "Lugano", kā arī pasaules čempionātā kļuva par Latvijas izlases pamatvārtsargu.

"Pēc pasaules čempionāta man bija tikai viena brīva nedēļa, pirms atsāku treniņus. Turpinājumā devos uz nometni Zviedrijā, bet pēc tam uz Kolumbusu. Pēc šīs attīstības nometnes gan ņemšu divas atpūtas nedēļas," "Blue Jackets" preses dienestam izteicās Merzļikins.

Merzļikins aizvadītajā sezonā "Lugano" sastāvā izcīnīja NLA sudraba medaļas. Finālsērijā "Lugano" ar 1-4 zaudēja "Bern" komandas hokejistiem, taču, neraugoties uz komandas neveiksmi, Merzļikins aizvadīja ļoti labu sezonu un bija stabils vienības pirmais vārtsargs.

"Sezonas sākums nebija pārāk labs, jo spēlēju katru otro maču, kas vārtsargiem nepatīk. Tomēr pēc tam komandai mainījās treneris, jaunais speciālists man uzticējās, un spēlēju katrā mačā," atcerējās vārtsargs. "Sezonas svarīgākā daļa bija izslēgšanas turnīrs, kur sasniedzām finālu. Tā man bija liela pieredze."

Merzļikins stāstīja, ka "Blue Jackets" nometnē vēlas mācīties no vārtsargu trenera Īena Klārka. "Ceru iemācīties kaut ko jaunu, ko pēc tam varēšu izmantot Eiropā. Šeit ir ātrāks hokejs - ja iemācies kaut ko šeit, Eiropā tas dos lielu plusu. Vēlos atgūt pārliecību un sajust savu ķermeni, jo jau augustā sāksies nākamā sezona."

Pagājušajā nedēļā "Lugano" komanda pagarināja līgumu ar latvieti līdz 2018./19.gada sezonas noslēgumam, turklāt jaunajā līgumā nav iestrādāta izpirkuma maksa spēlētāja pārejai uz NHL un/vai Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubiem.

Pagājušajā sezonā Šveices čempionāta izslēgšanas turnīrā latviešu mūris 15 spēlēs ielaida vidēji 2,32 ripas mačā un atvairīja 93,6% metienu, kas bija labākais rādītājs līgā, savukārt regulārajā čempionātā viņš 44 mačos atvairīja 92,2% metienu, kas bija otrs labākais rādītājs līgā, vidēji mačā ielaižot 2,76 ripas.

Maija sākumā viņš Latvijas izlases rindās piedzīvoja debiju pasaules čempionātā, meistarsacīkšu laikā izkonkurējot Edgaru Masaļski no pirmā vārtsarga vietas. Nepilnās piecās spēlēs viņš vidēji mačā ielaida 2,91 ripu un atvairīja 91,2% metienu, kas bija septītais labākais rādītājs turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!