Foto: AP/Scanpix
Pirmdien mūža 83. gadā miris Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Filadelfijas "Flyers" dibinātājs un īpašnieks Eds Snaiders, kurš savulaik bija viens no ietekmīgākajiem NHL klubu īpašniekiem.

Snaiders mūžībā aizgājis pēc ilgstošas cīņas ar vēzi.

"Flyers" komanda tika dibināta pirms 50 gadiem, kad NHL paplašinājās un sešiem klubiem pievienojās vēl sešas komandas, tostarp arī no Filadelfijas.

"Eds Snaiders bija "Flyers" dvēsele un gars, kurš savu sacensības garu un mīlestību pret hokeju nodeva kluba līdzjutējiem," NHL komisārs Gerijs Betmens uzsvēra Snaidera nozīmi "Flyers" attīstībā.

Snaiders, kurš bija arī veiksmīgs uzņēmējs, kopā ar Džeriju Volmenu ieguva tiesības Filadelfijā veidot NHL klubu, samaksājot divus miljonus dolāru iestāšanās naudu, kā arī investējot 12 miljonus dolāru "Flyers" mājas arēnā "Spectrum". Tāpat Snaiders bija prezidents sporta menedžmenta kompānijā, kas sniedza pakalpojumus vairākiem simtiem Ziemeļamerikas sporta arēnām un stadioniem.

Filadelfijas komanda, kura 70.gados demonstrēja azartiskāko un aizraujošāko hokeju līgā, divas reizes - 1974. un 1975.gadā izcīnīja Stenlija kausu, bet vēl sešas reizes, no tām pēdējo 2010.gada, zaudēja kausa izcīņas finālā.

Pirms sešiem gadiem "Flyers" komandu pārstāvēja Latvijas hokejists Oskars Bārtulis, kurš arī piedalījās finālsērijā.

Tāpat "Flyers" 1975.gadā NHL drafta devītajā kārtā ar 160.numuru izvēlējās tā brīža Rīgas "Dinamo" hokejistu Viktoru Hatuļevu, kurš tādējādi kļuva par pirmo no PSRS draftēto hokejistu, taču pasaules labākajā hokeja līgā viņš tā arī nekad neuzspēlēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!