Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien ar spēlēm Bostonā, Toronto un Vankūverā sākas Nacionālās hokeja līgas (NHL) jaunā sezona, kurā pirmajos mačos, visticamāk, neredzēsim Latvijas hokejistus.

Šosezon par vietu NHL klubos cīnījās Oskars Bārtulis, Kaspars Daugaviņš, Artūrs Kulda, Raitis Ivanāns un Kristiāns Pelšs.

Pirmais no kandidātiem tika atskaitīts Pelšs, kuru Edmontonas "Oilers" nosūtīja uz savu fārmklubu Rietumu hokeja līgā (WHL) Edmontonas "Oil Kings". Vēlāk NHL atjaunotā komanda Vinipegas "Jets" no kandidātu pulka svītroja Kuldu, vēlāk viņam sekoja Daugaviņš ("Senators"), bet šonedēļ neaizsargāto spēlētāju sarakstā iekļuva un vēlāk uz fārmklubu tika nosūtīts Bārtulis.

Visi šie Latvijas hokejisti sezonu uzsāks zemākās līgās, bet visiem ir iespējas pacīnīties par vietu NHL klubos.

Pagaidām lielāka neskaidrība ir ar Kalgari "Flames" uzbrucēju Ivanānu, kurš izlaida visu pagājušo sezonu. Pērn Ivanāns jau pirmajā NHL spēlē kautiņā guva smadzeņu satricinājumu, kas liedza viņam spēlēt visu sezonu. Arī šovasar, gatavojoties jaunajai sezonai, Ivanāns neaizvadīja pilnvērtīgus treniņus, un tikai pagājušajā nedēļā ārsti atļāva viņam piedalīties kontaktu treniņos.

Ivanāns gan nav piedalījies nevienā pārbaudes spēlē, tomēr saglabājis vietu "Flames" rindās. Paredzams, ka viņš nepiedalīsies sezonas pirmajās spēlēs, tomēr vēlāk varētu arī iziet laukumā.

NHL jaunajā sezonā vismaz sākumā lielākā uzmanība tiks pievērsta Vinipegas "Jets", kas atgriezusies vadošajā hokeja līgā pēc vairāku gadu pārtraukuma. "Jets" komanda Vinipegā bāzējās no 1972. līdz 1996.gadam, kad finansiālo problēmu dēļ organizācija pārcēlās uz Fīniksu un kļuva par Fīniksas "Coyotes". Vasarā pēc īpašnieka maiņas NHL apstiprināja Atlantas "Thrashers" komandas pārcelšanos uz Vinipegu, un komandai atkal tika dots nosaukums "Jets".

Vēl viena uzmanība būs pievērsta čehu veterānam, 39 gadus vecajam Jaromīram Jāgram, kurš jau uzspīdējis pārbaudes spēlēs. Čehu hokeja zvaigzne pēc Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) aizvadītajām trīs sezonām nolēma uz vecumdienām vēlreiz izmēģināt spēkus Ziemeļamerikā un piekrita Filadelfijas "Flyers" piedāvājumam.

Visticamāk, atkal uzmanības centrā būs Vašingtonas "Capitals", kas jau vairākas sezonas tiek uzskatīta par vienu no galvenajām pretendentēm uz Stenlija kausu. Tomēr allaž pēc veiksmīgi aizvadītas regulārās sezonas "Capitals" liek vilties saviem līdzjutējiem Stenlija kausa izcīņā.

Bukmeikeru kantoru vērtējumā kopā ar "Capitals" par galvenajiem pretendentiem Stenlija kausā tiek uzskatīti Vankūveras "Canucks" hokejisti. Vēl starp favorītēm tiek minētas "Bruins", "Penguins", Sanhosē "Sharks", "Flyers" (daudzi speciālisti "Flyers" vērtē kā sezonas "tumšo zirdziņu"), Čikāgas "Blackhawks" un tradicionāli arī Detroitas "Red Wings". Vismazākās izredzes iegūt Stenlija kausu, pēc bukmeikeru domām, ir Kolumbusas "Blue Jackets", Floridas "Panthers", Minesotas "Wild", Otavas "Senators" un Ņujorkas "Islanders".

NHL jaunās sezonas sākums iezīmējies ar diskvalifikācijām, kuras, visticamāk, līgai nāksies vēl piespriest arī pēc pirmajām spēlēm. NHL šajā sezonā ir nolēmusi bargāk vērsties pret rupjībām un asiem spēka paņēmieniem, pēc kuriem hokejisti var gūt smagas traumas. Virzienu uz šo spēka paņēmienu apkarošanu jau uzņēmis NHL viceprezidents spēlētāju drošības jautājumos Brendans Šenehens, kuram pirmajos mēnešos var nākties pieņemt līdzjutējiem nepatīkamus lēmumus.

NHL pirmajā spēļu dienā būs trīs spēles: Filadelfijas "Flyers" viesosies Bostonā pie pašreizējiem Stenlija kausa īpašniekiem "Bruins", Toronto "Maple Leafs" uzņems Monreālas "Canadiens", bet Vankūveras "Canucks" savās mājās tiksies ar Pitsburgas "Penguins".

Tradicionāli dažas spēles notiks arī Eiropā – nedēļas nogalē Stokholmā, Helsinkos un Berlīne notiks četras regulārā čempionāta spēles. Toties šogad, atšķirībā no pērnās sezonas, NHL atteicās no pārbaudes spēlēm ar KHL komandām, jo uzskatīja tās par "neizdevīgām un nevajadzīgām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!