Foto: AP/Scanpix

Līdz ar 2016.gada septembri tiks atjaunots Pasaules kausa izcīņas turnīrs hokejā, sestdien paziņoja Nacionālās hokeja līgas (NHL) un tās Spēlētāju arodbiedrības (NHLPA) pārstāvji.

Sacensībās piedalīsies ASV, Kanādas, Krievijas, Zviedrijas, Somijas un Čehijas izlases, kā arī divas apvienotās komandas. Vienā spēlēs Ziemeļamerikas jaunie talanti vecumā līdz 23 gadiem, bet otrā - NHL spēlētāji no Eiropas valstīm, kuras nebūs pārstāvētas izlašu veidolā. Šajā vienībā teorētiski iespējama ir arī kāda Latvijas hokejista dalība.

Sacensības 2016.gadā notiks Toronto laikā no 17.septembrim līdz 1.oktobrim. Komandas būs sadalītas divās grupās, pa četrām katrā, bet pēc viena apļa turnīra katras grupas divas labākās vienības iekļūs pusfinālā. To uzvarētāji spēlēs finālā, kur uzvarētājs tiks noskaidrots sērijā līdz divām uzvarām.

Spēles notiks uz NHL izmēra laukumiem ar NHL noteikumiem un šīs līgas tiesnešiem.

NHL cer, ka turnīru izdosies rīkot reizi četros gados, laika gaitā attīstot tā izspēles formātu.

Iepriekš Ziemeļamerikas mediji uzsvēra, ka šāds turnīrs ir īpaši interesants NHLPA un NHL, jo tām nevajadzētu dalīt gūtos ieņēmumus ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), kā tas ir olimpisko spēļu gadījumā. Tiesa, šādu sacensību ieviešana varētu vēl vairāk apdraudēt NHL hokejistu spēlēšanu olimpiskajās spēlēs.

Pasaules kausa sacensības hokejā pirmoreiz risinājās 1996.gadā, kad tās tika ieviestas kā leģendārā Kanādas kausa izcīņas aizstājējas. Togad kausu izcīnīja ASV izlase, bet otro reizi turnīrs tika rīkots 2004.gadā, kad laurus plūca Kanādas hokejisti.

Iepriekšējā turnīrā 2004.gadā astoņas komandas aizvadīja spēles septiņās pilsētās Ziemeļamerikā un Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!