Foto: F64

Latvijas Hokeja federācija (LHF) pagaidām neprognozē, vai Zemgus Girgensons varēs palīdzēt Latvijas U-20 valstsvienībai gadu mijā gaidāmajā pasaules čempionātā A divīzijā.

Ja citi Ziemeļamerikā spēlējošie kandidāti jau lēnām ierodas Rīgā, uzsākot gatavošanos sacensībām, Latvijas hokeja lielākais talants Girgensons pašlaik ārstē savainojumu, bet Latvijas izlases vadība pagaidām pretimnākšanu no Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Bufalo "Sabres" sistēmas nav sagaidījusi.

"Ar Kanādas un ASV komandām vienmēr ir smagi - viņam ir profesionālais līgums, bet mēs no šejienes ietekmēt to praktiski nevaram," atzina LHF ģenerālsekretārs Māris Baldonieks. "Rakstām vēstules uz Starptautisko Hokeja federāciju (IIHF), klubu, attiecīgās valsts hokeja federāciju, bet joprojām gaidām vismaz kaut kādu atbildi."

Girgensons NHL lokauta laikā spēlē Amerikas hokeja līgas (AHL) komandā Ročestras "Americans", un vienībai pašlaik esot daudz traumēto spēlētāju. Ķermeņa augšdaļas savainojums ir arī pašam Girgensonam, kurš gan šonedēļ plāno atgriezties laukumā.

"Viņi ļoti labi zina, kad mēs vēlētos Girgensonu redzēt, un, cerams, viņi izprot, ka nepieciešama būs arī Krievijas vīza. Bet nu tāda ir prakse, ka Kanādā un ASV uz jebkādiem lūgumiem atbild kūtri," teica Baldonieks. Situācijas risināšanā esot iesaistījies arī Latvijas pieaugušo valstsvienības galvenais treneris Teds Nolans, tomēr arī viņam "Sabres" sistēmā strādājošās paziņas teikušas, ka Girgensons nepieciešams klubā, bet līdz čempionātam vēl esot daudz laika.

Ieskaitot Girgensonu, pašlaik Latvijas U-20 izlases kandidātu sarakstā ir 32 hokejisti, kuru vidū nav šosezon Zviedrijas augstākajā līgā spēlējošais uzbrucējs Edgars Kļaviņš. Jaunais hokejists jau novembrī neatsaucās aicinājumam uz pārbaudes turnīru, tāpēc noprotams, ka šoreiz viņš nemaz nav ticis aicināts.

Pēc neoficiālas informācijas, Kļaviņš nevēlas spēlēt U-20 izlases galvenā trenera Leonīda Tambijeva vadībā.

Tikmēr Baldonieks nevēlējās situāciju ar Kļaviņu sīkāk komentēt, sakot, ka par to atbild treneri. "Mēs no federācijas netaisāmies treneri piespiest."

Iepriekšējās reizes, kad U-20 izlase spēlēja pasaules čempionāta augstākajā divīzijā, sacensības allaž risinājušās Kanādā un Latvijas hokejistiem pirms čempionāta norises vietā vienmēr bija pārbaudes spēle ar kādu citu dalībkomandu. Šoreiz izlase aizvadīs divas pārbaudes spēles tepat Latvijā, kad 18. un 19.decembrī spēles ar Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) komandu Sanktpēterburgas SKA-1946.

"Kanādā pretiniekus bija vieglāk atrast - toreiz visas Eiropas komandas pārlidoja uz Ziemeļameriku un spēles varēja sarunāt viegli, bija nepieciešams vien atrast vietu," atcerējās Baldonieks. "Tagad Kanāda, ASV, Zviedrija un Somija sapulcējas un spēlēs savā starpā Somijā, bet Krievijai ir izdevies pierunāt Šveici. Neviena komanda nevēlas uz Krieviju braukt nedēļu ātrāk."

"Sanācis tā, ka Latvija ir patālāk no citām Eiropas valstīm, kas sacenšas A divīzijā - Šveicei un Vācijai nepieciešams vien pārbraukt pāri robežai, tāpat ir ar Čehiju un Slovākiju, kā arī Somiju un Zviedriju. Visas valstis skaita naudu," stāstīja Baldonieks, tomēr atklāja, ka Latvijas U-18 izlasei, kas pasaules čempionātu A divīzijā arī nākamā gada aprīlī aizvadīs Krievijā, izdevies pirms čempionāta sarunāt pārbaudes maču ar Krieviju.

Tāpat Baldonieks atklāja, ka mērķis Latvijas U-20 izlasei tiks izvirzīts 19.decembrī plānotajā LHF valdes sēdē.

Kā ziņots, gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas juniori līdz. 22. decembrim Brocēnos aizvadīs nepilnas divas nedēļas garu treniņnometni.

22.decembrī pēc pēdējā ledus treniņa treneris nosauks 23 spēlētājus (trīs vārtsargus, astoņus aizsargus un 12 uzbrucējus), kuri Ziemassvētku priekšvakarā dosies uz turnīru Krievijā.

Pasaules čempionāts elites divīzijā no 26.decembra līdz 5.janvārim norisināsies Krievijas pilsētā Ufā.

Latvija spēlēs vienā apakšgrupā ar pašreizējo čempionvienību Zviedriju, Somiju, Čehiju un Šveici.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!