Foto: F64
Piespriestā divu gadu diskvalifikācija par dopinga lietošanu Latvijas hokeja aizsarga Ralfa Freiberga nākotnes plānos neko nemaina, jo viņš tāpat nolēmis savu karjeru attīstīt Ziemeļamerikā, sacīja pats hokejists.

Kā zināms, Freibergam Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) par aizliegto vielu lietošanu piesprieda divu gadu diskvalifikāciju, kas stājās spēkā ar atpakaļejošu datumu, bet noslēgsies nākamā gada 22.februārī. Tiesa, aizliegums spēlēt nav spēkā Ziemeļamerikā, kur hokejists pavadīja iepriekšējo sezonu.

Freibergs dopinga lietošanā tika pieķerts pērn notikušajās Soču olimpiskajās spēlēs.

"Diskvalifikācija manos nākotnes plānos neko nemaina. Esmu tik daudzus gadus pavadījis Ziemeļamerikā, nemaz nedomāju uzreiz doties atpakaļ uz Eiropu. Kamēr vēl varu aizķerties, šeit arī spēlēšu. Bet, kā bijis - bijis, tagad nekādu kreņķi neķeru. Dzīvē ir pārbaudījumi un tiem jātiek pāri," otrdien žurnālistiem pauda Freibergs, kurš izteicās, ka viņa lietas izskatīšana bija interesants, taču aizdomīgi ilgs process. "Mums bija 12 pretargumenti, taču tiesā uzskatīja, ka lielākā daļa no tiem ir maznozīmīgi, kas lietas būtību nemaina. Bet kā lietas būtību var mainīt ar roku sašvīkāts oficiāls papīrs? Manuprāt, tas ir nepareizi. Piemēram, trīs citās pasaules valstīs manas analīzes bija negatīvas, bet Krievijā bija pozitīvas. To viņi uzskatīja par galveno, kaut gan Lozannā analīzes pārbaudīja vēlreiz, un rezultāts bija negatīvs. Taču nu es uz to vairs neskatos - tā ir aizvērta lapaspuse manā dzīvē."

Aizvadīto sezonu 24 gadus vecais Freibergs pavadīja Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Vinipegas "Jets" sistēmā, taču lielākoties spēlēja Austrumkrasta hokeja līgas (ECHL) komandā Ontario "Reign", tomēr divas reizes tika izsaukts arī uz Amerikas Hokeja līgas (AHL) vienību Sentdžonsas "IceCaps", tajā kopumā aizvadot piecas spēles un atzīmējoties ar divām rezultatīvām piespēlēm.

"Šī man bija pirmā profesionālā sezona. AHL uzspēlēt bija forši, turklāt uz augšu nepasauca tādus hokejistus, kuriem arī bija līgums ar Vinipegu, bet tā vietā izvēlējās mani. Sezona bija viduvēja, gribējās aizvadīt labāk, jo sniegums bija viļņveidīgs. Tomēr daudz iemācījos un ieguvu, kā arī vairāk uzzināju par Ziemeļamerikas sistēmu. Sapratu, kas man jādara, lai tiktu augstāk spēlēt. Kad biju izsaukts uz AHL, sanāca labi - piecu maču laikā tiku pie diviem rezultativitātes punktiem. Ar katru spēli iejutos arvien labāk. Tomēr, kad hokejisti atveseļojās no traumām, man nemaz nebija vietas, kur sastāvā aizķerties," atzina Freibergs, kurš piebilda, ka nu ir brīvais aģents un līguma uz nākamo sezonu viņam kabatā vēl nav. "Skatāmies, kādi ir varianti. Gribas, lai būtu iespēja Ziemeļamerikā spēlēt pēc iespējas augstākā līmenī, bet - kā būs, tā būs. Domāju pozitīvi, pagaidām nesatraucos."

Freibergs atklāja, ka palikt "Jets" sistēmā īsti nav bijis reāli, jo šosezon šis klubs savā AHL komandā nolēmis izmantot tikai savus iepriekšējo gadu draftētos hokejistus.

Šobrīd Freibergs kopā ar citiem Latvijas hokejistiem, kuriem nav līguma nākamajai sezonai, trenējas Latvijas Hokeja federācijas (LHF) rīkotajos treniņos "Volvo" ledus hallē.

"Mēģinām sagatavoties topošajai sezonai. Ļoti patīkami, ka ir šāda iespēja puišiem, kuriem nav kluba. Slodzes patiesībā ir diezgan augstas, ņemot vērā, ka ir vasaras vidus un daudzi hokejisti tikai tagad sāk slidot. Man šie pēc sezonas arī ir pirmie treniņi, jo sezona ievilkās un beidzās tikai jūnijā. Jūnija sākumā atbraucu uz Latviju, tāpēc pauze sanāca mazāk par mēnesi," uzsvēra Freibergs.

Pirms diviem gadiem Freibergs piedzīvoja debiju Latvijas izlases sastāvā, piedaloties Somijā un Zviedrijā notikušajā pasaules čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!