Foto: F64

Vēl vienu ievērojamu jubileju Latvijas Hokeja federācija (LHF) prezidenta amatā sagaidījis Kirovs Lipmans, kuram 5. novembrī aprit 75 gadi.

LHF prezidenta amatā Lipmans sagaidīja gan savu 65., gan 60. jubileju - pirmo reizi LHF prezidenta amatā Lipmans nonāca 1994. gadā, un vada to atkal kopš 1998. gada līdz šim brīdim. Pirmais LHF prezidents bija Vilnis Burtnieks (1992. līdz 1994. gads), bet trīs gadus šo posteni ieņēma pašreizējais federācijas viceprezidents Uģis Magonis (1995. - 1998. gads).

LHF prezidents nekad nav kautrējies izvirzīt ambiciozus plānus savā darbā un tā, lielā mērā pateicoties viņa uzņēmībai un neatlaidībai, Rīga 2006. gadā tika pie pasaules hokeja čempionāta rīkošanas, kas bija nozīmīgs pasākums tālākajai šā sporta veida attīstībai Latvijā. Pēdējā laikā ir salīdzinoši pierasts, ka mūsu valstij uztic rīkot nozīmīgus starptautiskus turnīrus un sacensības - Eiropas basketbola čempionāta finālturnīru sievietēm un šovasar grupu turnīru vīriešiem, pasaules čempionātu kamaniņu sportā vai pasaules rallijkrosa čempionāta posmu, bet 21. gadsimta sākumā biežāk sanāca, ka Latvijas sportisti ar savu sniegumu priecēja citu valstu skatītājus un mūsu sporta cienītāji lepnumu varēja just vien pie televizoriem vai izlasot ziņas. Pasaules hokeja čempionāts šā sporta veida eliti atveda uz Rīgu un pievērsa mūsu valstij visu pasaules hokeja cienītāju skatienus. Un ļoti lielā mērā tas ir harizmātiskā, bet pretrunīgi vērtētā LHF prezidenta nopelns.

Lipmans pasaules hokeja funkcionāru elitē ir savu vietu iekarojis - ne velti Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels viņu draudzīgi sauc par savu "vecāko brāli", un Lipmans var atļauties norādīt, ka IIHF ir pieļāvuši kļūdas attiecībā uz Latvijas hokeju. Taču draudzīgās attiecības ar Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidentu negarantē uzvaru čempionāta balsojumā, kas mūsu valsts hokeja dzīves vadītāju ļoti apbēdināja pērn. Tomēr ideja par hokeja nozīmīgākā turnīra atkārtota atvešana uz Latviju, skaidri redzams, Lipmanu neatstāj. Un tā katru gadu pēc vēlēšanām, kurās Latvija atkal palikusi tukšā, IIHF tiek saņemts nākamais pieteikums uz nākamā čempionāta rīkošanu.

Lipmana izteikumi medijos visbiežāk ir dienas lasītākās ziņas, jo LHF prezidents pieradis paust tiešu viedokli par jautājumiem, kas saistīti ar spēlēšanu izlasē un Latvijas hokeja izlasi vispār. Šī komanda Lipmanam ir viena no svarīgākajām lietām dzīvē. Kritiku no Lipmana ir saņēmuši gan Zemgus Girgensons, gan Mārtiņš Karsums un teju vai visi Latvijas politiķi, kas nav apsveikuši Latvijas izlasi neatkarības dienā, kad bieži vien iekrīt spēles pasaules čempionātā. Lipmanam nav pieņemams, ja kāds no spēlētājiem vai treneriem, viņaprāt, Latvijas hokeja izlases intereses nav licis pienācīgi augstu vai kāds nav izrādījis pienācīgo cieņu šai komandai. Un ar faktu, ka Latvijas izlase jau 20 gadus spēlē pasaules hokeja augstākajā līmenī, Lipmans, šķiet, lepojas pat vairāk kā ar saviem panākumiem biznesā.

LHF prezidents, kurš ir viens no bagātākajiem cilvēkiem valstī un veiksmīgs uzņēmējs, nekad nav noliedzis, ka atbalsta hokeju arī finansiāli - tā Latvijas čempionāta uzvarētājiem tika sagādātas prēmijas, šogad atjaunota Latvijas kausa izcīna, un statistika rāda, ka ar hokeju Latvijā nodarbojas arvien vairāk spēlētāju - 2014./2015. gada sezonā mūsu valstī bija reģistrēti 5841 hokejists (iepriekšējā sezonā - 5740).

Kirovs Lipmans savulaik medijos izteicies, ka viņam nepatīkot atzīmēt dzimšanas dienas, bet Latvijas izlases uzvara Liepājā pār Japānu "Euro Ice Hockey Challenge" turnīra atklāšanas spēlē 5. novembrī viņam, jādomā, patiktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!