Foto: Matt Zambonin/HHOF-IIHF
Somijas U-18 hokeja izlase ASV notiekošā pasaules čempionāta (PČ) augstākajā divīzijā pusfinālā sestdien negaidīti uzveica mājiniekus un favorītus amerikāņus, kamēr Zviedrija pēcspēles metienu sērijā pārspēja Kanādu.

Somija amerikāņus uzveica ar rezultātu 4:2 (1:1, 0:0, 3:1).

Somijas valstsvienības labā divus vārtus guva uzbrucējs Āpeli Rasanens, kuram arī viena rezultatīva piespēle.

Sākoties pamatlaika pēdējai minūtei rezultāta tablo vēl vēstīja neizšķirtu 2:2, tomēr 37 sekundes pirms trešā perioda beigām Rasanens somus izvirzīja vadībā. Nonākuši iedzinējos, ASV nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, un somi pēdējā sekundē raidīja ripu jau tukšos mājinieku vārtos, panākot 4:2.

Finālā somi tiksies ar Zviedriju, kas ar 6:5 (1:1, 2:1, 2:3, 0:0, 1:0) pēcspēles metienu sērijā uzveica Kanādu.

Uzvaras "bullīti" Zviedrijas valstsvienības labā realizēja Linuss Lindstrēms.

Svētdien pasaules čempionātā tiks sadalītas medaļas, bet Latvijas valstsvienība aizvadīs izšķirošo cīņu par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā. Pirmajā mačā ceturtdien Latvijas komanda guva uzvaru ar 5:1, bet piektdien dāņi revanšējās ar 4:1.

Latvijas jaunie hokejisti čempionātu sāka slavējami, jo pirmajos divos A apakšgrupas mačos, lai arī tika piedzīvoti zaudējumi, tika izcīnīts pa vienam punktam. Vispirms Latvija ar 4:5 pagarinājuma izskaņā piedzīvoja zaudējumu pret Šveici, bet otrajā mačā ar 3:4 pagarinājumā tika atzīts Zviedrijas vienaudžu pārākums.

Abi Latvijas pirmie zaudējumi bija nepatīkami, jo Šveice uzvaras vārtus iemeta septiņas sekundes pirms pagarinājuma beigām, bet Zviedrija no zaudējuma izglābās 19 sekundes pirms trešā perioda izskaņas, bet pēc tam uzvaru nodrošināja 24 sekundes pirms pagarinājuma izskaņas.

Savukārt trešajā spēlē Latvija ar 1:12 cieta sakāvi pret galvenajiem favorītiem ASV hokejistiem, bet grupu turnīra noslēdzošajā mačā ar 0:7 tika piedzīvots zaudējums Krievijai.

Šī ir sestā reize, kad Latvijas jauniešu U-18 izlase spēlē pasaules čempionāta augstākajā divīzijā. Debija tika piedzīvota 2007.gadā Somijā, kam sekoja turnīri arī 2010., 2012., 2013. un 2015.gadā.

Pērn Latvijas izlase augstākās divīzijas čempionātu aizvadīja Šveicē, ieņemot devīto vietu, jo divās pārspēlēs ar vienādu rezultātu 5:3 pārspēja Vāciju. Latvija arī atzīstami aizvadīja apakšgrupu turnīru, kurā ar 6:11 zaudēja Kanādai, ar 1:4 Čehijai, 1:3 Somijai un ar 2:3 Šveicei, kas vēlāk tika līdz pusfinālam, no tālākās cīņas izslēdzot Krieviju. Savukārt par pasaules čempioni pērn kļuva ASV izlase, kas finālā ar 2:1 uzvarēja Somiju.

Savukārt augstākajā divīzijā Latvija iekļuva 2014.gadā, uzvarot pirmās divīzijas A grupas turnīrā Nicā (Francijā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!