Foto: Vida Press

Par Polijas hokeja izlases jauno galveno treneri apstiprināts Tomašs Valtonens, kurš lielāko savas dzīves un karjeras daļu aizvadījis Somijā, ziņo Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF).

Ar Valtonenu parakstīts līgums uz diviem gadiem, un viņš stāsies pavasarī atbrīvotā amerikāņu speciālista Teda Nolana vietā. Šāgada pasaules čempionātā Polijas hokeja izlase palika pēdējie pirmās divīzijas A grupas turnīrā un izkrita uz B grupu.

37 gadus vecais Valtanens dzimis Polijā, kas ir viņa mātes dzimtene, taču hokeju apguva Somijā, uz kurieni ģimene pārcēlās, kad zēnam bija četri gadi. Profesionālās hokeja gaitas kā spēlētājs Valtanens iesāka Tamperes "Ilves" komandā, un 1998. gada pasaules junioru čempionātā ar Somijas izlasi izcīnīja zelta medaļas. Tajā pašā gadā viņu draftēja Detroitas "Red Wings" komanda, taču Nacionālajā Hokeja līgā (NHL) Valtanens tā arī nav spēlējis.

Aizvadījis vienu sezonu Kanādas hokeja līgas OHL klubā Plīmutas "Whalers", Valtanens atgriezās Somijā un turpināja spēlēt Helsinku "Jokerit" komandā, līdz 2009. gadā pleca traumas dēļ bija spiests pamest sportu. Tā 28 gadu vecumā Valtanens pievērsās trenera darbam, ko iesāka tajā pašā "Jokerit" klubā, kurā progresēja līdz galvenajam trenerim 2013./2014. gada sezonā. Pēdējos četrus gadus viņš strādāja Vāsas "Sport" komandu, no kuras aizgāja šā gada martā.

2013. gada pasaules junioru čempionātā Valtonens strādāja Somijas izlasē kā galvenā trenera asistents.

Paralēli darbam ar Polijas izlasi Valtonens būs "Podhale Nowy Targ" kluba galvenais treneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!