Jau ir zināms, ka Latvijas izlase vadība pēc otrdienas zaudējuma ASV ir iesniegusi protestu Starptautiskajā hokeja federācijā (IIHF).
Trešdien Latvijas hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans, izlases menedžeris Māris Baldonieks un trenera palīgs Harijs Vītoliņš vēl reizi tikās ar IIHF pārstāvjiem. Morālais gandarījums un iespēja, ka nākotnē šādas situācijas neatkārtosies ir vienīgais, ko var iegūt Latvijas puse. Jau pirms tam bija skaidrs, ka rezultāts anulēts netiks.

Pēc vairākkārtēja video atkārtojumu noskatīšanās Zviedrijas TV3 kolēģiem pieejamajā spēles ierakstā radās šādi secinājumi.

Pirmais vārtu guvums otrajā trešdaļā. Laiks 21:16.

• Neapšaubāms vārtu guvums situācijā pēc Aleksandra Ņiživija metiena. Leonīds Tambijevs atradās kustībā uz vārtiem un no brīža, kad viņš ar abām kājām ieslidoja vārtu laukumā, līdz vārtu guvumam bija mazāk kā sekunde. Pēc IIHF noteikumiem – ja pretinieku komandas uzbrucējs netraucē vārtsargam vārtu laukumā, uzbrucējs tur drīkst atrasties ar abām kājām trīs sekundes. Šajā situācijā ASV vārtsargs atradās ārpus sava vārtu laukuma un vārtu guvums bija jāskaita.

Līdz ar to nepareizs ir IIHF komisāra apgalvojums pēc spēles, ka Leonīds Tambijevs stāvēja/nebija kustībā vārtu laukumā. Viņš atradās kustībā uz vārtiem.

• Otrs moments, ka spēles galvenais tiesnesis Vladimirs Šindlers neatradās pareizā pozīcijā, lai fiksētu vārtu guvumu. Tiesnesis atradās nevis aiz vārtiem vai laukuma stūrī aiz vārtiem, bet gan starp iemetiena vietu un vārtu līniju laukuma stūrī. Tiesneša skatienu vārtu guvuma fiksēšanai aizšķērsoja trīs ASV izlases spēlētāji (Hal Gill, Mike Modano, Andy Roach) un ārpus vārtu laukuma uz ledus guļošais vārtsargs (Ty Conklin).

• Pie tam, vārtu tiesnesis fiksēja vārtu guvumu, un šajā gadījumā tas ir tiesneša vainas pastiprinošs apstāklis, jo video atkārtojums bija jānoskatās. Tiesnesis bez ierunām parādīja, ka uzbrucējs ir atradies vārtsarga laukumā un nepieņēma nevienu Latvijas izlases hokejistu aicinājumu apskatīties video atkārtojumu.

Otrais vārtu guvums otrajā trešdaļā. Laiks 22:25.

• Vārtu guvums nebija jāskaita, jo ripa nevienā video atkārtojumā nešķērsoja vārtu sarkano līniju pilnībā. Pēc IIHF noteikumiem, ripai ir jāšķērso vārtu līnija pilnībā, tā, lai paliktu atstarpe starp vārtu līniju un ripu.

• Arī vārtu tiesnesis nefiksēja vārtu guvumu, jo skata leņķim priekšā bija ASV vārtsarga kājas sargs, savukārt pāris metru no vārtu stabiņa atradās līnijtiesnesis, bet mirklī, kad ripa pārslīdēja pāri vārtu līnijai, viņa skatienu aizšķērsoja ASV izlases aizsargs (Brian Gionta).

Varam tikai minēt, kā ievirzītos spēles gaita, ja rezultāts otrās trešdaļas sākumā būtu 2:0 Latvijas izlases labā...

Gandrīz analoga situācija Aleksandra Ņiživija neieskaitītajam vārtu guvumam bija šodienas Dānijas – Ukrainas spēlē. Dānijas izlases uzbrucējs ar vienu kāju atradās vārtsargu laukumā (tur drīkst atrasties trīs sekundes), kad viņa partneris raidīja ripu vārtu tīklā. Uzreiz neieskaitot 100% vārtu guvumu ASV tiesnesis (Rick Looker) savu lēmumu nemainīja arī pēc ilgstošiem Dānijas izlases spēlētāju lūgumiem. Spēle ar 2:1 uzvarēja Ukraina, kas turpinās cīņu par vietu ¼ finālā, savukārt Dānija šajā Pasaules čempionātā ir pirmā komanda, kas cīnīsies par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!