Pirms 30 gadiem pasaules junioru hokeja čempionātā notika viens no lielākajiem un skandalozākajiem kautiņiem hokeja vēsturē, kad izplūcās PSRS un Kanādas izlases spēlētāji.

4.janvārī pasaules junioru čempionāta spēlē Kanāda tikās ar PSRS izlasi, kura jau bija zaudējusi cerības tikt pie medaļām. Spēle bija pēdējā šajā turnīrā, un uzvaras gadījumā kanādieši tiktu pie medaļām, visticamāk, pie zelta.

Tomēr spēle netika pabeigta. Sešas minūtes pirms otrā perioda beigām pēc viena no iemetieniem sākās kautiņš, kurā piedalījās ne tikai visi laukuma spēlētāji, bet arī visi, kuri atradās uz soliņa. Kautiņš ilga vairāk nekā 20 minūtes, tā laikā nācās pat izslēgt arēnā gaismu, lai nomierinātu iekarsušos hokejistus.

Pēc kautiņa abas komandas izslēdza no turnīra, tādējādi Kanāda netika pie medaļām. Visiem spēlētājiem IIHF piesprieda 18 mēnešu diskvalifikāciju, kas vēlāk tika samazināta līdz sešiem mēnešiem. Treneriem piesprieda trīs gadu diskvalifikāciju.

PSRS izlases sastāvā toreiz spēlēja arī Latvijas izlases hokejists Aleksandrs Kerčs. Tāpat PSRS komandu pārstāvēja tādas nākotnes zvaigznes kā Sergejs Fjodorovs un Aleksandrs Mogiļnijs, bet Kanādas izlasē bija Brendans Šenahans, Pjērs Tardžons un Teorēns Flerī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!