Foto: AFP/Scanpix
Tiesneši Baltkrievijā notiekošajā pasaules čempionātā jau iepriekš pieļāvuši kļūdas, un Latvijas puse nav vienīgā, kas paudusi klaju neapmierinātību ar viņu darbību.

Kā ziņots, pirmdien notikušajā apakšgrupu turnīra mačā Latvija ar 1:3 piekāpās Baltkrievijai, pēc cīņas iesniedzot oficiālu protestu, jo pēdējā minūtē netika ieskaitīts Kaspara Daugaviņa vārtu guvums, tiesnešiem uzskatot, ka Gints Meija atradies vārtsarga laukumā.

Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) mājaslapā pavēstīts, ka pēc noteikumiem vārtus nevar ieskaitīt, ja uzbrūkošais spēlētājs ieslidojis vārtsarga laukumā un aizsedzis vārtsargam skatu.

Šajā mačā galvenā tiesneša pienākumus pildīja čehs Antonīns Jeržābeks un amerikānis Kīts Kavals.

iek prognozēts, ka pēc protesta izskatīšanas IIHF atvainosies Latvijas pusei. Līdzīgi tika paveikts jau pirmdien, kad IIHF atvainojās Čehijai par nepareizi ieskaitītiem vārtiem. Toreiz cīņā ar Dāniju čehiem par sliktu nepareizi tika ieskaitīti pretinieku trešie vārti. Vēlāk Dānija uzvarēja pēcspēles metienu sērijā ar 4:3, bet Čehija izvēlējās neiesniegt oficiālu sūdzību.

Zīmīgi, ka arī šajā mačā viens no tiesnešiem bija Kavals.

Čehija iepriekš paudusi neapmierinātību arī par spēļu rezultātus ietekmējošām kļūdām cīņās ar Zviedriju un Kanādu.

Tāpat pirmdien publiskā paziņojumā neapmierinātību ar tiesnešu darbu pauda arī Krievijas Hokeja federācija (FHR). Viņi bija neapmierināti, ka Krievijas izlases spēlē ar Vāciju, epizodē, kad traumu guva Aleksandrs Ovečkins, pretinieku spēlētājs Markuss Kinks nesaņēma pat divu minūšu noraidījumu.

"Pāris metru attālumā no rupjā noteikumu pārkāpuma stāvēja tiesneši un neizskaidrojamā kārtā neizvēlējās piešķirt pat mazo sodu," bija teikts Krievijas paziņojumā, atzīstot, ka krievi var rēķināties tikai ar saviem spēkiem, jo uzbrucējs Vadims Šipačovs pēc pārkāpuma mačā ar Somiju saņēma ļoti bargu trīs maču diskvalifikāciju.

Vēlāk pirmdien gan IIHF piešķīra Kinkam viena mača diskvalifikāciju, un viņam būs jāizlaiž neko neizšķirošs čempionāta pēdējais mačs.

Kā ziņots, Latvijas puse pieminējusi arī uz saviem vārtiem saņemto soda metienu mačā ar Vāciju. Tieši šajā epizodē pretinieki guva uzvaras vārtus, sagādājot Latvijai pirmo zaudējumu turnīrā.

"Kamēr esmu LHF prezidents, tādu tiesāšanu redzu pirmo reizi. Jā, arbitri ir tikai cilvēki un viņi var kļūdīties, bet esmu 100% pārliecināts, ka šajā situācijā pret Baltkrieviju varēja tiesnesis doties vismaz paskatīties video atkārtojumu. Kāpēc tad mums tie vispār vajadzīgi?" pirmdien neapmierināts bija LHF prezidents Kirovs Lipmans.

Čempionāta spēles pārrauga 16 galvenie tiesneši un 16 līnijtiesneši no 14 valstīm, kuru vidū gan atkal nav Latvijas. Lielākais skaits - pa četriem tiesnešiem - nozīmēti no Čehijas, Krievijas un Somijas.

Lai Latvijas izlase varētu iekļūt pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, tai otrdien nepieciešams pēdējā apakšgrupas mačā obligāti uzvarēt Šveici.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!