Foto: F64

Uzbrucējs Jānis Sprukts savu atteikumu šogad pārstāvēt Latvijas hokeja izlasi pasaules čempionātā skaidro ar samilzušām problēmām komandas iekšienē, norādot uz nekorektu Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadības attieksmi pret spēlētājiem, raksta izdevums "Latvijas Avīze".

"Man tas ir apnicis," intervijā "LA" saka 34 gadus vecais hokejists. "Pateicu, ka vispirms jānokārto parādi par pagājušo gadu. Kirovs Lipmans (LHF prezidents) "uzmeta" spēlētājus, neizpildīja mutiskās vienošanās. Tas nav normāli, ka viņš vienmēr saka – es vislabākais, nekad nekļūdos, bet pārējos neuzskata par cilvēkiem. Apsoli un neizdari – tas nav pareizi. Kamēr tas netiks sakārtots, es negribu spēlēt. Neticu, ka Kirova vadībā iespējamas pārmaiņas."

Sprukts izdevumam atklāj, ka pagājušā gada pasaules čempionātā spēlētāji esot sametušies naudu izlases personālam ikdienas tēriņiem, jo viņiem dienas nauda netika izsniegta. Iepriekšējos gados prēmijas izmaksātas tikai daļai spēlētāju – tiem, kam komandā loma mazāka vai kas nav tikuši pie spēlēšanas, iedota tikai daļa summas vai nav izmaksāta vispār. Sprukts uzsver, ka viņa gadījumā runa nav par naudu, bet par principu.

"Arī tādas vienkāršas lietas kā cimdi. Pasaka, ka iedos tad, kad tiksi komandā, un iedod pirms paša pasaules čempionāta, taču tie ir divas nedēļas jāienesā," norāda hokejists. "Stulbi varbūt skan, bet, ja skatās no profesionālā viedokļa, tas nav normāli, turklāt atkārtojas gadu no gada. Man ir apnicis. Šī sistēma ir jānolīdzina līdz ar nulli un jābūvē no sākuma."

Viņš atzīst, ka, ja par šiem sīkumiem nebūtu jādomā, tad labprāt spēlētu izlasē, kuru pārstāvējis 11 pasaules čempionātos un divās olimpiskajās spēlēs.

Viens no pirmajiem hokejistiem, kas publiski pauda neapmierinātību ar izlasē notiekošo, bija aizsargs Oskars Bārtulis, kurš izteicās, ka valstsvienībā valdot "bardaks". Viņam piebalsoja arī uzbrucējs Kaspars Daugaviņš, kurš, atšķirībā no pārējiem kritizētājiem, izlasei šogad nav atteicis.

Kā ziņojām, līdz ar Jāni Spruktu par nespēlēšanu izlasē paziņojis arī viņa komandas biedrs Slovākijas klubā "Martin" Mārtiņš Cipulis.

Latvijas izlases treneris Leonīds Beresņevs par abu hokejistu lēmumu izteicās, ka cienot viņu lēmumu un neko nevēlas pārmest.

"Es nevienu spēlētāju negrasos nosodīt, jo uzskatu, ka viņi rīkojušies godīgi pret sevi un citiem izlases hokejistiem. Treneru štābam ir nepieciešami motivēti spēlētāji, kuri ies laukumā un sitīsies, par komandu, rezultātu un valsti atdodot visu, kas viņam ir. Taču, ja spēlētājam ir kādas psiholoģiskas problēmas, piemēram, neapmierinātība ar kaut ko, kaut vai ar sadzīviskām lietām, tad viņi rīkojas tikai godīgi, pasakot nē. Tas ir daudz labāk nekā tad, ja viņi mānītu paši sevi un savus partnerus, tāpēc es cienu šo spēlētāju lēmumu," saka Beresņevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!