Foto: F64

Latvijas hokeja izlasei, pirms pasaules čempionāta saskaroties ar sastāva problēmām un tās sagatavošanās darbā iesaistot vairākus jaunos hokejistus, arī šogad ir cerība izlasē atrast kādu jaunu zvaigzni, taču ir jāstrādā pie komandas "psiholoģiskās stājas", uzskata valstsvienības ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks.

"Izlases nometnes sākumā mums daudz jāstrādā pie psiholoģiskās stājas izveidošanas, jo komandā ir daudz jauno spēlētāju. Runāt par traumām vienkārši nav laika. Mums būs uzdevums čempionātā tiekties pēc augstākas vietas, tomēr jāsaprot, ka, salīdzinot ar olimpisko kvalifikācijas turnīru, darbs ar izlasi ir sācies no nulles," piebilda izlases ģenerālmenedžeris.

"Vienmēr ir cerība atrast kādu jaunu zvaigzni, "jauno Miku Indraši". Tomēr šajos salīdzinājumos mums jābūt uzmanīgiem, jo arī pats Indrašis vēl neko nav sasniedzis. Ar jaunajiem hokejistiem tā mēdz būt nelāga lieta - pāragra sadomāšanās par saviem spēkiem un pārlieku liela klausīšanās uzslavās. Uz šādām jaunajām zvaigznēm gan, protams, ceram arī šogad," piebilda Baldonieks, atgādinot par pagājušā gada čempionātā sevi skaļi pieteikušo Indraši. "Piemēram, Roberts Lipsbergs Ziemeļamerikā rāda ļoti labu sniegumu, tomēr jāatceras, ka tā ir junioru līga. Bez šaubām, būtu interesanti uz viņu paskatīties, kas šīs treniņnometnes kontekstā var kļūt aktuāli. Hokejistiem šad tad ir nepieciešams impulss, lai viņi sajustu, ka ir gaidīti."

"Izlasē mēdz būt divu veidu spēlētāji - tādi, kuri ir sevi pierādījuši un nopelnījuši tajā spēlēt, un tādi, kuriem tas ir tramplīns tālākai izaugsmei, kā stimuls progresam. Pret šo var attiekties dažādi, jo Latvijā mums spēlētāju nav daudz, taču arī no spēlētāja puses ir jābūt pareizai izpratnei. Tā ir zināma problēma," uzskata izlases ģenerālmenedžeris. "Mēs, bez šaubām, neatteiktos arī no tik pieredzējuša spēlētāja kā Aleksandrs Ņiživijs, taču viņš pats pašlaik ir pārdomu stadijā. Viņa gados spēlēšana maijā ir liels izaicinājums, kam nopietni jāgatavojas un jāvelta lieli spēki."

Kā zināms, savainojumu dēļ izlasei čempionātā nepalīdzēs vairāki potenciālie līderi, ieskaitot Miķeli Rēdlihu un Oskaru Bārtuli.

"Sezona visiem ir gara un smaga. Problēmas, kas pēc tās rodas izlases kontekstā, nav nekas jauns - ar to saskaramies gandrīz katru gadu. Mums tā ir parasta lieta," saka Baldonieks. "Trenerim nav jādomā par tiem, kuri ir savainoti, bet gan par tiem, kurus varam piesaistīt un no kuriem izveidot labu kolektīvu. Žēloties nav nekāda pamata."

Nav izslēgts, ka, laicīgi noslēdzoties kluba sezonai Vācijā, izlasē varētu atgriezties pieredzējušais Herberts Vasiļjevs, kurš aizpagājušā gada vasarā pieņēma Vācijas pilsonību.

"Latvijā arvien vairāk runā par dubultpilsonības piešķiršanu, kas gan vairāk ir aktuāls jautājums ceļotājiem un tiem, kuri meklē darbu ārzemēs, bet pats Herberts nekad nav vēlējies Latviju pamest. Dzīve tā ir ievirzījusies, taču Latvijas pase viņam ir un izlasei "nē" viņš nav pateicis. Līdz ar to, raugoties no hokeja viedokļa, ar šo faktu ir gana, lai viņš varētu spēlēt Latvijas izlasē. Man viņa pieteikšanai pietiek ar derīgu Latvijas pasi, bet Starptautiskajai Hokeja federācijai (IIHF) neinteresē, cik pases hokejistam ir," pastāstīja Baldonieks.

Pirmās Latvijas izlases pārbaudes spēles risināsies 3. un 4.aprīlī izbraukumā ar Čehiju.

Pasaules čempionāts no 3. līdz 19.maijam otro gadu pēc kārtas tiks aizvadīts Helsinkos un Stokholmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!