Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas hokeja izlases bijušais kapteinis Herberts Vasiļjevs pēc 2011.gada pasaules čempionāta paziņoja, ka beidz spēlēt valstsvienībā un pieņēma Vācijas pilsonību, taču atkal parādījušās runas, ka viņš varētu atgriezties Latvijas izlasē.

Portāls "Delfi" mēģina noskaidrot, kāda ir iespēja, ka bijušo kapteini atkal redzēsim Latvijas izlases formā.

Pēc 2011.gada pasaules čempionāta Vasiļjevs paziņoja, ka, visticamāk, vairs nespēlēs Latvijas valstsvienībā, bet vēlāk arī pieņēma Vācijas pilsonību, lai Vācijas klubā Krēfeldes "Pinguine", kurā spēlē kopš 2003.gada, neskaitītos ārzemnieks. Tomēr jau rudenī Vasiļjevs Latvijas masu medijos izteicās, ka varētu spēlēt valstsvienībā arī 2012.gada pasaules čempionātā un viņam nekas pret to nebūtu. Iespējams, ka Vasiļjeva domas mainīja arī Latvijas izlases galvenā trenera nomaiņa – Oļega Znaroka vietā tagad izlasi vada Teds Nolans.


Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Vasiļjevs būs starp Latvijas izlases kandidātiem arī šogad, un pozitīvi par viņa iesaistīšanu izteicies arī Nolans. Tomēr Vasiļjevam var būt viens sarežģījums – Latvijā nav pieļaujama dubultpilsonība, bet valstsvienībā var spēlēt tikai pilsoņi.

Latvijas Republikas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs, šajā gadījumā Vasiļjevam ir jāizvēlas Vācijas vai Latvijas pilsonība, jo Latvija dubultpilsonību šādos gadījumos nepieļauj. Jebkuram Latvijas pilsonim par ārvalstīs notikušajām izmaiņām ir jāsniedz ziņas iedzīvotāju reģistram 30 dienu laikā. Ja Latvijas pilsonis to nav veicis noteiktajā laikā, viņam var piemērot naudas sodu līdz 25 latiem.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Vasiļjevs nav atteicies no Latvijas pilsonības, taču tas nerada lielus šķēršļus viņa iespējamai spēlēšanai maijā pasaules čempionātā.

Izrādās, ka Latvijas pilsonību tik ātri nevar atņemt un līdz tam laikam, visticamāk, Vasiļjevam būs dubultā pilsonība. Pēc Rjabceva teiktā, PMLP ik pa laikam saņem informāciju no citām valstīm par ārvalstīs esošos Latvijas pilsoņu statusu izmaiņām. Ja šis cilvēks nav atteicies no Latvijas pilsonības, tad viņam uz reģistrēto dzīves vietu nosūta aicinājumu izvēlēties savu pilsonību. Parasti PMLP trīs mēnešus gaida atbildi, bet termiņu var pagarināt pēc atbildētāja lūguma, ja radušies īpaši apstākļi.

Ja arī šajā laikā neseko atbildētāja rīcība, tad PMLP tiesā ierosina lietu par Latvijas pilsonības atņemšanu un tad "jau tiesa lemj, vai atņemt pilsonību, jo Latvijā pilsonību var atņemt tikai tiesa", saka Rjabcevs.

Pēc Rjabceva teiktā, laiks līdz Latvijas pilsonības atņemšanai var būt vairāki mēneši, viens gads vai pat vairāk. Informācija par Vasiļjeva lēmumu pieņemt Vācijas pilsonību parādījās 2011.gada maija beigās, tas nozīmē, ka līdz šī gada maijam, kad sāksies pasaules čempionāts, Vasiļjeva jautājumā, visticamāk, skaidrības nebūs.

Tas nozīmē, ka teorētiski Vasiļjevs, būdams gan Latvijas, gan Vācijas pilsonis, 2012.gada pasaules čempionātā varētu pārstāvēt Latvijas izlases rindās. Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) dalībai sacensībās pielaiž valstu pilsoņus, pārbaudot viņu pases, un šajā gadījumā Vasiļjevs, uzrādot Latvijas pasi, var tikt pielaists dalībai pasaules čempionātā.

Vairāki Latvijas hokejisti Vācijas pilsonību pieņēma pagājušā gadsimta izskaņā, lai, spēlējot zemākajās līgās, neskaitītos kā leģionāri. Viens no tiem bija arī Latvijas izlases galvenais treneris Oļegs Znaroks, kurš joprojām ir Vācijas pilsonis.

Latvijas izlases sastāvā pasaules čempionātos Vasiļjevs debitēja 1998.gadā Šveicē un kopā piedalījās desmit pasaules čempionātos, kuros guva deviņus vārtus un izpildīja 17 rezultatīvas piespēles. Sekmīgākais Vasiļjevam bija 2009.gada sacensības Bernē, kurā viņš ar trijiem vārtiem un sešām rezultatīvām piespēlēm palīdzēja Latvijas izlasei izcīnīt septīto vietu.

2011.gada pasaules čempionātā Vasiļjevs sešos mačos guva vienus vārtus un izpildīja divas rezultatīvas piespēles, tiekot pie pozitīva lietderības koeficienta +1. Latvijas izlase pasaules čempionātu noslēdza 13.pozīcijā.

Latvijas hokeja izlase gatavošanos pasaules čempionātam uzsāks 26.martā. 2012.gada pasaules čempionātā, kas pēc jaunas izspēles sistēmas notiks Zviedrijā un Somijā, Latvijas valstsvienība savas grupas spēles aizvadīs Stokholmā, kur sacentīsies ar Krievijas, Vācijas, Itālijas, Čehijas, Norvēģijas, Dānijas un Zviedrijas izlasēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!