Foto: AFP/Scanpix
Par pirmajiem 2013.gada pasaules hokeja čempionāta finālistiem sestdien kļuva Zviedrijas valstsvienība, kas pusfināla mačā Stokholmā ar rezultātu 3:0 (1:0, 1:0, 1:0) pārspēja Somijas izlasi.

Uzvarētājiem divus vārtus vairākumā guva Luī Ēriksons, bet abos precīzajos metienos ar rezultatīvām piespēlēm izcēlās brāļi Daniels un Henriks Sedīni. Mača izskaņā ripu tukšos vārtos raidīja Henriks Sedīns.

Sestdien notiks arī otra pusfināla spēle starp ASV un Šveices valstsvienībām. Savukārt cīņa par medaļām risināsies svētdien.

$d_id=139; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2013/hockeystar2013/fe.php' ?>

Pirmais periods

Jau mača sākumā kļūdu pieļāva Zviedrijas aizsargi, un pie iespējas gūt vārtus tika Janne Pesonens, tomēr metiens lidoja garām vārtiem. Otrajā minūtē Somija palika mazākumā, bet Zviedrija vairākumā nevienu bīstamu momentu neizveidoja. Turpinājumā spēle ritēja ar Zviedrijas pārsvaru, taču lielisku vārtu gūšanas momentu izveidoja Somijai, kuras uzbrucēja metiens no vārtu nesasniedza mērķi.

Desmitajā minūtē Zviedrijai bija otrā iespēja vairākumā un šoreiz to izdevās izmantot. Kamēr Ilari Melarts izcieta sodu, Luī Ēriksons pēc Henrika Sedīna piespēles atklāja mača rezultātu – 1:0. Tas Somijas hokejistus sapurināja, un tika izveidoti vairāki vārtu gūšanas momenti. Somu aktivitāte izprovocēja Džoelu Lundkvistu uz noteikumu pārkāpumu. Vairākumā Somija aktīvi darbojās, bet vārtus neguva.

Uzreiz sekoja vēl viens Zviedrijas noraidījums, sodu saņēma Henriks Talinders. Šoreiz Somijai iespējas uzbrukumā bija mazāk, un periods noslēdzās ar rezultātu 1:0 Zviedrijas labā.


Otrais periods

Mača otrās 20 minūtes iesākās ar Petri Kontiolas noraidījumu, un vairākumā Zviedrija izveidoja divas teicamus momentus, ripa mērķi nesasniedza. Spēlējot vienādos sastāvos, Somija paaugstināja mača tempu un iesāka ofensīvu Zviedrijas zonā, taču uzbrukuma noslēdzošā fāze neizdevās.

Perioda otrā pusē spēles gaita atkal izlīdzinājās, bet 36.minūtē Kontiola atkal pārkāpa noteikumus. Zviedrija jau aizturētā soda laikā izdarīja daudz metienus. Zviedru vadošais uzbrukuma trijnieks realizēja vairākumu. Brāļu Sedīnu saspēle, kam sekoja piespēle uz vārtu priekšu, un Luī Ēriksons otro reizi mačā realizēja vairākumu. Ar mājinieku ofensīvu noslēdzās trešdaļa.

Trešais periods

Mača izšķirošo periodu Somija iesāka aktīvi, ar agresīvām darbībām cenšoties iedabūt ripu vārtos. Tad vairākas reizes savu komandu glāba Zviedrijas vārtsargs Jonass Enrots. Pēc Somijas uzbrukumu sērijas sekoja vairāki Zviedrijas pretuzbrukumi. Zviedri bija tuvu trešo vārtu guvumam, tomēr ripa apstājās tieši pirms vārtu līnijas. Tiesnesim vajadzēja video atkārtojumu, lai pārliecinātos, ka ripa nebija vārtos.

Somija turpināja "spiest" pretiniekus, vairākkārt apdraudot viņu vārtus, taču ripa spītīgi negāja vārtos. Tikmēr Zviedrijas pirmā maiņa – Henriks un Daniels Sedīni, kā arī Luī Ēriksons nedaudz apturēja somu uzbrukumus, iespiežot pretiniekus savā zonā. Pēdējā minūtē Somija mainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, taču tas vēlamo rezultātu nedeva. Henriks Sedīns raidīja ripu vārtos, un Zviedrija triumfēja ar 3:0.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!