Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc 2018. gada pasaules hokeja čempionāta Francijas izlases galvenais treneris Deivs Hendersons atstās amatu, kurā aizvadījis 14 gadus, informē Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF).

66 gadus veco Hendersonu pēc Dānijas turnīra nomainīs leģendārais franču hokejists Filips Bozons.

Kanādā dzimušais Hendersons uz Franciju pārcēlās pagājušā gadsimta 70. gados, kad pievienojās Amjēnas klubam vispirms kā spēlētājs, pēc tam tur strādāja jau kā treneris. 1999. gadā viņam piedāvāja Francijas U20 izlases trenera amatu, bet 2004. gadā Hendersons kļuva par pieaugušo izlases galveno treneri, un šo amatu saglabāja līdz pat šai dienai.

Francijas izlase Hendersona vadībā 2007. gadā izcīnīja tiesības spēlēt pasaules čempionāta elites grupā, un kopš 2008. gada francūži to nav pametuši.

Augstāko rezultātu Francijas izlase sasniedza 2014. gadā, kad iekļuva pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā un turnīra noslēgumā ieņēma astoto kopvērtējuma pozīciju. Tas Francijas komandai bija labākais panākums kopš 1953. gada.

Hendersons ir nolēmis pavisam atvadīties no trenera darba un doties pensijā.

51 gadu vecais Bozons bija pirmais Francijā izaugušais hokejists, kurš izsitās Nacionālajā Hokeja līgā. Savas valsts komandu Bozons pārstāvējis četrās olimpiskajās spēlēs un 12 pasaules čempionātos, no kuriem astoņos — elitē. Bozons ir uzņemts IIHF Slavas zālē.

Savu spēlētāja karjeru Bozons noslēdza Šveices čempionātā, Ženēvas "Servette" komandā 2006. gadā un sāka stādāt ar šā kluba jauniešu komandu jau kā treneris. Vēlāk viņš trenēja Francijas U20 izlasi, līdz pievērsās pieaugušo profesionālajam hokejam. Bozons strādāja ar Šveices klubiem "HC Lugano" un "HC Sierre", līdz 2016. gadā atgriezās Francijā un pārņēma Bordo "Boxers" komandas vadību. Francijas Hokeja federācija ir panākusi vienošanos ar Bordo klubu, ka Bozons varēs nākamajā sezonā trenēt abas komandas, gan izlasi, gan "Boxers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!