Foto: Reuters/Scanpix

77.pasaules hokeja čempionāta pēdējā dienā Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē svētdien uzņēma sešus jaunus biedrus - to skaitā zviedrus Pēteru Forsbergu un Matsu Sundīnu.

Par Slavas zāles biedriem spēlētāju kategorijā kļuva zviedri Forsbergs un Sundīns, soms Tepo Numminens, kanādietis Pols Hendersons un viņa tautiete Daniela Gojē, bet hokeja darboņu kategorijā šo godu izpelnījies IIHF ilggadējais ģenerālsekretārs Jans Ake Edvinsons.

Savukārt balvu par izcilu ieguldījumu starptautiskajā hokejā saņēma Kanādas televīzijas komentētājs Gords Millers, bet PSRS hokeja izlase saņēma vēstures balvu par 1954.gada pasaules čempionāta finālmaču, kurā negaidīti ar 7:2 pārspēja Kanādas izlasi, sākot jaunu hokeja ēru.

Bijusī Nacionālās hokeja līgas (NHL) zvaigzne, divkārtējais olimpiskais un pasaules čempions Zviedrijas izlases sastāvā Forsbergs karjeru noslēdza 2011.gadā. Savā NHL karjerā Forsbergs aizvadīja 708 spēles, kurās guva 249 vārtus un izdarīja 636 piespēles.

Zviedrijas hokeja zvaigzne divas reizes ir kļuvis par NHL Stenlija kausa ieguvēju, kā arī vairākas reizes izcīnījis individuālās spēlētāja balvas.

Sundīns 1989.gadā kļuva par pirmo Eiropā dzimušo spēlētāju, kurš NHL jauno spēlētāju draftā izvēlēts ar pirmo numuru. 13 no savām sezonām viņš NHL aizvadīja Toronto "Maple Leafs" komandā, šajā laikā gūstot 420 vārtus un izpildot 567 rezultatīvas piespēles, kas abi ir kluba rekordi.

2006.gadā Sundīns Zviedrijas izlases sastāvā kļuva par olimpisko čempionu. NHL kopā zviedrs aizvadījis 1346 spēles, guvis 564 vārtus, veicis 785 rezultatīvas piespēles un kopumā iekrājis 1349 punktus.

Savukārt Numminens NHL pavadīja 20 sezonas, pārstāvot Vinipegas "Jets", Fīniksas "Coyotes", Dalasas "Stars" un Bufalo "Sabres". Kopumā NHL regulārajā čempionātā trīskārtējais olimpiskais medaļnieks aizvadīja 1372 spēles, kurās guva 117 vārtus un izdarīja 520 rezultatīvas piespēles.

Numminens Somijas izlases rindās 1988.gadā Kalgarī un 2006.gadā Turīnā kļuva par olimpisko vicečempionu, bet 1998.gadā Nagano kaklā kāra Olimpiādes bronzas medaļu.

Leģendārās 1972.gada Kanādas un PSRS izlašu supersērijas galvenais varonis Hendersons NHL pavadīja 13 sezonas, 707 regulārā čempionāta mačos gūstot 236 vārtus un veicot 241 piespēli, bet viena no visu laiku labākajām sieviešu hokejistēm Gojē Kanādas izlases rindās 2002. un 2006.gadā kļuva par olimpisko čempioni, kā arī tika pie astoņām pasaules čempionātu zelta medaļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!