Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) viceprezidents un Somijas Hokeja asociācijas vadītājs Kalervo Kummola informējis pasaules čempionāta finālspēles inspektoru, ka Krievijas izlases diskvalificētais galvenais treneris Oļegs Znaroks pārkāpj piespriestās soda sankcijas.

Kā zināms, Znaroks pusfināla spēles pret Zviedriju izskaņā uzsāka asu vārdu apmaiņu ar zviedru treneri, un ar žestu piedraudēja tam "pārgriezt rīkli". IIHF sodīja Znaroku un zviedru treneri, diskvalificējot abus uz vienu spēli. Tādējādi Znarokam bijā jāizlaiž finālspēle starp Krieviju un Somiju, kurā krievi uzvarēja ar 5:2.

IIHF pēc lēmuma pieņemšanas paziņoja, ka Znarokam atņem arī akreditāciju, bet pirms spēles, spēles laikā un pēc spēles viņam ir liegts sazināties ar komandu, kā arī viņš nedrīkst piedalīties apbalvošanas ceremonijā. Tomēr jau spēles laikā Znaroks bija redzams īpašā ložā, bet viņam kaklā bija akreditācijas karte. Savukārt acīgākie fotogrāfi iemūžināja bildes, kurās redzams, kā Znaroks sazinās ar treneru soliņu ar mikrofona un austiņu palīdzību.

"Daudzās bildēs redzams, kā Znaroks runā mikrofonā. Kad ieraudzīju to pirmo reizi, uzreiz sazinājos ar spēles inspektoru un informēju viņu. Znaroks turpināja sazināties arī trešajā periodā. Man tas nav saprotams," sašutis ir soms.

Interesanti, ka ne Znaroks, ne Krievijas izlases treneri un vadība nenoliedz, ka spēles laikā regulāri notika saziņa starp soliņu un Znaroku, kas ir rupjš diskvalifikācijas pārkāpums.

Sašutumu par notikušo pauž Zviedrijas masu mediji, kuri neizprot krievu visatļautību un IIHF bezdarbību.

"[Znaroka rīcība] bija izaicinoša. Skumji. Žēl, ka krievi neievēro noteikumus," viedokli pauž bijušais Zviedrijas izlases hokejists Niklass Vikegords, kurš televīzijā komentēja spēles.

"Izskatās, ka Znaroks ir tāds cilvēks, kurš dara visu, ko grib. IIHF tur ir jāiejaucas, un pēc iespējas ātrāk," uzskata zviedru hokeja eksperts Leifs Burkss.

Notikušais izraisījis neizpratni arī Ziemeļamerikā, kur tradicionāli pasaules hokeja čempionātam maz pievērš uzmanību, jo centrālais hokeja notikums ir Stenlija kausa izcīņa. CBS hokeja apskatnieki norāda, ka "būtu skumji, ja šis atspēlētos krieviem, jo viņi neapšaubāmi bija labākā turnīra komanda un pelnīti izcīnīja zeltu". "Neviens nezina, vai IIHF kaut ko darīs, bet skaidrs, ka Renē Fāzels un viņa kompānija nedrīkst pieļaut, ka kaut kas tāds notiek un klaji tiek pārkāpta diskvalifikācija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!