Foto: LETA

Latvijas hokeja izlase, saglabājot vietu augstākajā divīzijā, nākamgad jau 18.reizi spēlēs pasaules čempionāta elitē. Latvija ir viena no dažām izlasēm, kas tik ilglaicīgi spēj noturēties starp spēcīgākajām valstsvienībām.

Latvija līdz šim pasaules čempionātos augstākajā divīzijā nav bijusi augstāk par septīto vietu, bet arī zemāk par 13.vietu ne reizi nav nokritusi.

Protams, elites ilgdzīvotāji ir "lielais sešinieks" – ASV, Kanāda, Zviedrija, Somija, Čehija (iepriekš Čehoslovākija) un Krievija (iepriekš PSRS). Uzreiz aiz šī sešinieka seko Slovākija, kas elitē spēlē kopš 1996.gada, bet Latvija, kā zināms, augstākajā sabiedrībā pirmo reizi spēlēja uzreiz nākamajā, 1997. gadā, un pelnīti tiek pieskaitīta pie augstākās divīzijas "pārbaudītām vērtībām".

No šobrīd augstākajā divīzijā spēlējošām komandām (neskaitot Austriju un Slovēniju, kuras izkrita uz pirmo divīziju) Latvijas tuvākās sekotājas "ilgdzīvošanā" ir Baltkrievija un Šveice. 1998.gadā baltkrievi debitēja elitē, bet šveicieši atgriezās spēcīgāko sabiedrībā pēc ilgāka pārtraukuma.

Tiesa, šveicieši toreiz, iespējams, neatgrieztos elitē, ja IIHF togad nebūtu mainījusi izspēles kārtību un augstāko divīziju paplašinājusi līdz 16 komandām, kā tas ir tagad. Šveice 1998.gadā bija arī pasaules čempionāta rīkotāja, tā kā viņiem bija garantēta vieta augstākajā divīzijā. 1997.gadā B divīzijā šveicieši palika trešie un pēc tobrīd ierastās sistēmas netiktu uz augstāku divīziju.

Latvija ilgdzīvošanā apsteidz arī Vāciju, kura 1999., 2000. un 2006.gados spēlēja pirmajā divīzijā. Dānija elitē spēlē kopš 2003.gada, Norvēģija – kopš 2006.gada, Francija – kopš 2008.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!