Foto: F64
Latvijas hokeja valstsvienība Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra spēlē piektdien savā laukumā ar rezultātu 1:2 (1:1, 0:1, 0:0) piekāpās Krievijas izlasei.

Latvijas izlases labā ar vārtu guvumu izcēlās Armands Bērziņš, bet uzvarētājiem precīzi meta Jevgēņijs Ketovs un Aleksejs Tereščenko.

Sestdien, pulksten 17:00 abas komandas tiksies atkārtoti.

Pirmais periods

Spēle Latvijas izlasei iesākās diezgan neveiksmīgi, jo jau pēc spēlētas minūtes un astoņām sekundēm Krievijas izlases uzbrucējs Jevgēņijs Ketovs, atrodoties pie laukuma apmales, izdarīja negaidītu un ļoti precīzu metienu, kas lidoja Latvijas izlases vārtsargam Edgaram Masaļskim tieši virs pleca. Arī turpinājumā nedaudz aktīvāk spēlēja krievi, radot apjukumu mājiniekos, tomēr pēc pāris minūtēm Miķelis Rēdlihs izslidoja no aizvārtes un apdraudēja Konstantīna Baruļina sargātos vārtus. Tūlīt arī Miks Indrašis pielaboja komandas biedra metienu, bet ripa vārtos nelidoja.

Septītajā minūtē Latvijas hokejisti pirmo reizi izmēģināja spēkus vairākumā, kurā Kristaps Sotnieks izdarīja metienu vārtu virzienā, un ripa pēc rikošeta ielidoja vārtos, izlīdzinot rezultātu. Vārtu guvums tika ieskaitīts Bērziņam. Tūlīt uz noraidīto soliņu devās Atvars Tribuncovs, bet mazākumā mājinieki nospēlēja precīzi un vārtus nosargāja neskartus. Tikmēr teicamu vārtu gūšanas iespēju neizmantoja Aleksejs Širokovs, kura raidījumu tvēra pretinieku vārtsargs. Turpinājumā komandas spēlēja atraktīvu hokeju, bet otrajā vairākumā Latvijas hokejisti uzbrukumā nekas īsti nepadevās, pirmajai trešdaļai noslēdzoties ar rezultātu 1:1.

Otrā trešdaļa

Trešdaļas sākumā divas reizes spēlē nācās iesaistīties Masaļskim, jo vairākus tehniskus brāķus pieļāva Latvijas hokejisti. Tomēr otrā laukuma galā labu izdevību neizmantoja Roberts Bukarts, bet pēc brīža Koba Jass pārkāpa noteikumus un devās uz noraidīto soliņu. Lai arī lielāko daļu mazākuma Latvijas hokejisti veiksmīgi aizsargājās, bet tā noslēgumā Aleksejs Tereščenko ripu raidīja vārtu augšējā stūrī, atkal izvirzot vadībā viesus. Spēles gaitu pārliecinoši kontrolēja krievu hokejisti, un savu komandu vairākas reizes glāba Masaļskis.

Trešdaļas otrajā pusē Latvijai bija vairākums, kurā pretinieku aizsardzību uzlauzt neizdevās. Pēdējās minūtēs tomēr izdevās izkombinēt labu uzbrukumu pie Baruļina vārtiem, kad Gints Meija apslidoja vārtus un izdarīja metienu, taču vārtsargs spēlēja precīzi. Periods, kurā pārliecinoši dominēja viesi, noslēdzās ar rezultātu 1:2.

Trešais periods

Noslēdzošā trešdaļa iesākās ar pāris rupjām epizodēm, un uz ledus vispirms gulēja Miķelis Rēdlihs, bet pēc tam Ketovs. Turpinājumā Latvijas izlase pārņēma spēles iniciatīvu , izdarot vairākums metienus pēc kārtas, bet Baruļins spēlēja teicami. Pēc nelieliem asumiem M.Rēdlihs un Žerdevs saņēma abpusējo noraidījumu. Līdzīga cīņa turpinājās, bet tūlīt vairākumā spēlē Latvija. Tajā vispirms metienu izdarīja Indrašis, bet tūlīt arī M.Rēdlihs, tomēr ripa vārtos negāja.

Perioda vidū komandas apmainījās ar nesekmīgiem uzbrukumiem, lai arī ripu vairāk kontrolēja mājinieki, savukārt sešas minūtes pirms pamatlaika beigām Latvijai bija vairākums, kurā tika izdarīti vairāki metieni pa pretinieku vārtiem, bet neviens no tiem neatrada ceļu vārtos.Spēles pēdējā minūtē Masaļskis tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju, bet rezultātu izlīdzināt neizdevās, lai arī Latvija izveidoja uzbrukumus.

Pat labāko spēlētāju Latvijas izlases rindās tika atzīts Sotnieks, bet Krievijai - Baruļins.

Latvijas izlase kopā ar Krievijas valstsvienību pasaules čempionātā spēlēs B apakšgrupā, kur spēkosies ar Zviedriju, Čehiju, Vāciju, Norvēģiju, Dāniju un Itāliju. Latvija un Krievija savstarpējā spēlē 5.maijā aizvadīs savu pirmo maču pasaules čempionātā.

Krievijas izlasei mačos Latvijā palīdzēs četri NHL spēlētāji - vārtsargs Semjons Varlamovs (Kolorādo "Avalanche"), aizsargi Ņikita Ņikitins ("Blue Jackets") un Aleksejs Jemeļins (Monreālas "Canadiens"), kā arī uzbrucējs Aleksandrs Burmistrovs (Vinipegas "Jets").

Pārējie 20 sastāvā iekļautie spēlētāji pārstāv desmit dažādus Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubus.

Sastāvā iekļauts Latvijas izlases vārtsarga Edgara Masaļska konkurents par vietu Hantimansijskas "Jugra" komandas vārtos Mihails Birjukovs, kā arī pieci savainotā Laura Dārziņa kluba biedri no Kazaņas "Ak Bars" vienības.

Kā ziņots, EHC turnīrā piedalās 12 Eiropas komandas pēc Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) 2010.gada ranga. Divām komandām, kurām divu gadu kopvērtējumā, būs vismazāk punktu šajos mačos, nākamgad būs liegts piedalīties EHC spēlēs, tomēr netiek izslēgts, ka izspēles kārtība tiks mainīta.

Kā ziņots, iepriekšējās divās EHC spēlēs Latvijas izlase, spēlējot bez vairākiem līderiem, pagājušajā nedēļā izbraukumā ar 2:1 un 4:1 uzvarēja Dāniju. Savukārt pirms tam Rīgā tika piedzīvoti divi zaudējumi pret Čehiju - ar 3:4 (pēcspēles metienu sērijā) un 1:3.

Savukārt Krievijas hokeja izlase, kas būs viena no Latvijas pretiniecēm gaidāmajā pasaules čempionātā, līdz šim EHC turnīrā ar Vācijas hokejistiem divos mačos uzvaras dalīja uz pusēm, bet Slovākijas izlasi pārspēja abās spēlēs.

Savukārt pēdējās pārbaudes spēlēs pirms pasaules čempionāta 30.aprīlī un 1.maijā "Arēnā Rīga" Latvija spēlēs ar Franciju.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pirmajai spēlei pret Krieviju:
vārtsargi - Edgars Masaļskis, Māris Jučers;
aizsargi - Guntis Galviņš, Krišjānis Rēdlihs, Atvars Tribuncovs, Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Rodrigo Laviņš, Jānis Andersons;
uzbrucēji - Miks Indrašis, Jānis Sprukts, Miķelis Rēdlihs, Kaspars Saulietis, Aleksejs Širokovs, Aleksandrs Macijevskis, Roberts Bukarts, Armands Bērziņš, Gints Meija, Koba Jass, Andris Džeriņš, Juris Štāls.

Krievijas hokeja izlases sastāvs spēlēm ar Latviju:
vārtsargi - Mihails Birjukovs (Hantimansijskas "Jugra"), Konstantīns Baruļins (Mitišču "Atlant"), Semjons Varlamovs (Kolorado "Avalanche", ASV);
aizsargi - Iļja Ņikuļins, Konstantīns Korņejevs, Jevgēņijs Medvedevs (visi Kazaņas "Ak Bars"), Deniss Deņisovs, Dmitrijs Kaļiņins (abi Sanktpēterburgas SKA), Ņikita Ņikitins (Kolumbusas "Blue Jackets", ASV), Jevgēņijs Birjukovs (Magņitogorskas "Metallurg"), Aleksejs Jemeļins (Monreālas "Canadiens", ASV);
uzbrucēji - Aleksandrs Burmistrovs (Vinipegas "Jets", ASV), Viktors Tihonovs, Igors Makarovs, Vladimirs Tarasenko (visi SKA), Aleksandrs Svitovs (Ufas "Salavat Julajev"), Daniss Zaripovs, Aleksejs Tereščenko (abi "Ak Bars"), Jevgēņijs Kuzņecovs, Antons Burdasovs (abi Čeļabinskas "Traktor"), Jevgēņijs Ketovs, Vadims Šipačovs (abi Čerepovecas "Severstaļ"), Sergejs Širokovs (Maskavas CSKA), Nikolajs Žerdevs ("Atlant").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!