Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas klubam Rīgas "Dinamo" atkal neizdevās iekļūt Gagarina kausa izcīņā, aizvadot ļoti neveiksmīgu sezonu, un Latvijas hokeja izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks neslēpj, ka viņu uztrauc, kādu ietekmi uz spēlētājiem atstājusi šī sezona.

Starp Latvijas izlases kandidātiem vairāki hokejisti būs no Rīgas "Dinamo" komandas, tostarp arī valstsvienības līderi. Līdz ar to Latvijas kluba neveiksmīgais starts KHL čempionātā var atstāt ietekmi arī uz valstsvienības dalību maijā gaidāmajā pasaules čempionātā, to apzinās arī Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Baldonieks

"Bez šaubām, ka mani tas satrauc. Ļoti satrauc. Negribu teikt, ka tā ir, bet varbūt cilvēki nolietojas mentāli un pie naudas sapelnīšanas varbūt rodas citas intereses, kas novirza no pamatuzdevumiem hokeja laukumā," sarunā ar portālu "Delfi" pieļāva Baldonieks. "Daudz kas hokejā ir ļoti atkarīgs no treneru kolektīva spējas vadīt, noskaņot un motivēt komandu. Nav jau tā, ka hokejisti negrib iziet laukumā un uzvarēt. Šajā sezonā brīžiem bija skats, ka notiek laika vilkšana, tikai epizodiski spēlētāji sasparojās."

"Rīgas "Dinamo" spēlētāji nav palikuši sliktāki. Sniegums ietekmējas arī no cilvēciskajiem faktoriem, piemēram, iekšējais mikroklimats, kā saliek maiņu virknējumus, kā veidojas saspēle. Mēs jau nezinām, kā ir komplektēt sastāvu sezonai ar noteiktu budžetu," viņš turpināja, piebilstot, ka nekad nevar zināt, vai hokejisti pirms sezonas būs cīnītāji vai naudas pelnītāji.

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans, oficiāli apstiprinot Leonīdu Beresņevu par izlases galveno treneri, izteicās, ka "lielā nauda" ir sabojājusi hokejistus un viņos vairs nav tāds patriotisms. Beresņevs tam piekrita un uzsvēra, ka tas ir jāmaina.

"Es negribētu teikt, ka puišiem ir patriotisma problēmas. Visi čaļi grib un var padarīt savu darbu, bet ir arī acīmredzami citi iemesli. Varbūt "Dinamo" komandā šajā gadā nebija veiksmīga treneru izvēle. Tad mainījās treneri, kuriem varbūt pašiem trūka motivācijas. Es nekomentēšu "Dinamo" vietu kopvērtējumā, skaidrs, ka vieta nav tā, ko gaidījām. No malas varam tikai minēt iemeslus, kāpēc tā," turpināja Baldonieks.

Tā kā Latvijā augsta līmeņa hokejistu nav tik daudz, konkurence uz vietu Rīgas "Dinamo" sastāvā nav tik liela. Tas spēlētājiem ļauj justies droši sastāvā arī pēc neveiksmīgām spēlēm.

"KHL komandu komplektēšanas nianses noteikti nav tās pašas, kādas ir NHL. NHL ir fārmklubi, kur hokejisti katru dienu sitās, lai tiktu uz augšu. Ja augšā kāds nesitās, tad viņš uzreiz iet lejā. Tur ir šķēres, kas ļoti asi griež, bet KHL situācija nav tāda. Ja ir komandā kolektīvs un neviens uz papēžiem īsti nemin, tad tas reizēm var nodarīt kaitējumu spēlētāja motivācijai," izteicās Baldonieks.

Viņš arī neslēpa, ka vēlētos, lai Rīgas "Dinamo" ieguldījums Latvijas izlases sakarā būtu lielāks, taču arī uzsvēra, ka šī kluba ideja viņam patīk.

Līdz Latvijas hokeja izlases treniņnometnes sākumam atlicis vēl mēnesis, bet valstsvienības vadībai jau šobrīd darba ir pietiekami: "Sekojam, kas notiek Amerikā, KHL un citās līgās. Tagad notiek datu apkopojums. Ir daudz, ko vēl darīt – jāsagatavo infrastruktūra, lai viss pareizi izskatītos un spēlētājiem pēc mēneša būtu prieks ierasties. Arī treneriem darbs ir nopietns, sagatavot programmu. Treneriem ir jāizjūt un jāizprot spēlētāju fiziskā un mentālā kondīcija," sacīja ģenerālmenedžeris.

"Izlasei mēs vienmēr esam centušies atrast tos kaujas spējīgos puišus, salikt viņus pareizos virknējumos un motivēt spēlēm. Reizēm tas neizdodas, bet daudz kas ir atkarīgs no treneru spējas iedvesmot un sakārtot lietas," izteicās Baldonieks.

Gatavošanos pasaules čempionātam izlase plāno uzsākt 21. martā un gatavošanās posma ietvaros tiks aizvadītas astoņas "Euro Hockey Challenge" tūres spēles - izbraukumā divas reizes tiekoties ar Dānijas un Šveices izlasēm, savukārt mājās - ar Baltkrieviju un Vāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!