Foto: LETA

Latvijas hokeja izlase šodien Dānijas pilsētā Herningā savā pasaules čempionāta B apakšgrupas sestajā mačā tiekas ar zvaigžņoto Kanādas valstsvienību.

Abu komandu cīņa sāksies plkst.21.15 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" pulksten 20:30 sāks teksta tiešraidi par šo spēli, kuras laikā lasītājiem būs iespēja izvēlēties savu spēles zvaigzni.

Vēl šajā apakšgrupā plkst.17.15 spēkosies Dienvidkoreja un Norvēģija, aizvadot izšķirošo cīņu par vietas saglabāšanu pasaules čempionāta elitē. Savukārt A apakšgrupas ietvaros Kopenhāgenā šodien Krievija tiksies ar Slovākiju un Čehija samēros spēkus ar Austriju.

Spēļu kalendārs
Kopvērtējuma tabula pirms 13. maija spēlēm

A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar 14 punktiem piecās spēlēs ir Zviedrija, kam ar 13 punktiem seko Krievija. 12 punkti sešās spēlēs ir Čehijai, bet deviņus punktus piecos mačos iekrājusi Šveice. Piektā ar astoņiem punktiem ir Slovākija, bet sešus punktus guvusi Francija, kam ar četriem punktiem seko Austrija. Tikmēr Baltkrievija sešās cīņās pie punktiem nav tikusi un jau ir zaudējusi vietu elitē.

Savukārt B apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar 16 punktiem sešās spēlēs ir ASV, kam ar 12 punktiem piecās cīņās seko Somija. 11 punktus sešos mačos guvusi Dānija, bet ceturtā ar desmit punktiem piecās cīņās ir Kanāda. Pirmajam četriniekam ar deviņiem punktiem seko Latvija, kamēr Vācija un Norvēģija tikušas attiecīgi pie pieciem un trim punktiem. Savukārt Dienvidkoreja visās sešās spēlēs zaudējusi pamatlaikā un pie punktiem nav tikusi.

Pēc cīņas ar Kanādas valstsvienību Latvija otrdienas vakarā aizvadīs ļoti svarīgu cīņu pret mājinieci Dāniju, abām komandām duelējoties par vietu ceturtdaļfinālā.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 15.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Lielbritānija, kas labāko grupā atgriezīsies pēc 24 gadu pārtraukuma, un Itālija, kas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Čempionāta pirmajā spēlē Latvija ar 3:2 pagarinājumā pieveica Norvēģiju, pēc tam ar 1:8 kapitulēja Somijai, otrdien droši ar 5:0 pārspēja Dienvidkoreju, bet ceturtdien līdzīgā cīņā pagarinājumā ar 2:3 piekāpās ASV valstsvienībai. Savukārt sestdien ar 3:1 tika pieveikta olimpiskā vicečempione Vācija.

Savukārt Kanāda turnīru nesāka pārliecinoši, jo pēcspēles metienos ar 4:5 piekāpās principiālajai pretiniecei ASV, kam sekoja Dienvidkorejas sagraušana ar 10:0, bet turpinājumā ar 7:1 un 5:0 tika uzvarētas arī attiecīgi Dānija un Norvēģija. Savukārt sestdien negaidīti pārliecinoši ar 1:5 nācās atzīt Somijas pārākumu.

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātos ar Kanādu līdz šim spēkojusies 11 reizes un cietusi desmit zaudējumus, bet viena cīņa noslēgusies neizšķirti - tas notika 1997.gadā, kad valstsvienība debitēja pasaules čempionāta elitē.

Šogad abas vienības tikušās jau divas reizes, aizvadot pārbaudes mačus Rīgā. Pirms Phjončhanas olimpiskajām spēlēm Latvija piedzīvoja neveiksmi ar 0:2, kamēr 1.maijā pirms planētas meistarsacīkstēm cieta sakāvi ar 1:6.

Kanādas izlase ir veidota tikai no Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājiem, bet tās lielākā zvaigzne ir Konors Makdeivids no Edmontonas "Oilers" kluba, kurš pēdējās divas sezonas kļuvis par NHL rezultatīvāko spēlētāju. Viņš ir arī kanādiešu kapteinis.

Kanādas izlases ģenerālmenedžeri ir savulaik slavenie vārtsargi Martins Brodērs un Šons Burks, bet komandu trenē Bils Pīterss, kurš pirms došanās uz Rīgu kļuva par NHL kluba Kalgari "Flames" galveno treneri.

Kanādas izlasē ir arī tādi pazīstami spēlētāji kā Raiens O'Reilijs, kurš ir Zemgus Girgensona komandas biedrs Bufalo "Sabres" komandā, Džordans Eberle, Breidans Šens, Ārons Ekblads, Raiens Ņūdžents-Hopkinss un Metjū Barzals. Kanādas izlase, kā ierasts, ir viena no pasaules čempionāta favorītēm.

Pirms mača ar Latvijas izlasi Kanādas valstsvienību papildinājis arī Nešvilas "Predators" uzbrucējs Kails Teriss, jo viņa paŗstāvētā vienība pagājušā nedēļā izstājās no Stenlija kausa izcīņas. Pagaidām gan vēl nav zināms, vai viņš būs gatavs spēlēt jau mačā pret Latviju.

Terisam šī būs otrā pieredze pieaugušo pasaules čempionātā, jo viņš planētas meistarsacīkstēs piedalījās arī 2014.gadā Minskā, kad astoņos mačos izcēlās ar trim vārtiem un trim rezultatīvām piespēlēm.

Šo sezonu Teriss iesāka citā NHL komandā Otavas "Senators", bet novembrī tika aizmainīts uz "Predators". Šosezon regulārajā čempionātā viņš kopumā 76 spēlēs guva 16 vārtus un veica 35 rezultatīvas piespēles, kamēr 13 izslēgšanas turnīra mačos atzīmējās vien ar trim rezultatīvām piespēlēm.

Kā vēstīts, Latvijas izlases sastāvā čempionāts ir beidzies uzbrucējam Mārtiņam Karsumam, kurš mačā pret Dienvidkoreju iedzīvojās vaiga kaula lūzumā, un aizsargam Uvim Balinskim, kuram ir smadzeņu satricinājums. Pirms dažām dienām no sastāva tika atskaitīts Rīgas "Dinamo" uzbrucējs Oskars Batņa, bet Dānijā vēl palikuši aizsargs Edgars Siksna un uzbrucējs Gunārs Skvorcovs. Treneri vēl lems, kuru no viņiem pieteikts izlases rindām pēc Balinska traumas. Izlasi pagājušajā nedēļā papildināja Amerikas Hokeja līgas (AHL) komandas Vilksbāres/Skrentonas "Penguins" uzbrucējs Teodors Bļugers.

Boba Hārtlija trenētā Latvijas izlase pirms pasaules čempionāta cieta deviņus zaudējumus deviņās spēlēs, kā arī vēl divas reizes zaudēja iepriekš februārī aizvadītā pārbaudes turnīrā, līdz ar to valstsvienībai bija 11 neveiksmju sērija.

Šogad sagatavošanās posmā treneriem problēmu netrūka, jo vairāki potenciālie izlases līderi dažādu iemeslu dēļ šoreiz valstsvienībai atteica. Lielākie zaudējumi ir iepriekšējo trīs gadu izlases kapteiņa Kaspara Daugaviņa, tehniskā uzbrucēja Laura Dārziņa, kā arī vienīgā Latvijas NHL spēlētāja Zemgus Girgensona iztrūkums. Visiem trim hokejistiem, tāpat kā pieredzējušajam Jānim Spruktam, aizsargam Artūram Kuldam, vārtsargiem Ivaram Punnenovam un Jānim Kalniņam, kā arī aizsargam Kristoferam Bindulim, dalību planētas meistarsacīkstēs liedza veselības problēmas.

Iepriekš arī bija skaidrs, ka uz izlasi netiks aicināts pieredzējušais aizsargs Oskars Bārtulis, savukārt tādi pieredzējuši aizsargi kā Georgs Pujacs un Krišjānis Rēdlihs jau iepriekšējos gadus vairs netika izskatīti kā palīgi valstsvienībai.

Tiesa, pirmo reizi kopš 2010.gada Latvijas izlasei pasaules čempionātā palīdzēja Mārtiņš Karsums, kurš iepriekšējos gadus nevarēja spēlēt ceļgala problēmu dēļ.

Sagatavošanās posma sākumā izlases kandidātu vidū pārsvarā bija gados jaunie spēlētāji, vairākiem no viņiem piedzīvojot debiju nacionālās izlases kreklā. Tā uz pirmajām divām pārbaudes spēlēm pret Norvēģiju vienīgais spēlētājs ar pasaules čempionātu pieredzi bija Vitālijs Pavlovs.

Par izlases līderiem tiek uzskatīti vārtsargs Elvis Merzļikins, aizsargi Kristaps Sotnieks un Oskars Cibuļskis, uzbrucēji Miks Indrašis, Roberts Bukarts, Mārtiņš Karsums un Miķelis Rēdlihs. Lieliski sevi sagatavošanās procesā apliecināja arī trenera Arta Ābola dēls Rodrigo, kurš pārbaudes mačos guva trīs no astoņiem Latvijas izlases vārtiem, kā arī atdeva divas rezultatīvas piespēles.

Latvijas valstsvienības sastāvā par kapteini nozīmēts Čehijā spēlējošais Roberts Bukarts, kamēr viņa asistenti ir aizsargi Cibuļskis un Sotnieks, kā arī uzbrucēji Indrašis un Andris Džeriņš.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) pasaules rangā atradās 13.pozīcijā, kas ir par vienu vietu zemāk nekā pērn, kamēr līdere ir Kanāda.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā.

Pērn tika gūta desmitā vieta, bet vēl pirms tam, kad Latviju attiecīgi 2015.gadā vadīja Aleksandrs Beļavskis, bet 2016.gadā Leonīds Beresņevs, tā ieņēma 13.vietu, savukārt vēl pirms tam trīs čempionātos Teda Nolana vadībā Latvija 2012.gadā bija desmitā, bet nākamajos divos gados ieņēma 11.pozīciju.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice), Kristers Gudļevskis (Bridžportas "Sound Tigers", AHL), Matīss Edmunds Kivlenieks (Klīvlendas "Monsters", AHL);

aizsargi - Guntis Galviņš, Kristaps Zīle, Uvis Balinskis (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Edgars Siksna (Karagandas "Sarjarka", VHL), Kristiāns Rubīns (Medisinhetas "Tigers", WHL); Kristaps Sotnieks (Toljati "Lada", KHL), Ralfs Freibergs (Zlīnas "Aukro Berani", Čehija), Oskars Cibuļskis (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija);

uzbrucēji - Roberts Bukarts ("Aukro Berani"), Ņikita Jevpalovs, Miķelis Rēdlihs, Miks Indrašis, Vitālijs Pavlovs, Gints Meija, Gunārs Skvorcovs, Frenks Razgals, (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Rūdolfs Balcers (Sanhosē "Barracuda", AHL), Rihards Bukarts (Belīnes "Eisbaren", Vācija), Andris Džeriņš ("Mountfield"), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "Lions", Šveice), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas "Penguins", AHL).

Kanādas izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Kērtiss Makelhinijs (Toronto "Maple Leafs", NHL), Dārsijs Kimpers (Arizonas "Coyotes", NHL);

aizsargi - Džoels Edmundsons, Koltons Pareiko (abi - Sentluisas "Blues", NHL), Ārons Ekblads (Floridas "Panthers", NHL), Raiens Puloks (Ņujorkas "Islanders", NHL), Dernels Nurss (Edmontonas "Oilers", NHL), Raiens Marejs (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Marks Eduārs Vlasičs (Sanhosē "Sharks", NHL), Tomass Šabots (Otavas "Senators", NHL);

uzbrucēji - Džordans Eberle, Džošua Beilijs, Mets Barzals, Entonijs Boviljē (visi - "Islanders"), Breidens Šens, Džeidens Švarcs (abi - "Blues"), Žans Gabriels Pažo ("Senators"), Pjērs Liks Dibuā ("Blue Jackets"), Taisons Džosts (Kolorado "Avalanche", NHL), Bo Horvats (Vankūveras "Canucks", NHL), Raiens O'Reilijs (Bufalo "Sabres", NHL), Braiens Ņūdžents-Hopkinss, Konors Makdevids (abi - Edmontonas "Oilers", NHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!