Foto: F64
Latvijas hokeja valstsvienība pasaules čempionāta ceturtajā mačā šodien tiekas ar pagājušā gada finālā spēlējušo Slovākiju, cenšoties pārtraukt ieilgušo neveiksmju sēriju.

Mačs Helsinkos sāksies plkst.20.15. To tiešraidē būs iespējams vērot kanālos TV3, TV5 un "Viasat Sport Baltic".

Tāpat šodien risināsies vēl trīs mači. Plkst.16.15 Helsinkos sāksies cīņa starp Krievijas un Francijas izlasēm, ko tiešraidē būs iespējams vērot kanālā TV5, stundu vēlāk Stokholmā savā starpā spēkosies Čehijas un Dānijas izlases, bet plkst.21.15 Zviedrijas galvaspilsētā sāksies duelis starp vietējo valstsvienību un Kanādu.

Kā ziņots, pirmajā mačā Latvijas izlase sestdien ar 0:6 kapitulēja pašreizējai pasaules čempionvienībai Krievijai, bet ar 1:4 piekāpās arī ASV hokejistiem, bet trešajā mačā otrdien ar 3:5 kapitulēja arī Austrijai, apdraudot izredzes palikt augstākajā divīzijā arī nākamajā sezonā.

Tā kā Latvijas izlase zaudēja arī pēdējās četrās pagājušā gada pasaules čempionāta spēlēs, neveiksmju sērija jau sasniegusi septiņus mačus.

Savukārt Slovākija turnīru uzsāka ar pārliecinošu uzvaru pār Franciju (6:2), otrajā mačā "sausā" piekāpās Somijai (0:2), bet otrdien izcīnīja svarīgu uzvaru pār Vāciju (3:2).

Līdz ar to pirms šī mača Slovākija ar sešiem punktiem ieņem ceturto vietu apakšgrupā, reāli cīnoties par kvalificēšanos ceturtdaļfinālam, bet Latvija pie punktiem nav tikusi un ir pēdējā, astotajā, pozīcijā.

Zīmīgi, ka A divīzijas pasaules čempionātos abas izlases līdz šim savā starpā tikušās vien vienu reizi, kad 1997.gadā Latvija bija pārāka ar 5:4. Tikmēr olimpisko spēļu laikā abas valstsvienības spēkojušās trīs reizes - 2002.gadā Soltleiksitijā aizraujošs mačs noslēdzās neizšķirti 6:6, 2006.gadā Turīnā Latvija piekāpās ar 3:6, bet vēl pēc četriem gadiem Vankūverā kapitulēja ar 0:6.

Latvijas izlases pieteikumā šobrīd ir maksimāli atļautie 25 spēlētāji - trīs vārtsargi, astoņi aizsargi un 14 uzbrucēji. Trešdienas treniņā nepiedalījās uzbrucējs Gints Meija un aizsargs Georgijs Pujacs, kuriem abiem jau vairākas dienas ir veselības problēmas. Meija gan piedalījās spēlē ar Austriju.

Kā ziņots, februārī Latvijas izlase sekmīgi uzvarēja Soču olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, bet sagatavošanās posms pirms pasaules čempionāta atkal neviesa daudz cerību, jo septiņās cīņās tika ciestas sešas neveiksmes.

Uz gaidāmo olimpisko spēļu fona nedaudz cietis šīgada pasaules čempionāta prestižs, kas licis arī Latvijas izlasei, tās galvenā trenera Teda Nolana vārdiem sakot, veidot jaunu komandu. No tiem hokejistiem, kuri februārī izcīnīja olimpisko ceļazīmi, gaidāmajā čempionātā uz ledus nedosies leģendārais aizsargs Sandis Ozoliņš, aizsargi Oskars Bārtulis un Arvīds Reķis, kā arī uzbrucēji Miķelis Rēdlihs, Aleksandrs Ņiživijs un Mārtiņš Karsums. Tāpat izlase uz čempionātu devās ar lielu jautājuma zīmi vārtsarga pozīcijā, jo tās neapšaubāmais pirmais numurs Edgars Masaļskis neilgi pirms valstsvienības nometnes sākuma veica meniska tīrīšanu un nepiedalījās nevienā pārbaudes spēlē.

Lai arī Nolans ir paveicis savu galveno uzdevumu un nodrošinājis izlases dalību olimpiskajās spēlēs, Latvijas Hokeja federācija (LHF) par viņa atstāšanu valstsvienības vadībā lems tikai pēc čempionāta, jo trenera darba izvērtējumā vēlas iekļaut arī šī turnīra rezultātus. Ņemot vērā, ka Nolans vairākas reizes ir publiski izteicies par savu milzīgo vēlmi piedalīties olimpiskajās spēlēs, arī no šī gados jaunā izlases modeļa tiks prasīts augstvērtīgs rezultāts.

Turpmākajos mačos turnīrā Latviju sestdien sagaidīs mačs ar Vāciju, bet pēdējās divas spēles 13. un 14.maijā būs ar Franciju un Somiju.

Pasaules čempionāts hokejā no 3. līdz 19.maijam norisinās Stokholmā un Helsinkos. Katrā pilsētā spēlē astoņas vienas apakšgrupas komandas.

Pēc viena apļa turnīra grupas ietvaros katrā attiecīgajā pilsētā četru spēcīgāko komandu vidū tiks izspēlēti ceturtdaļfināli, bet to uzvarētāji vienkopus pulcēsies Stokholmā, kur līdz 19.maijam tiks noskaidroti šī gada pasaules čempioni.

Komandām, kas grupās ieņems 5.-7.vietu, čempionāts būs noslēdzies, savukārt katras apakšgrupas vājākā komanda pametīs augstāko divīziju un nākamgad spēlēs pirmās divīzijas A grupā. Šo komandu vietas nākamgad ieņems Itālija un Kazahstāna, kas abas spēcīgākajā līgā atgriezīsies pēc gada pārtraukuma.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL), Māris Jučers (Rīgas "Dinamo"), Kristers Gudļevskis ("Rīga");

aizsargi - Agris Saviels, Jānis Andersons (abi - Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, (abi - Rīgas "Dinamo"), Māris Jass (Hannoveres "Scorpions", Vācija), Ralfs Freibergs (Boulinggrīnas "Falcons", NCAA), Artūrs Kulda (Vinipegas "Jets", NHL), Georgijs Pujacs (Omskas "Avangard", KHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš ("Kompanjon"), Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Miks Indrašis, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo"), Mārtiņš Cipulis (Prāgas "Lev", KHL), Juris Štāls ("Propad", Slovākija), Koba Jass (Kladno "Rytiri", Čehija), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Aleksejs Širokovs ("Red Ice", Šveice).

Slovākijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Rastislavs Staņa (Maskavas CSKA, KHL), Jūliuss Hudāčeks (Novosibirskas "Sibirj", KHL), Jaroslavs Janušs (Bratislavas "Slovan");

aizsargi - Mareks Djaloga (CSKA), Milans Jurčina (Raumas "Lukko", Somija), Braņislavs Mezejs (Jekaterinburgas "Avtomobilist", KHL), Vladimirs Mihāliks, Mihals Sersens, (visi - "Slovan"), Andrejs Sekera (Bufalo "Sabres", NHL), Renē Vidarenijs (Česke Budejovices "Mountfield", Čehija);

uzbrucēji - Martins Barteks ("Pardubice", Čehija), Mārio Bližņāks, Libors Hudāčeks, Romāns Kukumbergs, Mihels Miklīks, Peters Olveckis, Miroslavs Šatans (visi - "Slovan"), Tomašs Kopeckis (Floridas "Panthers", NHL), Branko Radivojevičs (Maskavas "Spartak", KHL), Jozefs Štumpels ("Nitra"), Tomašs Surovijs (Prāgas "Lev", KHL), Tomašs Zaborskis (Omskas "Avangard", KHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!