Foto: F64

Otro zaudējumu 2013.gada pasaules hokeja čempionātā svētdien piedzīvoja Latvijas hokeja izlase, kas Helsinku apakšgrupas spēlē ar rezultātu 1:4 (0:0, 1:2, 0:2) piekāpās ASV valstsvienībai.

Latvijas izlases labā vārtus guva Artūrs Kulda, bet uzvarētājiem precīzi meta Tims Stepltons, Deivids Moss, Bobijs Batlers un Mets Hanviks.

Latvijas valstsvienībai beidzot izdevās pārtraukt "sauso" sēriju. Latvijas hokejisti līdz Kuldas precīzajam metienam pasaules čempionātos vārtus nebija guvuši 297 minūtes un 16 sekundes. Tikmēr, ieskaitot pagājušā gada čempionātu, šis Latvijai bija sestais zaudējums pēc kārtas.

$d_id=47; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2013/hockeystar2013/fe.php' ?>

Pirms spēles

Latvijas izlases sastāvā šim mačam tika pieteikts Zemgus Girgensons, kurš tikai svētdien ieradās Helsinkos, un aizsargs Jānis Andersons. Tikmēr pieteikumā netika iekļauts uzbrucējs Gints Meija un Koba Jass, kurš joprojām izcieš diskvalifikāciju. Vārtus sargāja Edgars Masaļskis, bet rezervē – Kristers Gudļevskis.

Pirmais periods

Spēles sākumā Artūrs Kulda divas reizes uzmeta uz ASV vārtiem, tomēr Latvijas uzbrucējiem neizdevās pacīnīties par ripu. Nākamajā uzbrukumā spēcīgi meta Agris Saviels, taču garām vārtiem. Latvijas hokejisti labi cīnījās pie laukuma apmalēm, kas amerikāņiem neļāva iesākt uzbrukumus. Masaļskim pirmo metienu nācās atvairīt tikai trešajā minūtē, un turpinājumā ASV izlase pārņēma iniciatīvu. Savukārt sestajā minūtē Georgijs Pujacs atstāja Latviju mazākumā.

Latvijas mazākuma brigādes kopā ar Masaļski nocīnījās veiksmīgi, neļaujot pretiniekiem izveidot bīstamus uzbrukumus. Tad cīņa kādu laiku ritēju neitrālajā zonā, tomēr Roberts Jekimovs ar piespēli vārtu priekšā mēģināja atrast Vitāliju Pavlovu, viņš līdz ripai neaizsniedzās. Desmitajā minūtē pēc Kreiga Smita noraidījuma Latvijai bija vairākums, kurā izdevās nostāties un saspēlēties, taču izdarīt bīstamus metienus neizdevās. Latvija turpināja uzbrukt, un vislabākā iespēja bija Laurim Dārziņam. Viņš saņēma piespēli no Mārtiņa Cipuļa un izgāja viens pret vienu ar vārtsargu, tomēr pārspēt Benu Bišopu neizdevās.

Perioda izskaņā Latvijas vārtsargam vajadzēja atvairīt divus bīstamus metienus, bet uzbrucēji Cipulis un Sprukts saasināja situāciju amerikāņu zonā. Trešdaļa noslēdzās ar Pola Ščastnija noraidījumu pēdējā minūtē.


Otrais periods

Otro periodu Latvija iesāka vairākumā, bet savus momentus neizmantoja Cipulis un Dārziņš. Pēc vairākuma Latvija turpināja uzbrukt, kas noslēdzās ar gūtiem vārtiem. Kulda saņēma piespēli un izdarīja spēcīgu un precīzu metienu, atrazdamies pretī ASV vārtiem. Vadībā Latvija bija tikai vienu minūti, jo amerikāņi no vārtu priekšas ar trešo mēģinājumu izlīdzināja rezultātu, precīzi metot Stepltonam.

Tad pēc Jura Štāla noraidījuma Latvija palika mazākumā, un amerikāņi vairākumā izvirzījās vadībā, kad ar atkārtotu metienu vārtus guva Moss. Pēc nokļūšanas iedzinējos latviešiem bija iespēja spēlēt vairākumā, jo noraidījumu saņēma Džeimijs Makbeins, bet pēc minūtes tika noraidīts arī Sprukts. Spēlējot nepilnos sastāvos, rezultāts nemainījās, bet amerikāņi lika Masaļskim atvairīt pāris metienus. Tomēr ASV hokejistiem joprojām piederēja iniciatīva un viņi uzbruka biežāk. Vēlāk Pujacam ripa trāpīja pa ausi un viņš devās uz ģērbtuvēm.

33.minūtē pret Ronaldu Ķēniņu tika pārkāpti noteikumi, un Latvija vairākumā labi uzbruka. Vispirms aktīvs vārtu priekšā bija Sprukts, tad iespēja bija arī Cipulim. Ar vētrainiem uzbrukumiem noslēdzās vairākums, bet vārti tā arī netika gūti. Komandas īsā laikā apmainījās ar noraidījumiem, taču ASV hokejists Moss saņēma 2+2 minūšu sodu. Spēlējot četri pret četri, bet vēlāk arī vairākumā, Latvijai situāciju laukumā neizdevās saasināt, un rezultāts nemainījās.

Trešais periods

Pamatlaika pēdējais periods iesākās līdzīgā cīņā, un vairākas minūtes komandām nebija iespējas gūt vārtus. Tomēr pēcāk Cipulis saņēma teicamu piespēli un izgāja vienatnē pret Bišopu, un arī šoreiz amerikāņu vārtsargs bija veiksmīgāks par latviešu uzbrucēju. Spēles temps kritās, bet labs metiens padevās Ķēniņam, bet Girgensonam aizsargi neļāva tikt pie atlekušās ripas.

Tikmēr Masaļskis tvēra pretinieku metienus, bet tiesnesis 51.minūtē Latvijai piešķīra jau trešo strīdīgo noraidījumu. Šoreiz divu minūšu sodu izcieta Aleksejs Širokovs. Šajā mazākumā Latvija zaudēja trešos vārtus - pēc metiena no zilās līnijas vārtu priekšā brīvi pie ripas tika Batlers un ar otro mēģinājumu guva vārtus.

Divas minūtes vēlāk rezultāts kļuva 1:4, kad Hanvika metienu no zilās līnijas neredzēja Masaļskis, un ripa caur spēlētāju burzmu atrada ceļu vārtos. Neveiksmju sērija Latvijai turpinājās, jo Māris Jass saņēma noraidījumu. Mazākums tika izturēts, un mača rezultāts tā arī nemainījās.

Atgādinām, ka pasaules čempionāta pirmajā spēlē Latvija ar rezultātu 0:6 kapitulēja Krievijai. Turpmākajos mačos turnīrā Latvija otrdien sacentīsies ar Austrijas izlasi, ceturtdien, 9.maijā, tiksies ar pagājušā gada pasaules vicečempioni Slovākiju, vēl pēc divām dienām to sagaidīs mačs ar Vāciju, bet pēdējās divas spēles 13. un 14.maijā būs ar Franciju un Somiju.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs mačam pret ASV:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL), Kristers Gudļevskis ("Rīga");

aizsargi - Agris Saviels, Jānis Andersons (abi - Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, (abi - Rīgas "Dinamo"), Māris Jass (Hannoveres "Scorpions", Vācija), Ralfs Freibergs (Boulinggrīnas "Falcons", NCAA), Artūrs Kulda (Vinipegas "Jets", NHL), Georgijs Pujacs (Omskas "Avangard", KHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš ("Kompanjon"), Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Miks Indrašis (visi - Rīgas "Dinamo"), Mārtiņš Cipulis (Prāgas "Lev", KHL), Juris Štāls ("Propad", Slovākija), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Aleksejs Širokovs ("Red Ice", Šveice), Zemgus Girgensons (Ročestras "Americans", AHL).

ASV hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Bens Bišops (Tampabejas "Lightning", NHL), Kals Hīters (Adirondakas "Phantoms", AHL), Džons Gibsons (Kičeneras "Rangers", OHL);

aizsargi - Kriss Batlers (Kalgari "Flames", NHL), Mets Karls ("Lightning"), Džastins Folks, Džeimijs Makbeins (abi - Karolīnas "Hurricanes", NHL), Mets Hanviks, Ēriks Džonsons (abi - Kolorado "Avalanche", NHL), Džefs Petrī (Edmontonas "Oilers", NHL), Džeikobs Truba (Vinepegas "Jets", NHL);

uzbrucēji - Niks Bjugsteds (Floridas "Panthers", NHL), Bobijs Batlers, Kreigs Smits (abi - Nešvilas "Predators", NHL), Denijs Kristo (Ziemeļdakotas universitāte, WCHA), Tims Stepltons (Minskas "Dinamo", KHL), Pols Ščasnijs, Ārons Palušahs (abi - "Avalanche"), Neits Tomsons ("Lightning"), Raiens Kārters, Stīvens Džionta (abi - Ņūdžersijas "Devils"), Drjū Leblanks (Čikāgas "Blackhawks"), Deivids Moss (Fīniksas "Coyotes").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!