Latvijas hokeja izlase savā pēdējā spēlē Krievijā notiekošajā pasaules čempionātā šodien spēkojas ar Norvēģiju, kamēr citos dueļos tiek noskaidroti atlikušie divi ceturtdaļfinālisti.

Mačs starp Latvijas un Norvēģijas izlasēm sāksies plkst.16.15. Tiešraidē to varēs vērot kanālos TV3, 3+ un "Re:TV".

Turnīra pirmajā mačā Latvija ar 1:2 papildlaikā piedzīvoja neveiksmi pret Zviedriju, bet pēc tam ar 3:4 pēcspēles metienos nācās piekāpties arī Čehijai. Turpinājumā pirmdien Latvija ar 0:4 kapitulēja Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītās mājinieces Krievijas priekšā, trešdien Latvija ļoti dramatiskā duelī ar 4:5 piekāpās Šveicei, mača laikā spējot atspēlēties no 0:3 deficīta, bet piektdien pēcspēles metienos ar 2:3 atzina arī Dānijas pārākumu. Sestdien Latvija ar 2:1 uzvarēja Kazahstānu, nodrošinot palikšanu elitē.

Savukārt Norvēģija čempionātu iesāka ar 0:3 zaudējumu Dānijai, bet nākamajā dienā ar 4:3 pagarinājumā uzveica Šveici. Pirms nedēļas norvēģi ar 4:2 pārspēja Kazahstānu, bet ceturtdien ar 0:7 kapitulēja Čehijai. Sestdien Norvēģija ar 2:3 zaudēja Zviedrijai, bet pirmdien ar 0:3 piekāpās Krievijai. Pirmdien abas izlases zaudēja cerības sasniegt ceturtdaļfinālu.

Latvija augstākajā divīzijā ar Norvēģiju spēkojusies astoņas reizes, izcīnot sešas uzvaras. Tiesa, pēdējās četrās spēlēs uzvaras dalīta uz pusēm. Iepriekšējo reizi pasaules čempionātos abas izlases tikās pirms četriem gadiem, kad ar 3:0 uzvarēja Norvēģija.

Latvijas valstsvienībai pasaules čempionātā vairs nevar palīdzēt Miķelis Rēdlihs, kurš spēlē pret Šveici guva ceļgala savainojumu, turklāt līdz tam bija komandas rezultatīvākais spēlētājs. Tās pirms cīņas ar Dāniju lika izmainīt pilnīgi visus uzbrucēju virknējumus.

Norvēģija uz pasaules čempionātu devusies ar diviem Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājiem. Andrēass Martinsens šosezon Kolorado "Avalanche" rindās 55 spēlēs guva četrus vārtus un atdeva septiņas rezultatīvas piespēles. Tikmēr Matss Cukarello Ņujorkas "Rangers" rindās regulārajā čempionātā 82 spēlēs iemeta 26 vārtus un atdeva 35 rezultatīvas piespēles, kamēr izslēgšanas turnīrā viņam piecos mačos viens precīzs metiens un viena piespēle.

Kopš 1990.gadā Norvēģija tikai sešus gadus nav spēlējusi augstākajā divīzijā, bet elitē norvēģi spēlē 11.gadu pēc kārtas. Kopš atgriešanās spēcīgāko komandu pulkā Norvēģija trīs reizes iekļuvusi ceturtdaļfinālā, bet augstākā vieta bijusi 2011.gadā izcīnītā sestā pozīcija.

Vēl A apakšgrupas ietvaros šodien Čehija plkst.12.15 spēkosies ar Šveici, kurai šī būs izšķiroša cīņa par ceturtdaļfinālu. Savukārt plkst.20.15 mājinieki eksaminēs zviedrus, abām komandām mēģinot cīnīties par pēc iespējas augstāku vietu apakšgrupā.

A apakšgrupā pa 15 punktiem sešās spēlēs izcīnījušas Čehija un Krievija, kas par diviem punktiem apsteidz Zviedriju. Septiņas spēles aizvadījušās Dānijas kontā ir 11 punkti, astoņus punktus guvusi Šveice, bet seši punkti ir Latvijai. Piecus punktus izcīnījusi Norvēģija, bet divi punkti ir Kazahstānai, kas pametīs elites divīziju.

Tikmēr plkst.12.15 ASV un traumu nomocītā Slovākija B apakšgrupas spēlē sadalīs vēl vienu ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu, plkst.16.15 Baltkrievija pret Franciju mēģinās saglabāt vietu elitē, bet plkst.20.15 spēkosies apakšgrupas līderes Kanāda un Somija.

B apakšgrupā līderēm Kanādai un Somijai ir 18 punkti sešās spēles. Trešā ar 13 punktiem ir septiņas cīņas aizvadījusī Vācija, kas par četriem punktiem apsteidz ASV. Seši punkti ir Slovākijai, piecus punktus guvusi Francija, bet pa trim punktiem ir sīkstajai Ungārijai un Baltkrievijai, taču baltkrieviem ir vēl viena spēle rezervē.

Latvijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice), Jānis Kalniņš ("Szekesfehervar II", Ungārija);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Kristaps Sotnieks ("Lada"), Ralfs Freibergs (Toledo "Walleye", ECHL), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL) un Jānis Andersons ("Zvolen", Slovākija);

uzbrucēji - Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda (visi - Rīgas "Dinamo"), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas "Ņeftjaņik", VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Ronalds Ķēniņš (Jūtikas "Comets", AHL).

Norvēģijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Lārss Haugens (Kārlstades "Farjestad", Zviedrija), Lārss Voldens (Rēgles "Angelholm", Zviedrija), Stefens Sobergs (Oslo "Valerenga");

aizsargi - Johannes Juhannesens, Denniss Svēums (abi - Stavangeras "Oilers", Norvēģija), Jonass Holess, Ūle Kristians Tolefsens (abi - Kārlstades "Farjestad", Zviedrija), Matīass Neštebe (Jēvles "Brynas IF", Zviedrija), Matss Trīgs, Henriks Ēdegors (abi - "Lorenkog", Norvēģija);

uzbrucēji - Matīass Trēteness (Stavangeras "Oilers", Norvēģija), Andrēass Stēne (Mūras IK, Zviedrija), Mīkaels Hāga (Upsālas "Almtuna IS", Zviedrija), Annešs Bastiansens, Tomass Valkve Ulsens (Askeres "Frisk", Norvēģija), Mortens Asks (Oslo "Valerenga", Norvēģija), Martins Reimarks, Kristians Fošbergs (Kārlstades "Farjestad", Zviedrija), Andrēass Martinsens (Kolorado "Avalanche", NHL), Niklass Rēsts (Sarpsborgas "Sparta", Norvēģija), Robins Dālstrems ("Lorenkog", Norvēģija), Matss Cukarello (Ņujorkas "Rangers", NHL), Kens Andrē Olimbs (Diseldorfas EG, Vācija), Matiss Ulimbs (Klotenes "Flyers", Šveice), Matss Roseli Olsens (Gēteborgas "Frolunda", Zviedrija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!