Foto: F64

Latvijas hokeja izlase, tuvojoties pasaules čempionātam, piektdien, 29. aprīlī, aizvada pirmo pārbaudes spēli ar Šveices valstsvienību, kas ir priekšpēdējā pārbaude pirms pasaules čempionāta.

Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra ietvaros notiekošā spēle Ženēvā sāksies plkst.20.45 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi, kuras laikā lasītāji varēs arī nobalsot par savu šīs spēles zvaigzni.

Pēc tam sestdien abas komandas savā starpā tiksies arī Neišatelas pilsētā, noslēdzot gatavošanos pasaules čempionātam.

Šonedēļ Latvijas izlases kandidātu loku papildināja vienīgais Latvijas pārstāvis Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Zemgus Girgensons. Viņu plānots iespēlēt vienā virknējumā ar Kasparu Daugaviņu un Miku Indraši, tomēr otrais no viņiem šonedēļ saskārās ar muguras problēmām, tāpēc uz Šveici nav devies. Līdz ar to pēdējā treniņā Rīgā kopā ar Girgensonu un Daugaviņu bija Gints Meija.

Izlase uz Šveici devusies ar diviem vārtsargiem, astoņiem aizsargiem un četrpadsmit uzbrucējiem, bet mājās palikuši vārtsargs Jānis Kalniņš, aizsargi Aleksandrs Jerofejevs un Kristaps Zīle, kā arī uzbrucēji Indrašis un Nikolajs Jeļisejevs. Jerofejevs joprojām nevar pilnvērtīgi trenēties ribu savainojuma dēļ, bet Jeļisejevam šonedēļ bija paaugstināta temperatūra.

Planētas meistarsacīkstēs Latvijai nepalīdzēs aizsargi Artūrs Kulda, Oskars Bārtulis, Krišjānis Rēdlihs un Georgijs Pujacs, kā arī uzbrucēji Lauris Dārziņš un Mārtiņš Karsums.

Līdz šim Latvijas izlase sešās pārbaudes spēlēs guvusi četras uzvaras - vispirms tā divās spēlēs viesos ar 6:4 un 4:3 pārspēja Dāniju, turpinājumā pret Baltkrieviju vispirms cieta zaudējumu ar 1:3, bet tad emocijām bagātā mačā revanšējās pēcspēles metienu sērijā ar 3:2, bet pagājušajā nedēļā ar 3:4 zaudēja un 4:1 pārspēja Vāciju.

Tikmēr Šveice divreiz piekāpās Zviedrijai (3:5 un 1:5), bet dalīja uzvaras uz pusēm ar Čehiju (3:2 un 1:2) un Baltkrieviju (2:1 un 2:3).

EHC kopvērtējumā pašlaik līdere ar 18 punktiem septiņos mačos ir Krievija, pa 13 punktiem savākušas Krievija, Baltkrievija un Zviedrija, bet Latvija ar 11 punktiem sešos mačos ir piektā. Savukārt Šveice ar deviņiem punktiem pašlaik ieņem septīto vietu.

Pagājušajā sezonā EHC ietvaros Latvija astoņos mačos tika pie astoņiem punktiem un palika noslēdzošajā, 12.pozīcijā. Tāpat tā pēdējā palika arī 2013.gadā.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu. Viņa vietā stājies Leonīds Beresņevs, kuram palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Savukārt no 1. līdz 4.septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs pārbaudes spēlēs Šveicē:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Guntis Galviņš (abi - Rīgas "Dinamo"), Kristiāns Rubīns ("Vasteras", Zviedrija), Ralfs Freibergs (Toledo "Walleye", ECHL), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL), Jānis Andersons, Renārs Demiters (abi - "Zvolen", Slovākija);

uzbrucēji - Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Andris Džeriņš, Kaspars Saulietis, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda (visi - Rīgas "Dinamo"), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas "Ņeftjaņik", VHL), Artūrs Ozoliņš (Angarskas "Jermak", VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!