Foto: F64
Latvijas hokeja izlase otrdien noslēdza dalību šāgada pasaules čempionātā, ar 2:3 (1:1, 0:1, 1:0, 0:1) pagarinājumā zaudējot mājiniekiem somiem un iegūstot vēl vienu punktu kopvērtējumā.

Latvijas izlases vārtus ceturto maču pēc kārtas sargāja Kristers Gudļevskis, un Latvijas komanda laukumā devās nemainītā sastāvā, salīdzinot ar iepriekšējo maču pret Franciju.

$d_id=127; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2013/hockeystar2013/fe.php' ?>

1.periods

Spēli abas komandas iesāka līdzīgi, Latvijai izdarot pirmo metienu pa vārtiem - Mika Indraša metienu Anti Ranta gan bez grūtībām tvēra.

Taču jau otrajā minūtē Latvijas izlase nonāca skaitliskajā mazākumā - divas soda minūtes par pretinieka turēšanu ar nūju nopelnīja Artūrs Kulda, un Latvijas izlase pārgāja aizsardzības pozīcijā. Tomēr, pirmajai maiņai veiksmīgi nospēlējot iemetienā, Krišjānim Rēdliham izdevās ar ripu aizmukt pāri visam laukumam un pat uzmest pa somu vārtiem, labi samazinot mazākuma laiku.

Piektajā minūtē Zemgum Girgensonam bija laba izdevība izvirzīt vadībā Latviju, taču viņš netrāpīja pa vārtiem un jau pēc dažām sekundēm Latvijas izlase vēlreiz nonāca mazākumā - visai apstrīdams sods Ralfam Freibergam par pretinieka bloķēšanu. Tiesneši par šo epizodi nez kāpēc ilgi apspriedās, prasot pat video tiesneša viedokli, taču noraidījums tika atstāts spēkā.

Teicami izturējuši otro mazāku, Latvijas izlase guva šā mača pirmos vārtus - Kulda mūsu aizsardzības zonas dziļumā ieguva ripu, piespēlēja to Koba Jasam, kurš savukārt atdeva ripu Andrim Džeriņam. Džeriņš piespēlēja jau uz priekšu aizskrējušajam Gintam Meijam, kurš pārliecinoši, ar asu un spēcīgu metienu pārspēja Anti Rantu - 1:0.


Somi, saniknoti par vārtu zaudējumu, pēc minūtes rezultātu izlīdzināja, Sakari Salminenam pārspējot Kristeru Gudļevski - 1:1.

Trešdaļas turpinājumā Latvijas izlase vēl divreiz nonāca skaitliskajā mazākumā, lai gan mūsējo spēli par rupju kopumā nodēvēt nevar. Vispirms Ronalds Ķēniņš pie zilās līnijas centās apturēt somu spēlētāju un saņēma divas minūtes par turēšanu ar nūju, bet pusotru minūti pēc Ķēniņa atgriešanās laukumā uz sodīto soliņu devās komandas kapteinis Lauris Dārziņš, kurš ar nūju aizķēra Osi Vānanena seju.

Abus skaitliskos mazākumus Latvijas izlase izturēja, precīzi vārtos darbojoties Kristeram Gudļevskim, bet aizsardzībā īpaši izceļams Artūrs Kulda, kuram vairākkārt izdevās izmest ripu no zonas.

2.periods

Latvijas izlase aktīvi iesāka otro trešdaļu, bet tad uzbrukumā devās Somijas hokejisti, un Gudļevskim nācās atvairīt vairākus bīstamus metienus, arī laukuma spēlētājiem izdevās "atbruņot" somu pirmo maiņu.

Savukārt Anti Rantam nācās tikt galā ar Jura Štāla un Mika Indraša metieniem, kas arī tika neitralizēti, bet Somijas izlase tā arī nopelnīja savu pirmo noraidījumu šai mačā - sestajā minūtē Veli-Mati Sainainens trāpīja ar nūju pa seju Andrim Džeriņam un devās uz sodīto soliņu.

Šajā vairākumā izcēlās Lauris Dārziņš un jo īpaši Mārtiņš Cipulis, kuriem bija vislabākās iespējas izvirzīt Latviju vadībā, taču Laura metienu atvairīja Ranta, bet Cipulis netrāpīja pa ripu, kura gan lēkāja pa ledu.

Perioda vidus bija ļoti smags un nepatīkams Latvijas izlasei - viens pēc otra noraidījumus nopelnīja Agris Saviels un uzreiz pēc viņa Artūrs Kulda, un mūsējie četras minūtes spēlēja četratā pret spēcīgajiem un meistarīgajiem somiem. Pirmo mazākumu Latvijas hokejisti izturēja, bet otrajā Gudļevskis tomēr kapitulēja - no asa leņķa tuvajā stūrī ripu raidīja Mikaels Granlunds, kurš pasaules čempionātā aizvadīja savu pirmo spēli, - 2:1.

12.minūtē Somijas izlase nopelnīja otro noraidījumu - Niklass Hagmans klupināja Gintu Meiju, taču šis varākums Latvijas izlasei vairs nebija tik pārliecinošs, līdz "tīram" metienam pa vārtiem mūsējie nonāca reti, somi biežāk raidīja ripu ārā no zonas.

15.minūtē Latvijas izlase atkal nonāca skaitliskajā mazākumā - divas soda minūtes par bloķēšanu Jānim Andersonam. Somijas izlase aktīvi iesāka vairākuma kombināciju izspēli, izvilināja Gudļevski tālu ārā no vārtiem, mūsu vārtsargs nepaguva atgriezties un ripa no Sakari Salminena slidas ielidoja vārtos. Taču mača galvenais tiesnesis nolēma pakonsultēties ar video tiesnesi un pēc apspriedes viņa žests rādīja, ka vārti nav ieskaitīti.

Atlikušajā spēles laikā šai periodā Latvijas izlase turpināja apdraudēt pretinieku vārtus, īpaši tās maiņas, kas skaitliskajā mazākumā laukumā devās retāk un bija svaigāki, tai pašā laikā prātīgi spēlējot pret somiem savā aizsardzības zonā, un saglabājot tikai vienu vārtu deficītu.

3.periods

Trešā trešdaļa iesākās ar noraidījumu pret Miku Indraši - Jarno Koskarito, cenšoties apturēt mūsu uzbrucēju divas soda minūtes par turēšanu.

Vairākumā izcēlās Lauris Dārziņš, divreiz pēc kārtas cenšoties pārspēt Anti Rantu, taču somu vārtsargs pārspēja Lauri. Arī vēlāk, kad laukumā jau bija atgriezies noraidītais Somijas izlases spēlētājs, Latvijas komanda rādīja saturīgu, pārliecinošu sniegumu, kā uzbrukumā, tā aizsardzībā, ko apstiprina statistika - līdz astotajai minūtei somi nebija izdarījuši nevienu metienu pa Gudļevska sargātajiem vārtiem.

Astotajā minūtē ideāla iespēja gūt trešos vārtus bija Jannem Pesonenam, kurš perfektu Petri Kontiolas piespēli nepārvērta vārtu guvumā, jo neuztvēra ripu. Kristers Gudļevskis nebija paguvis pārvietoties un Pesonenam atlika tikai ieraidīt ripu tukšos vārtos, taču Kontiolas piespēle bija par spēcīgu.

Perioda otrajā pusē abas komandas aktīvāk centās mainīt rezultātu, vairāk bija spēka paņēmienu, un iniciatīva vairāk tomēr piederēja Latvijai. Cīņasspars un griba darīja savu - 17. minūtes sākumā Džeriņa maiņa izlīdzināja rezultātu. Vispirms Andris Džeriņš izcīnīja ripu iemetienā, piespēlēja to Gintam Meijam, kurš kritienā nogādāja ripu Robertam Jekimovam, kurš arī kritienā raidīja ripu gar Rantas elkoni vārtos - 2:2.

Pēc vārtu zaudējuma somi metās uz mūsu vārtiem, taču Latvijas spēlētāji neļāva viņiem realizēt savas dusmas, meistarīgi apturot somu uzbrukumus vidus zonā vai savā aizsardzības zonā. Somiem nekas cits neatlika kā izdarīt tālus metienus pa Gudļevska sargātajiem vārtiem, bet ripas lidoja vārtsargam korpusā.

Kad līdz spēles beigām bija atlikušas divas minūtes, beidzot varēja sadzirdēt somu līdzjutējus, kas līdz tam uzvedās diezgan klusu. Latvijas izlases treneris Teds Nolans pieprasīja pusminūtes pārtraukumu, taču visus plānus apturēja pārkāpums. Tiesneši ilgi nevarēja vienoties, par ko noraidīt Latvijas izlasi - viens rādīja, ka par skaitliskā sastāva pārkāpumu, otrs - par bloķēšanu, taču uz sodīto soliņa tik un tā kādam bija jādodas. Beigās sods bija par skaitliskā sastāva neievērošanu.

Mazākumā Lauris Dārziņš viens pret četriem somu hokejistiem aizcīnījās līdz pretinieka vārtiem, un tur Jūso Hietanenam neizturēja nervi un viņš Lauri paklupināja, saņemot noraidījumu. Tādējādi Latvijas izlases kapteinis izlīdzināja spēles gaidu, un mums izdevās noturēt neizšķirtu rezultātu līdz mača beigām.

Pagarinājums

Pagarinājumu agresīvāk iesāka Latvijas izlase, lai gan vairākuma pusminūtē neko īpašu pie somu vārtiem neizveidoja. Spēlējot vienādos sastāvos, abas komandas sākotnēji darbojās uzmanīgi, neriskējot, bet tad Latvijas izlase izveidoja presingu pie somu vārtiem gandrīz divu minūšu garumā, un tikai izcili meistarīgā Anti Rantas spēle glāma mājiniekus no zaudējuma.

Toties pirmais pretuzbrukums somiem noslēdzās ar uzvaras vārtiem - no zonas līnijas Anti Pihlstrēma raidītā ripa lidoja garām izstieptajai Gudļevska rokai un ielidoja vārtos - 3:2.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!