Foto: F64
Trīs gadus spēlējot Ziemeļamerikas junioru un studentu čempionātos, spēles stils ir mainījies, kā arī uzlabojusies fiziskā varēšana, uzskata Latvijas hokeja izlases kandidāts Jānis Jaks.

Trešdien Jaks pievienojās Latvijas izlasei, kura treniņnometnē gatavojas maijā gaidāmajam pasaules čempionātam.

Šo sezonu patlaban 21 gadu vecais Jaks aizvadīja Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionātā, pārstāvot Amerikas Starptautiskās koledžas (AIC) komandu. Viņš savā pirmajā "studenta" sezonā Jaks 27 spēlēs guva piecus vārtus un veica sešas rezultatīvas piespēles.

"Pirmajā treniņā pēc visas lidošanas kājas varbūt bija nedaudz jēlas un enerģija nebija uz visiem 100%, taču domāju, ka nākamajās dienās būs labāk," pēc pirmā treniņa aģentūrai LETA sacīja Jaks. "Tā kā bijis tikai viens treniņš, tad par Bobu Hārtliju kā treneri kaut ko grūti pateikt. Viņš pievērš uzmanību mazām niansēm, jo ja uztaisīsi mazu kļūdu, tā uzreiz tiks izlabota, taču pirmais iespaids ir diezgan labs."

Aizsargs pirms trim gadiem debitēja Latvijas pieaugušo izlasē, turklāt 18 gadu vecumā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, nospēlējot trīs mačus. Pēc tam viņš divas sezonas nospēlēja Ziemeļamerikas hokeja līgā (NAHL), kas ir otra spēcīgākā ASV junioru hokejā.

Jaks norādīja, ka šo trīs gadu laikā viņa spēles stils ir mainījies.

"Noteikti piekoptais spēles stils ir citādāks. Līmenis gan jau arī ir augstāks, bet par niansēm jājautā kādam no malas. Fiziskais man ir daudz labāks nekā tad, kad šeit spēlēju. Amerikā treniņi tomēr notiek citādāk, turklāt nereti arī smagāk un sarežģītāk. Treniņnometne koledžā bija ļoti grūta un bija nenormāli daudz jāskrien. Latvijā nevienā nometnē neesmu tik daudz skrējis," skaidroja hokejists.

Aizvadītā sezonā koledžā nav bijusi viegla, jo pusotra mēneša dēļ jaks nevarēja spēlēt dēļ smadzeņu satricinājuma.

"Sezonu iesāku ļoti labi, jo astoņās spēlēs bija seši rezultativitātes punkti. Viss bija kārtībā, bet tad notraumējos. Bija pagrūti atgūties, bet pēc savainojuma dažas spēles bija te augšā, te lejā, taču turpinājumā jau viss bija labi. Uzskatu, ka šajā sezonā nospēlēju diezgan labi," teica spēlētājs.

Aizsargam izsaukums uz Latvijas izlasi nebija pārsteigums. "Protams, biju priecīgs, bet zināmā mērā to jau gaidīju. Man skola vēl ir līdz 11.maijam – jāraksta esejas un jākārto eksāmeni. Sarunāju ar pasniedzējiem, sakot, ka mani ir izsaukusi izlase, tāpēc jābrauc palīgā. Viņi bija ļoti pretimnākoši, jo varu visus mājasdarbus sūtīt caur internetu. Būs saspringts mēnesis, jo pēc treniņiem jābrauc mācīties. Runāju ar trim profesoriem un viņi gala eksāmenu man ļāva kārtot vēlāk, bet viens no profesoriem to negribēja. Viņš ierosināja šo priekšmetu pārcelt uz nākamo gadu. Beigu beigās norunājām, ka pēc izlases es lidošu uz ASV un rakstīšu eksāmenu," piebilda Jaks.

"Mācīšanās nav tā patīkamākā lieta, ko darīt, bet izglītība ir jādabū. Mums ir GPA, kas Latvijā būtu vidējā atzīme. Skolā jābūt 3,0, lai varētu spēlēt, bet maksimāli iespējamā ir 4,0. Līdz ar to visiem eksāmeniem jābūt vismaz ar 85% vērtējumu. Ja esi zem šīs latiņas, sekos diskvalifikācijas. Pirmajā semestrī man vidējā atzīme bija 3,5. Augstskolā mācos sporta vadību. Tā kā spēlēju hokeju, man tā likās interesanta lieta. ASV tas ir attīstīti, un pēc hokeja tas būtu kas tāds, ar ko es varētu nodarboties," nākotnes iecerēs dalījās Latvijas izlases kandidāts.

Viņš arī piebilda, ka pagaidām neplāno sākt profesionāļa gaitas, tomēr, ja sekotu kāds piedāvājums, viņš to apsvērtu. "Ja man piedāvātu profesionālu līgumu, tad to izvērtētu. Gribu tomēr pabeigt skolu. Ja nu es arī tomēr parakstītu pirmo kontraktu, mēģinātu kaut ko sarunāt, lai es tomēr tiktu pie izglītības," norādīja Jaks.

Savu debiju pasaules čempionātā viņš piedzīvoja Teda Nolana vadītajā Latvijas izlasē 2014.gada pasaules čempionātā Minskā, un šis turnīrs spēlējis nozīmīgu lomu viņa karjeras attīstībā.

"Paspēlēt kopā ar vecākiem hokejistiem – tā bija liela izaugsme. Tieši pēc šī turnīra parādījās iespēja aizbraukt uz Ziemeļameriku, bija vairāki piedāvājumi. Sākumā biju USHL, bet tur ar treneri nebija pārāk labas attiecības un negribēju tur palikt, un pēcāk aizbraucu uz NAHL komandu Minesotas "Wilderness". Tur bija ļoti labs treneris ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) pieredzi, turklāt sezonas beigās kļuvām par čempioniem," pirmos soļus Ziemeļamerikas hokejā atcerējās Jaks.

Minesotas "Wilderness" komandas rindās viņš divu sezonu laikā, ņemot vērā arī izslēgšanas spēles, aizvadīja 117 spēles, gūstot 11 vārtus un 35 reizes asistējot partneriem.

Jaks iepriekš karjerā ir pārstāvējis arī Latvijas U-18 un U-20 izlasi.

Latvijas hokeja izlase piektdien un sestdien aizvadīs divas pārbaudes spēles Daugavpilī, tiekoties ar Baltkrievijas izlasi, komandas sastāvā tiekot arī Jakam. Šie mači notiks Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) ietvaros.

Pasaules čempionātā Ķelnē A apakšgrupā Latvija tiksies ar Krieviju, ASV, Zviedriju, Slovākiju, Vāciju, Dāniju un Itāliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!