Foto: Reuters/Scanpix

Pārliecinošu uzvaru pasaules čempionāta pusfinālā sestdien izcīnīja Krievijas hokeja izlase, kas ar rezultātu 6:2 (2:1, 2:0, 2:1) pārspēja turnīra mājinieci Somiju.

Krievijas izlases labā ar trim vārtu guvumiem izcēlās Jevgēņijs Malkins, bet reizi precīzi meta Aleksandrs Ovečkins, Deniss Kokarevs un Sergejs Širokovs. Tikmēr Somijas izlases labā vārtus guva Janne Niskala un Mikaēls Granlunds.

Finālā, kas norisināsies svētdien, Krievijas izlase spēkosies ar Čehijas un Slovākijas pāra uzvarētāju.


Pirmais periods

Pirmo uzbrukumu ar milzīgu līdzjutēju atbalstu veidoja Somijas izlase, taču Krievija aizsardzībā spēlēja sekmīgi. Turpinājumā vienības apmainījās ar metieniem, taču Somijas pretuzbrukumā Mikaēls Granluns pēc uzmetiena centās pielabot ripas lidojuma virzienu, bet krievu vārtsargs Semjons Varlamovs bija savā vietā. Nekavējoties sekoja arī Krievu prettrieciens, bet Iļjas Ņikuļina raidījumu atvairīja Somijas vārtsargs Petri Vehanens. Spēles temps pirmajās minūtēs bija augsts, un astotajā minūtē Niskala ar tālu metienu izvirzīja vadībā Somijas komandu.

Arī nākamajās minūtēs pārsvars piederēja Somijas izlasei, savukārt 12.minūtē tai bija vairākums. Somi, spēlējot ar viena vīra pārsvaru, uzmanīgi saspēlējās, bet neko bīstamu neizveidoja. Turpinājumā spēles gaita izlīdzinājās, bet 16.minūtē Malkins, kurš pēc komandas biedra metiena ieguva atlēkušo ripu un ar rikošeta palīdzību ieraida to vārtos. Tūlīt Krievijai bija vairākums, jo Osi Vananens saņāma divu minūšu sodu. Mazākuma sākumā Valteri Filpula pārtvēra ripu, izveidojot bīstamu momentu, taču neprata to izmantot. Pēdējās vairākuma sekundēs krievi izvirzījās vadībā, kad vēlreiz precīzs no tuvas distances bija Malkins.

Otrais periods

Otrās trešdaļas sākumā Anti Pilstrēms izlauzās starp vairākiem Krievijas spēlētājiem, bet Varlamovu pārspēt viņam neizdevās. Cīņas nākamajās minūtēs Somija visiem spēkiem centās izlīdzināt rezultātu, 27.minūtē tā vietā nopelnot noraidījumu. Šajā epizodē savainojumu guva Malkins, bet viņš cīņu varēja turpināt. Vairākumā krievu hokejistiem labas vārtu gūšanas iespējas nebija, taču uzreiz pēc tā Ovečkinš iemetienā ieguva ripu, viņš no izslidoja no aizvārtes un ar precīzu metienu panāca 3:1 savas komandas labā. Trīs minūtes vēlāk Somijai arī bija vairākums, kas palika neizmantots.

Trešdaļas otrajā pusē komandas sāka spēlēt līdzīgu hokeju, tomēr vēl viena iespēja vairākumā 37.minūtē bija Krievijai, kurā trešos vārtus jeb "hat trick" guva Malkins, izdarot spēcīgu metienu. Ar trīs vārtu pārsvaru Krievijai noslēdzās pirmais periods.

Trešais periods

Spēles pēdējais periods iesākās ar vēl vienu Krievijas vārtu guvumu, kad pēc Kokareva metiena ripa trāpīja pa somu aizsarga Vānanena slidu un ielidoja vārtos. Lai arī Somija mēģināja samazināt rezultāta pārsvaru, tas viņiem neizdevās. Tāpat arī spēles ātrumi bija samazinājušies, tikmēr Jese Joensū trešdaļas astotajā minūtē nopelnīja noraidījumu. Krievija arī šo vairākumu realizēja – Širokovs pēc komandas biedra metiena izmantoja Vehanena nedrošo spēli vārtos un panāca jau 6:1 Krievijas izlases labā.

Komandas jau apzinājās spēles iznākumu, tāpēc pēdējās minūtēs hokejs laukumā nebija baudāms, bet Somija tomēr izveidoja pāris momentus pie pretinieku vārtiem. Vispirms pa vārtu stabu trāpīja Vānanens, bet trīs minūtes pirms spēles beigām Granlunds Somijas izlasei guva otros vārtus. Līdz ar to Krievija revanšējās par pagājušā gada zaudējumu pusfinālā, un pašreizējos čempionus aizsūtīja cīnīties par bronzas medaļām.

Portāls "Delfi" arī šogad līdzjutējiem piedāvā izvēlēties savu spēles zvaigzni. Pēc katras pasaules čempionāta spēles nobalso par savu mača favorītu!!!

$t1='krievija'; $t2='somija'; include("/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2012/delfistar/bestplayer5.inc");?>

Atgādinām, ka ceturtdaļfinālā Krievija ar 5:2 apspēlēja Norvēģiju, bet Somija ar 3:2 uzvarēja ASV.

Atgādinām, ka aizvadītajā gada pasaules čempionātā abas komandas arī spēkojās pusfinālā. Toreiz ar rezultātu 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) uzvarēja Somija. Šajā mačā ar saviem supervārtiem izcēlās Grandlunds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!