Foto: LETA

Latvijas hokeja valstsvienības galvenais treneris Leonīds Beresņevs izlases spēlētājus pazīst labāk nekā ārzemju treneri, uzskata viens no izlases kandidātiem vārtsargs Ervīns Muštukovs.

Kā zināms, Beresņevs februārī par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts jau trešo reizi karjerā. Kā žurnālistiem atklāja Muštukovs, viņš ir apmierināts ar Latvijas Hokeja federācijas (LHF) izvēli.

"Kā vienmēr trenera izvēles process bija ar intrigām, bija interesanti. Lasot informāciju medijos, sākumā biju pārliecināts, ka Toms Kūlens būs galvenais treneris. Esmu jau strādājis ar Beresņevu, kad viņš bija "Dinamo Juniors" galvenais treneris. Tāpat esmu piedalījies izlases pārbaudes spēlēs, kad viņš gan pildīja galvenā trenera pienākumus, gan strādāja par asistentu. Beresņevs ir ļoti labs treneris, latviešu spēlētājus pazīst labāk nekā ārzemju speciālisti. Viņš zina, kuram ko vajag teikt, kuram nevajag," stāstīja Muštukovs, kurš pērn 31 gada vecumā piedzīvoja debiju izlases rindās pasaules čempionātos, atzīstot, ka par to, vai tiks uz šī gada pasaules meistarsacīkstēm, vēl nedomā, jo priekšā daudz laika.

Iepriekšējo sezonu latviešu vārtsargs aizvadīja Francijas augstākās līgas komandā Grenobles "Bruleurs de Loups", kas ar 17 uzvarām 26 spēlēs regulārā čempionāta sezonu noslēdza ceturtajā vietā. Savukārt izslēgšanas spēlēs latvieša pārstāvētā komanda ceturtdaļfināla sērijā līdz četrām uzvarām ar 1-4 piekāpās Ruānas "Dragons", kas šosezon pārliecinoši triumfēja Kontinentālā kausa finālturnīrā.

Regulārajā čempionātā Muštukovs laukumā bija 17 spēlēs, vidēji mačā ielaižot 2,47 vārtus un atvairot 92,3% metienu, kas bija otrs labākais rādītājs līgā.

"Regulārajā čempionātā spēlēju visas spēles pēc kārtas, kamēr 9.janvārī guvu ceļgala traumu. Nākamās sešas nedēļas nebiju trenējies, bet tiku uzlaists spēlēt "play-off" uz pirmajiem diviem mačiem, kurus zaudēju. Pēc tam vairs spēlēt netiku, bet komanda tik un tā sērijā piedzīvoja zaudējumu," teica Muštukovs.

Regulārā čempionāta sezonai tuvojoties noslēgumam, Grenobles vienība piesaistīja 22 gadus veco čehu vārtsargu Lukāšu Horāku, kurš pirms trim gadiem aizvadījis trīs mačus Čehijas U-20 valstsvienībā. Izslēgšanas spēlēs čehs trijos mačos vidēji ielaida tikai 1,59 ripas un nespēja glābt komandu no zaudējuma.

"Pēc traumas gūšanas ārsts teica, ka sešas nedēļas "būšu ārā". Nebija garantijas, ka varēšu spēlēt, tāpēc viņi paņēma vēl vienu vārtsargu. Trauma nebija nopietna, parasta sadursme, tomēr kā vārtsargs nevarēju pilnvērtīgi veikt nepieciešamās kustības. Pirms atgriezos laukumā, biju aizvadījis vien dažus treniņus, tāpēc nebiju tādā formā kā visu sezonu. Tagad ar veselību viss kārtībā, tomēr pagājuši jau divarpus mēneši," atklāja Muštukovs.

Savu pirmo sezonu Francijā Muštukovs atzīst par izdevušos, tomēr negrasās tur palikt.

"Nebiju gaidījis, ka būs tik laba organizācija un tik sakarīgs hokejs. Nostartējam labi IIHF Čempionu līgā, ar mazu pārsvaru zaudējām "Litvinov" komandai no Čehijas, bet izdevās uzveikt Somijas klubu Espo "Blues". Komanda grib mani redzēt arī nākamajā sezonā, tomēr, iespējams, ka spēlēšu citur - kur iedos vairāk naudas," kā vienmēr, Muštukovs runā bez aplinkiem. "Francijā, visticamāk, nē, jo tur vairāk par 30 000 eiro nevar dabūt. Zinu, ka tajās līgās, kur esmu spēlējis, var vairāk dabūt, tos pašus 35 000 eiro, varbūt pat vēl vairāk. Pagaidām nav nekāda konkrēta piedāvājuma, bet zinu, ka varu dabūt vairāk."

Kā stāstīja latviešu vārtsargs, Grenobles klubs spēlētāju nodrošinājis ar visu nepieciešamo un sadzīves organizācijas ziņā tas bijis labākais no visām līdzšinējām viņa karjeras komandām.

"Arī līmeņa ziņā tā ir viena no labākajām līgām, kur esmu spēlējis. Tiešām nebiju gaidījis, ka būs tik sakarīgi. Turklāt pie mums reizi nedēļā ieradās vārtsargu treneris no komandas Ženēvas "Servette", kurš trenējis arī Francijas izlases pamatvārtsargu Kristobalu Uē. Piemēram, Dānijā, kur agrāk spēlēju, vispār nav vārtsargu treneru, tā ka tas jāuztver kā papildu bonuss. Viņš atbrauc katru ceturtdienu, pastrādā pusotru stundu, un ar to pietiek. Vārtsargu treneri jau visu laiku nestrādā, tikai dažas minūtes pirms treniņa, tā ka, kopā skaitot, nedēļas laikā tā pati stunda vai pusotras sanāk," atklāja Muštukovs.

"Francijā ir tā sauktais kanādiešu hokejs. Mūsu komandā vien ir desmit kanādieši. Vārtsargiem arī daudz darba. Līdz brīdim, kad guvu traumu, skatoties statistikā, pa maniem sargātajiem vārtiem tika izdarīti visvairāk metienu," secināja Muštukovs.

Lai gan nav izdevies apgūt franču valodu un izmantot kūrortpilsētas Grenobles sniegtās iespējas, Muštukovs uzsver, ka Francijā iejuties diezgan labi.

"Komandā spēlētāji runā arī angļu valodā, bet pilsētā un valstī gandrīz tikai franciski. No franču valodas esmu apguvis vien "sliktos" vārdus. Grenoble ir ļoti skaista pilsēta ar kalnu kūrortiem, kur var slēpot un netālu Mihaels Šūmahers piedzīvoja smago kritienu. Līgumā nav minēts, ka nevaru kāpt uz kalnu slēpēm, bet dzirdēju, ka var lauzt kājas, tāpēc pats izlēmu labāk neslēpot," atzīmēja Muštukovs.

Savas karjeras laikā Muštukovs spēlējis ne tikai Latvijas un Dānijas komandās, bet arī Ziemeļamerikā, Lielbritānijā un Zviedrijā, turklāt savulaik paguva divus mačus aizvadīt arī Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas komandā Rīgas "Dinamo".

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!