Foto: RIA Novosti/Scanpix

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā notiekošais pasaules čempionāts hokejā ir pārspējis visas Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) cerības, pirmdien preses konferencē pavēstīja IIHF prezidents Renē Fāzels.

"Ar šo turnīru esam ļoti apmierināti, tas noteikti ir pārspējis mūsu iepriekšējās cerības. Šis ir labākais čempionāts, kāds bijis," izteicās Fāzels. "Arī lielais skatītāju apmeklējums ir negaidīts, un domājam, līdz turnīra beigām tiks sasniegts jauns rekords."

Pašreizējais pasaules čempionātu apmeklējuma rekords pieder 2004.gada turnīram, kad tas norisinājās Čehijā. Toreiz sacensības kopumā apmeklēja 552 097 cilvēki, bet Minskā līdz šim uz hokeja spēlēm ir atnākuši vairāk nekā 432 tūkstoši apmeklētāju.

"Mums ir vismaz četras komandas, kas, spēlējot šajā pasaules čempionātā, jūtas kā mājās. Tā ir turnīra saimniece Baltkrievija, Krievija, Slovākija un Latvija. Arī citu valstsvienību spēles apmeklē pulks līdzjutēju. Tāpat vēlos pateikties pasaules čempionāta organizētājiem par divām lieliskām arēnām, turklāt "Čižovka" hallē ģērbtuves ir milzīgas, ko jau uzteikuši izlašu pārstāvji," pauda Fāzels, kurš piebilda, ka arī no komandām nav saņemtas sūdzības par šī čempionāta norisi.

Tiesa, IIHF prezidents minēja, ka šajā pasaules čempionātā neierasti daudz hokejistu ir iedzīvojušies savainojumos. Pašreizējā situācija tiekot apspriesta arī ar turnīra tiesnešiem.

Tikmēr pasaules čempionāta rīkotājkomitejas direktors Jevgēņijs Vorsins izcēla, ka ceļš līdz turnīra uzņemšanai Baltkrievijai bijis ļoti ilgs un grūts.

"Baltkrievija jau iepriekš bija rīkojusi starptautiska līmeņa sacensības, tomēr kaut kas šāds tiek darīts pirmo reizi. Visa valsts bija gatava veiksmīgai pasaules čempionāta organizēšanai," pavēstīja Vorsins.

Tāpat Fāzels nedaudz pieskārās jautājumam par 2018.gada pasaules čempionātu, kura rīkošanai pieteikusies arī Latvija, bet konkurente tai ir Dānija. "Šīs kandidatūras ir ļoti interesantas. 2018.gads arī ir olimpiskais, un lielās valstis nav ieinteresētas šajā gadā rīkot pasaules čempionātu hokejā. Tāpēc ir jādod iespēja to organizēt mazākām valstīm. Dānija smagi strādā, lai tiktu pie šīs iespējas, turklāt šī valsts šo turnīru nekad nav uzņēmusi. Savukārt Latvijai ieguvums ir šīs izlases fani, kuri komandai ir ļoti lojāli."

Iepriekš hokeja sabiedrībā izskanējušas runas, vai ir lietderīgi olimpiskajā gadā rīkot pasaules čempionātu, jo skaidrs, ka par gada galveno turnīru tiek uzskatītas olimpiskās spēles, pasaules meistarsacīkstēm atvēlot otršķirīgu lomu.

"Protams, šis jautājums ir aktuāls," uzsvēra Fāzels. "Tomēr šogad pasaules čempionātā pēc Soču Olimpiādes piedalās citi hokejisti. Tāpat šī ir iespēja spēlēt jaunajiem spēlētājiem. Taču skatītāju skaits arēnās un TV ekrānos ir apmierinošs. Neredzu iemeslu, lai kaut ko mainītu."

Pasaules čempionāts Minskā norisināsies līdz 25.maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!