Foto: Reuters/Scanpix
Krievijā notiekošajā pasaules hokeja čempionātā šodien tiek aizvadītas ceturtdaļfinālu cīņas.

Maskavā plkst.16.15 spēkosies Čehijas un ASV hokejisti, savukārt tajā pašā laikā Sanktpēterburgā par vietu pusfinālā cīnīsies Somijas un Dānijas komandas.

Vēlāk Maskavā plkst. 20.15 mājiniece Krievija, kuru vada treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš, spēlēs pret Vācijas hokejistiem, kuri būs Latvijas izlases pretinieki rudenī gaidāmajā olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. Tikmēr Sanktpēterburgā plkst.20.15 pašreizējie pasaules čempioni Kanādas hokejisti cīnīsies pret Zviedrijas valstsvienību.

Portāls "Delfi" teksta tiešraidē informēs par notikumiem visās izslēgšanas spēlēs.

Čehijas hokejisti uzvarēja A apakšgrupā, septiņos mačos piedzīvojot tikai vienu zaudējumu ar 1:2 pēcspēles metienos pret Dāniju. Vēl čehiem punktus spēja atņemt Latvijas izlase, kas pretiniekiem piekāpās ar 3:4 pēcspēles metienos. Čehijas izlase medaļas pasaules čempionātos pēdējo reizi izcīnīja 2012.gadā, kad izdevās tikt pie bronzas godalgām.

Tikmēr čehu ceturtdaļfināla pretinieki ASV hokejisti B apakšgrupā ieguva vien ceturto vietu. Amerikāņi septiņos mačos guva tikai trīs uzvaras, piedzīvojot zaudējumus pret potenciāli vājākiem pretiniekiem Slovākiju un Vāciju. Pērn un arī 2013.gadā pasaules čempionātos ASV izlase izcīnīja bronzas medaļas.

Somijas hokejisti ir vienīgie šajā turnīrā, kuri vēl nav piedzīvojuši zaudējumu, B apakšgrupā izcīnot uzvaras visos septiņos mačos. Pēdējo reizi uz goda pjedestāla pasaules čempionātā somi kāpa pirms diviem gadiem, izcīnot sudraba medaļas.

Savukārt somu pretiniece Dānija otro reizi vēsturē sasniegusi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu. Iepriekš tas izdevās 2010.gadā, kad komanda ieguva astoto vietu.

Znaroka un Vītoliņa vadītā Krievijas izlase pērn izcīnīja sudraba medaļas, taču šogad, spēlējot savu skatītāju priekšā, mērķis ir tikai viens - izcīnīt pasaules čempiona titulu.

Krievijas izlases pretiniece Vācija ceturtdaļfinālā spēlēs pēc piecu gadu pārtraukuma. 2011.gadā Vācija izcīnīja septīto vietu, bet vēl gadu pirms tam savu skatītāju priekšā aizkļuva līdz pusfinālam, taču finišēja ceturtā, kas ir izlases labākais sasniegums kopš 1953.gada.

Kanādas hokejisti ar 34 gūtiem vārtiem grupu turnīrā bija rezultatīvākā komanda. Pērn izcīnītas zelta medaļas kanādiešiem bija pirmās godalgas pasaules čempionātos pēc piecu gadu pārtraukuma.

Kanādiešu pretiniece Zviedrija pērn pasaules čempionātā izcīnīja bronzu. Tieši pret zviedriem čempionātu uzsāka Latvijas izlase, turnīra pirmajā mačā pretinieku pārākumu atzīstot vien pagarinājumā ar 1:2.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase otrdien šo pasaules čempionātu noslēdza ar ieņemtu 13.vietu, šajā pozīcijā ierindojoties jau otro turnīru pēc kārtas. Septiņās spēlēs Leonīda Beresņeva vadītā komanda izcīnīja tikai vienu uzvaru, taču vēl trīs mačos tika pie viena punkta, zaudējot vai nu papildlaikā, vai pēcspēles metienos.

Latvijas izlase pasaules čempionāta pirmajā desmitniekā, kas pirms turnīra bija federācijas izvirzītais uzdevums, nav spējusi iekļūt jau četrus gadus pēc kārtas, bet iepriekšējo sešu čempionātu laikā to paveikusi tikai reizi, kad 2012.gadā meistarsacīkstes noslēdza tieši desmitajā pozīcijā.

A apakšgrupas kopvērtējumā Čehija septiņās spēlēs ieguva 18 punktus un izcīnīja pirmo vietu. Pie 18 punktiem tika arī Krievija, bet 13 punktus iekrāja Zviedrija. Dānija ieguva ceturto vietu ar 11 punktiem, tai ar astoņiem punktiem sekoja Norvēģija un Šveice, Latvijas izlase septiņos mačos ieguva sešus punktus, bet kopvērtējumu ar diviem punktiem noslēdza Kazahstāna.

B apakšgrupā ar 21 punktu septiņās spēlēs triumfēja Somija, kurai ar 18 punktiem sekoja Kanāda. Tikmēr trešā ar 13 punktiem septiņās spēlēs palika Vācija, bet par trim punktiem mazāk iekrāja ASV. Piektā ar astoņiem punktiem bija Slovākija, pie sešiem punktiem tika Francija, bet trīs punktus ieguva Ungārija.

Turnīrā startējošās 16 komandas bija sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantēja pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas iekļuva ceturtdaļfinālā, kur turpinās cīņu par medaļām. Augstāko divīziju pametīs grupu vājākās komandas Kazahstāna un Ungārija, kuru vietā nāks Slovēnija un Itālija. Iepriekš bija zināms, ka no augstākās divīzijas nevar izkrist Vācija un Francija, kas uzņems nākamā gada meistarsacīkstes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!