Foto: LETA
Latvijas izlases uzbrucējs Vitālijs Pavlovs pēdējās divas spēles pasaules čempionātā sācis kā trīspadsmitais uzbrucējs, tomēr viņam ir nozīmīga loma komandā, jo 28 gadus vecais hokejists laukumā parasti dodas skaitliskajā mazākumā.

Latvijas izlase pasaules čempionāta pirmajās četrās spēlēs izcīnījusi divas uzvaras, ar sešiem punktiem ieņemot ceturto vietu B apakšgrupā. Nākamo spēli Latvija aizvadīs sestdien pret Vāciju, turpinot cīņu par tikšanu ceturtdaļfinālā.

"Spēle mazākumā un iemetiens," Pavlovs piektdien pēc treniņa Latvijas žurnālistiem ieskicēja galvenos uzdevumus, ko no viņa prasa Latvijas izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs. "Savukārt, spēlējot pieci uz pieci, tad treneris vēlas būt drošs, ka mūsu vārtos nebūs ripas."

Viņš nesūdzējās par šādu lomu, jo ikviens spēlētājs dod savu ieguldījumu kopējā komandas pūrā.

"Atmosfēra komandā ir ļoti laba. Ja būtu paveicies pret amerikāņiem, būtu arī trīs punkti. Taču arī viens punkts ir labi. Joprojām viss ir mūsu rokās, mikroklimats ir labs, visi ir pozitīvi un dienu no dienas ejam savu ceļu pretim savam mērķim - ceturtdaļfinālam," piebilda uzbrucējs, kuram šis ir ceturtais pasaules čempionāts.

Mačā pret ASV izlasi Pavlovs bija laukumā papildlaikā, kad pretinieki guva uzvaras vārtus.

"Iespējams, varējām nospēlēt arī citādāk, jo mēs par daudz cieši saspiedāmies kopā. Tobrīd arī komunikācija nedaudz pazuda, tāpēc tā piespēle izgāja cauri. Man vajadzēja nūju uzlikt uz ledus, varbūt tad ripa neizietu, bet tikpat labi amerikānis varēja izdomāt kaut ko citu. Tagad tā jau ir vēsture," pie spēles ar ASV izlasi Pavlovs nevēlējās kavēties.

Šajā mačā Latvijas izlase divas reizes, piedevām ar nepilnas minūtes intervālu, nopelnīja divus skaitliskā sastāva noraidījumus, kas ļāva amerikāņiem, tobrīd vēl spēlējot piecatā pret trim Latvijas vīriem, atklāt rezultātu.

"Tobrīd pats biju laukumā un redzēju, ka izskrēja viens par daudz. Komunikācijai uz soliņa ir jābūt labākai, iespējams, kāds nedzirdēja, ko kurš maina. Tajā pat laikā visi gribēja palīdzēt un ātrāk mesties laukumā, tāpēc tā sanāca. Cerams turpmāk tādas situācijas vairāk nenotiks," uz hokejistu lielo vēlmi doties cīņā norādīja Pavlovs.

Viņam komandā ir vēl viens atbildīgs pienākums, jo tieši viņš rūpējas par mūziku Latvijas izlases ģērbtuvē, pildot dīdžeja pienākumus.

"Tā nu sanācis, ka pēdējā laikā es lieku mūziku, taču parasti man arī citi pasaka savas vēlmes. Klausāmies daudz ko, arī rokenrolu, ja vajag uzlādēties, bet pārsvarā skan disko mūzika. Man ir diezgan liela mūzikas kolekcija, tāpēc, ko prasa, to lieku," smaidot sacīja hokejists.

Pavlovs līdz šim pasaules čempionātos ir aizvadījis 23 spēles, taču ar rezultativitāti nav izcēlies. Arī spēlējot Rīgas "Dinamo" rindās viņam ar vārtu gūšanu pēdējās divās sezonās nav sekmējies, jo 87 spēlēs viņš izcēlies tikai reizi. Šī iemesla dēļ viņa virzienā bieži vien lidojušas interneta komentētāju asās bultas, taču Vitālijs par to nesatraucas.

"Interneta komentārus nelasu, jo man vienalga, ko citi raksti. Cenšos izdarīt savu darbu," norādīja hokejists.

Latvijas izlasei apakšgrupu turnīrā ir palikušas trīs spēles, kurās izšķirsies, vai komanda tiks ceturtdaļfinālā, kur nav spēlēts kopš 2009.gada.

"Iesim un cīnīsimies, katrā mačā iesim uz uzvaru. Tad jau redzēs kā būs. Nākamai spēlei ar Vāciju gatavosimies tāpat kā visās iepriekšējās cīņās. Skatīsimies video, izanalizēsim kā pretinieki spēlē vairākumā, kā mazākumā, kur mums jāpieliek, kas jāpamaina. Vakarā sapulcē treneri mums izstāstīs, kā jāspēlē un būsim gatavi," piebilda Pavlovs, kurš šajā čempionātā vidēji mačā laukumā bijis 11 minūtes un 35 sekundes, reizi metot pa vārtiem, nopelnot divas soda minūtes un negatīvu lietderības rādītāju -1.

Jau vēstīts, ka čempionāta pirmajā spēlē pagājušajā nedēļā Latvija ar 3:2 pagarinājumā pieveica Norvēģiju, pēc tam ar 1:8 kapitulēja Somijai, bet otrdien svarīgā spēlē pret Dienvidkoreju guva drošu uzvaru ar rezultātu 5:0.

Tikmēr Vācijas izlase čempionātu sāka ar trim zaudējumiem, pēcspēles metienos ar 2:3 atzīstot Dānijas un ar 4:5 Norvēģijas pārākumu, kā arī ar 0:3 zaudējot ASV. Savukārt vienīgā uzvara tika gūta pret pastarīti Dienvidkoreju, to pārspējot ar 6:1.

Pēc cīņas ar ASV Latvijas valstsvienība sestdien paredzēts duelis ar olimpisko vicečempioni Vāciju, pirmdien būs cīņa ar hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvjiem, bet apakšgrupu turnīrs tiks noslēgts 15.maijā ar spēli pret Dāniju.

B apakšgrupā vadībā ar desmit punktiem četrās spēlēs ir ASV un Kanāda, kurām ar deviņiem punktiem seko Somija. Tālāk ar sešiem punktiem seko Latvija, bet aiz pirmā četrinieka ir piecus punktus guvušās Dānija un Vācija, septīto vietu ar trim punktiem ieņem Norvēģija, bet bez punktiem cīnās Dienvidkoreja.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs no 4. līdz 15.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Lielbritānija, kas labāko grupā atgriezīsies pēc 24 gadu pārtraukuma, un Itālija, kas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!