Foto: IIHF
Slovēnijas hokeja valstsvienība pasaules čempionāta (PČ) pirmās divīzijas A grupas turnīra pēdējās kārtas izšķirošajā, piektajā, spēlē piektdien uzveica Austriju, nodrošinot tai atgriešanos elites divīzijā.

Slovēnija nākamgad devīto reizi spēles augstākajā divīzijā. Zīmīgi, ka atgriešanos elitē slovēņi nopelnījuši ceturto reizi pēc kārtas, jo uzvarējuši pirmās divīzijas A grupas turnīros 2010., 2012., 2014. un 2016. gadā.

Slovēņi uzvarēja ar rezultātu 2:1 (1:1, 0:1, 0:0).

Slovēnijas valstsvienības labā vārtus guva Roberts Saboličs un Kens Ograjenšeks, kamēr Austrijas izlasē ar vārtu guvumu izcēlās Konstantīns Komareks.

Pirmā perioda sestajā minūtē Komareks vairākumā atklāja spēles rezultātu, bet pēc piecām minūtēm Saboličs panāca neizšķirtu.

Otrās trešdaļas astotajā minūtē Ograjenšeks realizēja vairākumu, bet trešajā periodā komandas vārtus neguva, tādējādi uzvaru ar rezultātu 2:1 svinēja slovēņi.

Vēl vienā mačā Itālija ar 2:1 (1:0, 0:0, 1:1) pārspēja Dienvidkoreju. Savukārt noslēdzošajā turnīra mačā mājinieki poļi ar 10:4 (6:1, 1:1, 3:2) pārspēja Japānu, turnīrā izcīnot trešo vietu.

Kā zināms, japāņi, kuri ir Latvijas hokeja izlases pretinieki septembrī Rīgā gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, zaudēja vietu A divīzijā.

Ar 12 punktiem piecās spēlēs A divīzijā uzvarēja Slovēnija, Itālija ar deviņiem punktiem bija otrā, bet trešo vietu ar tikpat punktiem ieņēma Polija, kas savstarpējā mačā ar 1:3 piekāpās itāļiem. Ceturto vietu ar astoņiem punktiem ieņēma Austrija, bet piektā ar septiņiem punktiem bija Dienvidkoreja, bet Japāna turnīru noslēdza bez izcīnītiem punktiem.

Pasaules čempionāta elites divīzijā iekļūs divas spēcīgākās A divīzijas komandas, taču ar nosacījumu, ka nākamā turnīra rīkotājas Vācija vai Francija nezaudēs vietu augstākajā divīzijā.

Jau ziņots, ka nākamajā gadā pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā atgriezīsies Ukraina, kura šosezon uzvarēja šīs divīzijas B grupā, aiz sevis atstājot Lielbritāniju, Lietuvu, Horvātiju, Igauniju un Rumāniju, kas kā turnīra vājākā komanda izkrita uz otro divīziju. Tuvu uzvarai šajā turnīrā bija Lietuva, kurai pēdējā spēlē atlika uzvarēt Horvātiju, taču dienvidu kaimiņi pamanījās zaudēt ar 1:2 pēcspēles metienu sērijā un sensācija izpalika.

Pasaules čempionāts augstākajā divīzijā no 6. līdz 22. maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Savukārt Sanktpēterburgā spēlēs pašreizējā pasaules čempione Kanāda, kā arī Somija, ASV, Slovākija, Vācija, Baltkrievija, Francija un Ungārija.

Katras grupas vājākās komandas izkritīs uz pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupu, taču starp tām nevar būt Vācija un Francija, kur 2017. gadā notiks pasaules čempionāts augstākajā divīzijā.

Jau ziņots, ka no 1. līdz 4. septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!