Foto: AFP/Scanpix
Vienu pārsteigumu pēc otra pasaules čempionātā hokejā turpina sagādāt Šveices izlase, kas sestdien otro reizi valsts vēsturē un pirmo reizi kopš 1935.gada iekļuva čempionāta finālā.

Stokholmā notikušajā pusfināla spēlē Šveices izlase ar 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) uzvarēja ASV valstsvienību, turnīrā turpinot cīnīties bez zaudējumiem.

Pirmajā trešdaļā vārti netika gūti, bet otrās trešdaļas vidū Šveices izlasi vadībā aizvirzīja Nino Nīdereiters, kurš prasmīgi realizēja ātro pretuzbrukumu. Pārsvaru šveicieši dubultoja trešās trešdaļas pašā vidū, kad viens pret vienu izgājienu ar ļoti spēcīgu metienu noslēdza Julians Volkers.

$d_id=141; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2013/hockeystar2013/fe.php' ?>

Portāls "Delfi" piedāvāja PČ pusfināla cīņu teksta tiešraides

Visa mača garumā Šveices hokejisti demonstrēja ļoti pārdomātu un pašaizliedzīgu spēli, bet teicami vārtos darbojās Reto Berra, atvairot visus 29 sāncenšu metienus. Cīņas pēdējās sekundēs šveiciešiem izdevās gūt arī trešos vārtus, kad ripu tukšā ASV izlases vārtu tīklā raidīja Reto Surī.


Šveices izlase pasaules čempionāta finālā iepriekš vienīgo reizi spēlēja 1935.gadā, kad piekāpās Kanādai. Savukārt astoņas reizes izlase pasaules čempionātā izcīnījusi bronzas medaļas, tiesa pēdējo reizi to paveicot 1953.gadā. Kopš tā laika pie čempionātu medaļām bija tikušas tikai vadošā septītnieka komandas - Krievija/PSRS, Kanāda, Čehija/Čehoslovākija, Zviedrija, ASV, Somija un Slovākija.

Turnīra finālā Šveices izlase svētdien Stokholmā spēkosies ar vieniem no turnīra mājiniekiem zviedriem, kas pusfinālā sestdien ar 3:0 (1:0, 1:0, 1:0) abu turnīra rīkotāju savstarpējā mačā uzvarēja Somiju.

Divus vārtus Zviedrijas izlases labā guva Lūi Ēriksons, kurš bija precīzs vairākumā pirmās trešdaļas vidū un otrās trešdaļas 17.minūtē.

Savukārt trešo ripu jau tukšos Somijas izlases vārtos raidīja Henriks Sedīns, kurš 33 sekundes pirms mača beigām panāca cīņas gala iznākumu.

Visus metienus šajā spēlē atvairīja zviedru vārtsargs Jūnass Enrots.

Zviedrijas izlase pasaules čempionāta finālā spēlēs pēc gada pārtraukuma. Iepriekš Zviedrijas hokejisti izcīnījuši astoņas zelta medaļas, pēdējo no tām iegūstot 2006.gadā Rīgā.

Helsinku grupā uzvarēja Somija, savukārt otrajā vietā ierindojās Krievija, kamēr ASV finišēja trešie. Kā pēdējā ceturtdaļfinālam kvalificējās Slovākijas valstsvienība.

Tikmēr Stokholmas grupā uzvarēja daudzus pārsteigumus sagādājusī Šveice, kas joprojām cīnās bez zaudējumiem. Otrā regulāro turnīru noslēdza Kanāda, bet trešā bija Zviedrija. Ceturtdaļfinālā kā ceturtajai izdevās tikt Čehijai.

Vēlāk sekojošajās ceturtdaļfināla spēlēs Zviedrijas izlase pēcspēles metienu sērijā ar rezultātu 3:2 pārspēja Kanādu, Somijas valstsvienība nenoturēja trīs vārtu pārsvaru, tomēr ar rezultātu 4:3 pieveica Slovākiju, Šveice ar 2:1 uzvarēja Čehiju, bet ASV izlase ar rezultātu 8:3 sagrāva pērnā gada čempionvienību Krieviju.

Jāizceļ, ka ceturtdaļfināla barjeru nespēja pārvarēt neviena no pērnā gada turnīra medaļniecēm - attiecīgi Krievija, Slovākija un Čehija.

Fināls un cīņa par trešo vietu notiks svētdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!