Foto: LETA
77.pasaules hokeja čempionāts šodien Stokholmā noslēdzas ar Šveices un Zviedrijas cīņu finālā.

Abu izlašu mačs sāksies plkst.21.30 pēc Latvijas laika. Cīņu tiešraidē varēs vērot kanālos "Viasat Sport Baltic" un "TV3".

Vēl pirms tam plkst.17 maču par bronzas godalgām aizvadīs Somijas un ASV izlases. Šo maču translēs "Viasat Sport Baltic".

Pusfināla spēlēs sestdien kārtējo pārsteigumu sagādāja Šveice, kas ar 3:0 uzvarēja ASV, kamēr Zviedrija ar 3:0 abu turnīra rīkotāju savstarpējā mačā pārspēja Somiju.

Šveices izlase pasaules čempionāta finālā iepriekš vienīgo reizi spēlēja 1935.gadā, kad piekāpās Kanādai. Savukārt astoņas reizes izlase pasaules čempionātā izcīnījusi bronzas medaļas, tiesa pēdējo reizi to paveicot 1953.gadā. Kopš tā laika pie čempionātu medaļām bija tikušas tikai vadošā septītnieka komandas - Krievija/PSRS, Kanāda, Čehija/Čehoslovākija, Zviedrija, ASV, Somija un Slovākija.

Jāizceļ, ka Šveices hokejisti šajā čempionātā nav piedzīvojuši nevienu zaudējumu.

Savukārt Zviedrijas izlase pasaules čempionāta finālā spēlēs pēc gada pārtraukuma. Iepriekš Zviedrijas hokejisti izcīnījuši astoņas zelta medaļas, pēdējo no tām iegūstot 2006.gadā Rīgā.

Helsinku grupā uzvarēja Somija, savukārt otrajā vietā ierindojās Krievija, kamēr ASV finišēja trešie. Kā pēdējā ceturtdaļfinālam kvalificējās Slovākijas valstsvienība.

Tikmēr Stokholmas grupā uzvarēja daudzus pārsteigumus sagādājusī Šveice, kas joprojām cīnās bez zaudējumiem. Otrā regulāro turnīru noslēdza Kanāda, bet trešā bija Zviedrija. Ceturtdaļfinālā kā ceturtajai izdevās tikt Čehijai.

Vēlāk sekojošajās ceturtdaļfināla spēlēs Zviedrijas izlase pēcspēles metienu sērijā ar rezultātu 3:2 pārspēja Kanādu, Somijas valstsvienība nenoturēja trīs vārtu pārsvaru, tomēr ar rezultātu 4:3 pieveica Slovākiju, Šveice ar 2:1 uzvarēja Čehiju, bet ASV izlase ar rezultātu 8:3 sagrāva pērnā gada čempionvienību Krieviju.

Jāizceļ, ka ceturtdaļfināla barjeru nespēja pārvarēt neviena no pērnā gada turnīra medaļniecēm - attiecīgi Krievija, Slovākija un Čehija.

Kā ziņots, Latvijas izlase čempionātu beidza ar zaudējumu pagarinājumā Somijai un turnīra kopvērtējumā ierindojās 11.vietā.

Šī gada čempionāts otro reizi pēc kārtas tiek rīkots Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā un Somijas galvaspilsētā Helsinkos, bet Latvijas izlase starp pasaules vadošajām komandām startēja 17.gadu pēc kārtas.

Abas Skandināvijas valstu galvaspilsētas pasaules spēcīgāko hokeja izlašu cīņas uzņem otro gadu pēc kārtas. Sākotnēji 2007.gada Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) kongresā tiesības uz 2013.gada čempionāta rīkošanu tika piešķirtas Zviedrijai, bet divus gadus vēlāk IIHF lēma, ka gan 2012., gan 2013.gada čempionātu Zviedrija un Somija rīkos kopīgi. Balsojumā par 2013.gada čempionāta rīkošanu Zviedrijas kandidatūra apsteidza Baltkrieviju, kas vēlāk tika pie iespējas rīkot 2014.gada pasaules čempionātu, Ungāriju un Čehiju, bet Latvija savu kandidatūru atsauca, sniedzot atbalstu Zviedrijai.

Pasaules hokeja varasvīri čempionāta izspēles formātu neskartu bija atstājuši kopš 2000.gada, bet pērn ieviestā jaunā izspēles sistēma tiks likta lietā arī šogad, katrai izlasei čempionātā līdz ar to garantējot vismaz septiņus mačus.

Līdz ar pagājušā gada čempionātu tika ieviesta jauna turnīra izspēles kārtība ar 16 komandu sadalīšanu divās apakšgrupās, bet vienīgās izmaiņas šogad skars izšķirošo maču norises vietu - ja pērn pēc apakšgrupu un ceturtdaļfināla spēlēm katrā attiecīgajā pilsētā pusfināla mači un cīņas par medaļām notika Helsinkos, tad šogad tās risināsies Stokholmā.

Pirms gada pasaules čempionātā Krievijas izlase finālā ļoti pārliecinoši ar 6:2 pieveica pirms tam vairākus pārsteigumus sagādājušo Slovākiju, bet mačā par trešo vietu Čehija ar 3:2 uzvarēja vienu no sacensību saimniecēm Somiju.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 42 reizes - 26 zelta, deviņas sudraba un septiņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 46 medaļas (24 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 sudraba un 21 bronzas medaļu.

Pēdējos trijos čempionātos allaž bijis cits uzvarētājs. Ja 2010.gadā par čempioniem kļuva čehi, tad 2011.gadā un pērn triumfēja attiecīgi Somija un Krievija, kamēr Čehija abos čempionātos izcīnīja bronzu. Krievijas hokejisti 2010.gada turnīrā tika līdz finālam, kur zaudēja Čehijai, bet aizpērnā un pagājušā gada turnīru finālos neveiksminieku lomā bija attiecīgi Zviedrija un Slovākija.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, pie medaļām pasaules čempionātos tikušas septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija. Savukārt vēl šo abu lielvalstu ērā pie medaļām kāda no izlasēm ārpus vadošā septītnieka pēdējo reizi tika tālajā 1953.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!