Latvijas hokeja izlasē ir individuāli labi spēlētāji, kuri pretiniekiem var sagādāt problēmas, jo īpaši tad, ja lielisku maču aizvada vārtsargs, uzskata Latvijas valstsvienības nākamo pretinieku Krievijas izlases galvenā trenera Oļega Znaroka palīgs Harijs Vītoliņš.

Latvijas un Krievijas izlases pasaules čempionātā Maskavā A apakšgrupas spēlē tiksies pirmdien plkst.16.15.

Jau ziņots, ka Latvija čempionātu sāka ar diviem zaudējumiem - 1:2 papildlaikā pret Zviedriju un 3:4 pēcspēles metienos pret Čehiju, iegūstot divus punktus, kamēr Krievija pirmajā mačā cieta neveiksmi 0:3 pret Čehiju, bet svētdien sīvā cīņā ar 6:4 uzveica Kazahstānu, nopelnot pirmos trīs punktus.

"Nav noslēpums, ka Latvijai ir individuāli labi spēlētāji, kuri var uzvarēt spēli. Piemēram, pret čehiem ļoti labi nospēlēja Edgars Masaļskis. Pēc pirmā perioda šķita, ka viss ir cauri, bet komanda saņēmās. Ja vārtsargs stāv un ķer visu, tad ir iespējas. Čehiem bija moments pēc momenta, bet Edgars nospēlēja ļoti labi. Komandai palīdzēja arī Ronalda Ķēniņa spēka paņēmiens, jo, lai arī bija lielais noraidījums, tieši tas bija lūzuma punkts, jo komandai deva papildu impulsu," Latvijas žurnālistiem svētdien pēc cīņas ar Kazahstānu sacīja Vītoliņš. "Komandā ir spēlētāji, kuri var individuāli labi uzmest, labi izspēlēt. Jebkurš pretinieks jāņem ļoti nopietni, vienalga, vai tie ir kazahi, Latvija vai Zviedrija".

Krievijas izlasei čempionāts pašu mājās nav sācies tik gludi kā cerēts. "Pagaidām vēl ne visi spēlētāji saprot, kādu spēli mēs no viņiem gribam redzēt. Citam vairākkārt jāatkārto, kas jādara, taču ceram, ka ar katru cīņu šī sapratne radīsies, mēs spēsim ielikt viņus pareizajos grožos un komandas mehānisms darbosies labāk. Mums viss vēl ir priekšā un domāju, ka beigās jau spēlēsim tā, kā gribētos. Pret čehiem mums bija nevajadzīgs uztraukums, pārāk vienkārši gribējām iemest, bet ripa negāja iekšā, kamēr pretiniekiem divas ripas iekrāja. Arī pret kazahiem nebija viegli," Vītoliņš atzina, ka pirmie divi mači mājiniekiem nav bijuši no tiem vieglākajiem.

Krievijas izlases sastāvā joprojām ir vairākas vakances, jo tiek gaidīti spēlētāji no Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubiem, kuri cīnās Stenlija kausa izcīņā. "Mums ir trīs spēlētāji Vašingtonā, viens Ņujorkas "Islanders" rindās un trīs Tampabejas komandā. Sekojam līdzi un gaidām," norādīja treneris.

Vītoliņš sagaida, ka Latvijas izlase pret Krieviju spēlēs no aizsardzības. "Latvija vienmēr ir labi spēlējusi pret spēcīgām komandām. Arī pret mums viss tiks stādīts uz asiem pretuzbrukumiem, uz labu vidējo zonu. Tā spēlē komandas, kuras rangā ir vidusdaļā. Latvijas izlasē ir palikušas nianses arī no iepriekšējiem gadiem, taču sīkāk viņu spēli mēs vēl analizēsim vakarā. Individuāli bez vārtsargiem, var izcelt Kasparu Daugaviņu, kurš pret čehiem individuāli vairākas reizes izlīda un labi uzmeta, tāpat Ķēniņš centās, Roberts Bukarts izmantoja savu iespēju, ar ko viņš arī ir bīstams, jo var savu vienīgo momentu realizēt," secināja Znaroka asistents.

Abu komandu spēle Maskavā notiks 9.maijā, kad Krievijā tiek atzīmēta uzvara Otrajā pasaules karā, tāpēc šim mačam daudzi piešķir arī politisku zemtekstu. Krievijas izlasē no tā gan cenšas izvairīties. "Mēs mēģinām to tik asi, kā žurnālisti, neuztvert, nejaukt sportu ar visu pārējo, bet, protams, tas ir spiediens, jo arī pagājušajā gadā, kad 9.maijā spēlējām pret baltkrieviem, tā bija. Lai kā mēģini no tā aiziet prom, visi lasa presi, ko katrs eksperts saka, ko politiķi saka un tas kaut kur nosēžas".

Hokejistiem ir papildu spiediens arī tāpēc, ka čempionāts notiek viņu mājās. "Mājās tas vienmēr ir lielāks. Mums šis ir trešais gads, pirmajā vispār nekāda spiediena nebija, pērn jau mazliet skeptiskāk uz mums skatījās, jo visi gaidīja perfektu spēli un jau pēc viena slikta mača sāka kritizēt. Te vēl esam aizvadījuši tikai divas spēles, tāpēc redzēs vēlāk, kāda būs reakcija, bet ar to jāsamierinās, jo mājas komandām nekad nav viegli," uzskata Vītoliņš, kurš ar Krievijas izlasi 2014.gadā kļuva par pasaules čempionu.

Krievijas Hokeja federācijas vadība gan komandas lietās nemaisoties. "[Krievijas Hokeja federācijas prezidents Vladislavs] Tretjaks bija ienācis ģērbtuvē pēc pirmās spēles, taču apsveica tikai ar čempionāta sākumu. Saprotams, ka no mums gaida uzvaras, bet neviens nav līdis iekšā ģērbtuvē un ko pārmetis. Mērķis mums ir viens - zelta medaļas, bet tāds tas ir arī, piemēram, čehiem, zviedriem. Protams, ka mājās gribas uzvarēt, taču katru gadu notiek cīņa par čempionu titulu".

Vītoliņš, kurš šo sezonu sāka kā Maskavas "Dinamo" galvenais treneris, pasaules čempionāta norises vietā VTB "Ledus pilī" jūtas kā mājās, jo te savas spēles aizvadīja arī "Dinamo". "Pusgads te nostrādāts, viss pazīstams, ērts, halle ir laba komandām, ģērbtuves lielas, plašas. Atliek tikai spēlēt," piebilda speciālists.

Lai gan čempionāts notiek dzimtenē, Krievijas izlasei ir piezemētāki sadzīves apstākļi nekā citām komandām, kuras dzīvo vienkopus, kamēr saimnieki atsevišķā viesnīcā.

"Mums ir noīrēta maza trīszvaigžņu viesnīca pilsētas centrā, lai tālu nav jābrauc. Nav nekāds šiks un citas komandas dzīvo labākos apstākļos. Viesnīcā, protams, viss ir pakļauts mums, katram ir atsevišķs numuriņš, virtuvē ēdiens pieejams 24 stundas dienā, neviens no malas netraucē. NHL zvaigznes nesūdzas, jo viss vajadzīgais ir pieejams," sarunu nobeidza bijušais Latvijas izlases hokejists un pēc tam arī viens no treneriem.

Latvijas izlase pirmo reizi pasaules čempionātos augstākajā divīzijā pirmajos divos mačos ir tikusi pie punktiem, lai gan šoreiz abās spēlēs nācās zaudēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!