Foto: AFP/Scanpix
Devīto reizi pasaules hokeja čempionātā svētdien triumfēja Zviedrijas valstsvienība, kas 2013.gada turnīra finālā savās mājās ar rezultātu 5:1 (2:1, 0:0, 3:0) pārspēja pārsteigumu sagādājušo Šveices valstsvienību.

Uzvarētājiem ar diviem vārtu guvumiem izcēlās Henriks Sedīns, bet reizi precīzi meta Ēriks Gustafsons, Simons Hjalmarsons un Luī Ēriksons. Šveicei vienīgos vārtus guva Romāns Žosī.

Šis Zviedrijas valstsvienībai bija devītais pasaules čempionu tituls. Vēl tās kontā ir 19 sudraba godalgas un 16 bronzas medaļas. Tāpat Zviedrija kļuvusi par pirmo pasaules čempioni kopš 1986.gada, kas spējusi triumfēt savās mājās notiekošajā turnīrā.

$d_id=145; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2013/hockeystar2013/fe.php' ?>

Pirmais periods

Abas komandas spēli iesāka ļoti aktīvi, tomēr ātri pārsvaru pārņēma Šveice, kas pirmo metienu izdarīja pēc zviedru kļūdas savā zonā. Šveicieši kādu laiku darbojās pa zviedru aizsardzības zonu, un turnīra mājinieki izskatījās nedaudz apmulsuši par laukumā notiekošo. Zviedriem arī nākamajās minūtēs nācās aizsargāties, un piektajā minūtē Šveice izvirzījās vadībā. Romāns Žosī noturēja ripu zonā, veica izcilu solo gājienu, apslidojot praktiski visus pretiniekus, un no neērtās nūjas puses ieraidīja ripu vārtos. Šveice nedomāja apstāties un turpināja uzbrukt.

Zviedrija savu pirmo reālo vārtu gūšanas momentu izveidoja astotajā minūtē, kad draudus pretinieku vārtiem radīja brāļi Sedīni. Devītajā minūtē rezultāts tika izlīdzināts, kad pēc zviedru aizsarga uzmetiena ripa no vārtsarga atleca pie Ērika Gustafsona, kurš nekavējoties meta to vārtos. Divas minūtes vēlāk Šveice palika mazākumā, jo Andress Ambuls par sitienu galvas rajonā saņēma 2+10 minūšu noraidījumu.

Mājiniekiem vairākumā izdevās izvirzīties vadībā. Šveice neizmeta ripu no zonas, un sekoja zviedru spēlētāja piespēle uz labo malu, tad gar vārtiem atpakaļ uz kreiso malu, kur Henriks Sedīns otro reizi meta ripu Šveices vārtos. Drīz pēc tam Šveice atkal palika mazākumā, tomēr šoreiz savus vārtus izdevās nosargāt. Pēdējās trešdaļas minūtes aizritēja lielā tempā un ar pāris asumiem. Pēc nospēlētām 20 minūtēm rezultāts bija 2:1 Zviedrijas labā.

Otrais periods

Pretēji spēles sākumam, otro periodu droši iesāka zviedri, kuri metās uzbrukumā. Šveicei aptuveni piecas minūtes neizdevās tikt pie iespējām uzbrukumā. Pēc brīža zviedram Niklasam Kronvalam izdevās iziet vienam pret vienu ar Šveices vārtsargu Martinu Gerberu, bet rezultāts nemainījās. Zviedrijas ofensīva nemazinājās, un Šveicei bija grūtības izkļūt no savas zonas.

Perioda vidū Šveicei izdevās izveidot pāris uzbrukumus, divus metienus izdarot Nino Nīderraiteram. Zviedru vārtsargs Jonass Enrots tos atvairīja. 31.minūtē Zviedrija pēc Daniela Sedīna noraidījuma palika mazākumā. Vairākumā Šveice aktīvi uzbruka un izveidoja divas vārtu gūšanas iespējas, tomēr nedaudz pietrūka veiksmes. Arī pēc vairākuma Šveice meklēja iespējas gūt vārtus, un metienu izdarīja Matiass Bībers.

38.minūtē Šveice bija iespiedusi pretiniekus savā zonā, bet to pārtrauca tiesnešu svilpe. Deniss Holenšteins no muguras uzgrūdās virsū zviedram, saņemot divu minūšu sodu. Mazākumā Šveice darbojās veiksmīgi, un rezultāts nemainījās.


Trešais periods

Šveicieši aktīvi iesāka trešdaļu un nopelnīja vairākumu, noraidījumu saņemot Jūhanam Fransonam. Šveice labi izspēlēja uzbrukumus, kurā bīstamu metienu izdarīja Žosī. Tad šveicieši mēģināja no vārtu priekšas iebakstīt ripu vārtos, tomēr vairākums palika neizmatots. Zviedram Džoelam Lundkvistam bija iespēja, bet Gerbers izslidoja tālu no vārtiem un glāba. 48.minūtē rupji savā zonā kļūdījās šveicieši, Gabriels Landeskogs "apzaga" šveicieti un izslido viens. Gerbers atvairīja, bet ripa palika pie kājsarga nepiespiesta un to vārtos iegrūda Simons Hjalmarsons – 3:1.

Saspringta cīņa ritēja turpmākajās minūtēs, un šveicieši mēģināja izglābties šajā mačā. Tomēr Zviedrija meistarīgi pieturēja ripu, pacietīgi izspēlēja uzbrukumus, tādējādi neļaujot pie ripas tikt Šveicei. 56.minūtē Henriks Sedīns uzmeta vārtu virzienā un trāpīja pa Luī Ēriksona slidu. Tiesneši pārkāpumu nesaskatīja, jo nebija kustība ar kāju. Šveice vēl centās atspēlēties no trīs vārtu deficīta, mainot vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, tomēr Henriks Sedīns ripu raidīja tukšos vārtos.

Līdz ar to pārtrūka Šveices uzvaru sērija. Pirms šī mača Šveice uzvarēja deviņās spēlēs pēc kārtas. Savukārt Zviedrija varēja sākt svinēt savu devīto pasaules čempionu titulu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!