Foto: AFP/Scanpix
Par Eiropas čempionāta uzvarētāju 100 metru sprintā vīriešiem trešdien Cīrihē kļuva britu sportists Džeimss Desaulo, kurš apturēja francūzi Kristofu Lemetru. Savukārt pirmo medaļu Igaunijai atnesa diska metējs Gerds Kanters, kurš izcīnīja otro vietu.

Diska mešanā Kanters vēl pirms trešā mēģinājuma bija ārpus labāko astotnieka, bet tajā viņš bija 64,75 metrus tāls, ko vēlāk vairs nespēja uzlabot.

35 gadus vecais Pekinas olimpisko spēļu čempions Kanters šo godalgu pievienojis diviem Eiropas čempionāta sudrabiem, kas tika iegūti 2006. un 2012.gadā.

Par Eiropas čempionu ar 66,07 metrus tālu kļuva pēdējo gadu titulētākais diska metējs Roberts Hartings no Vācijas. Viņš uzvarējis otrajā Eiropas čempionātā pēc kārtas, tāpat bijis labākais arī iepriekšējos trijos pasaules čempionātos un Londonas olimpiskajās spēlēs.

Savukārt trešais ar 63,81 metru palika polis Roberts Urbaneks.

100 metro sprintā finālā Desaulo finišēja pēc 10,06 sekundēm, par 0,07 sekundēm apsteidzot četrkārtējo Eiropas čempionu Lemetru, kurš iepriekšējās divās meistarsacīkstēs uzvarēja tieši šajā distancē.

Savukārt trešo un ceturto vietu savai valstij ļoti veiksmīgā dienā izcīnīja Lielbritānijas sportisti Harijs Aikiness-Arītijs un Dveins Čemberss.

Pusfinālā no starta traumas dēļ atteicās francūzis Žimijs Viko, kurš bija ātrākais sportists priekšsacīkstēs. Tiek ziņots, ka iepriekšējā Eiropas čempionāta sudraba medaļnieks Viko ar augšstilba traumu cīnījies jau septiņas nedēļas un šosezon vairs sacensībās nepiedalīsies.

Tikmēr Latvijas sportists Ronalds Arājs, kurš iepriekšējā Eiropas čempionātā skrēja finālā, šoreiz nepārvarēja pusfināla barjeru, samierinoties ar 20.vietu. Viņš pusfinālā noskrēja 10,52 sekundēs.

Tikmēr 100 metru sprintā dāmām labākā bija Nīderlandes sportiste Dafne Šipersa, kura pagājušā gada pasaules čempionātā tika pie bronzas septiņcīņā. Daudzpusīgā sportiste finālā distanci veica 11,12 sekundēm, par 0,04 sekundēm apsteidzot Mirjamu Sumarē no Francijas.

Šipersai šī kļuva par otro godalgu Eiropas čempionātos, pēc iepriekšējās meistarsacīkstēs izcīnītā sudraba 4x100 metru stafetē. Tāpat viņa kļuvusi par pirmo Nīderlandes sportisti, kas kļuvusi par Eiropas labāko sprinteri, kopš 1950.gadā to paveica leģendārā Faniju Blankersi-Kūnu.

Tikmēr Sumarē tikusi pie savas piektās medaļas Eiropas čempionātos, bet otrā zelta pēc 2010.gada triumfa 200 metros.

Trešo vietu ar 11,22 metriem izcīnīja Lielbritānijas sportiste Ešlija Nelsone, kura šogad piedalījās arī sacensībās "Rīgas kausi", bet vietējiem skatītājiem par prieku ceturtā bija šveiciete Munjinga Kamnundži, kura visās trijās sacensību kārtās pamanījās labot nacionālos rekordus.

10 000 metros vīriešiem labākais bija pazīstamais garo distanču skrējējs Mo Farahs no Lielbritānijas. Farahs, kurš nesen zoba infekcijas dēļ pavadīja četras dienas slimnīcā. Viņš finišēja pēc 28 minūtēm un 8,11 sekundēm, par nieka 0,55 sekundēm apsteidzot savu tautieti Endiju Vernonu.

Šī Faraham bija jau ceturtā zelta medaļa Eiropas čempionātos, bet vēlāk šonedēļ viņam būs iespēja pievienot spožākā kaluma godalgu arī 5000 metros.

Savukārt trešo un ceturto vietu aizņēma Kenijā dzimuši Turcijas pārstāvji - bronzu ieguva Ali Kaja, bet aiz viņa finišēja Polats Arikans, kurš iepriekšējās Eiropas meistarsacīkstēs triumfēja šajā distancē.

100 metru barjerskrējienā dāmām vēl vienu zeltu Lielbritānijai atnesa Tifānija Portere, kura finišēja pēc 12,76 sekundēm. Viņai 0,03 sekundes zaudēja francūziete Sindija Bijo, bet vēl par trim simtdaļām lēnāka bija Sindija Roledera no Vācijas.

Portere šo zeltu pievienoja pagājušā gada pasaules čempionātā izcīnītajai bronzai.

Par Eiropas čempionu desmitcīņā pēc divas dienas ilgām sacensībām kļuva Baltkrievijas sportists Andrejs Kraučanka, kurš šo panākumu pievienojis 2008.gada Pekinas Olimpiādes sudrabam un bronzai 2010.gada Eiropas meistarsacīkstēs.

Kraučanka līderpozīciju pārņēma pēc kārtslēkšanas, pirmo vietu nostiprinot pēc šķēpmešanas un noturot 1500 metru skrējienā. Zīmīgi, ka laika apstākļu dēļ kārtslēkšana ievērojami iekavējās un šķēpmešana sākās brīdī, kad citi atlēti joprojām nebija noslēguši sacensības ar kārti.

Desmit disciplīnu summā Kraučanka savāca 8616 punktus, tuvāko sekotāju Kevinu Maijeru no Francijas apsteidzot par 95 punktiem. Savukārt trešais ar 8498 punktiem otrajās Eiropas meistarsacīkstēs pēc kārtas bija Iļja Škurenjovs no Krievijas.

Kā ziņots, piekto vietu tāllēkšanā izcīnīja Latvijas sportiste Aiga Grabuste, kura aizlēca 6,57 metrus tālu. Iepriekšējā Eiropas čempionāta bronzas ieguvēja septiņcīņā Grabuste šosezon atsākusi piedalīties sacensībās pēc bērna piedzimšanas. Septiņcīņas apritē viņa plāno atgriezties nākamajā gadā.

Par Eiropas čempioni ar 6,85 metriem otrajā Eiropas čempionātā pēc kārtas kļuva francūziete Elojsī Lesēra, kura par četriem centimetriem apsteidza serbieti Ivanu Španoviču. Savukārt 6,65 metrus tālu aizlēca krieviete Darja Klišina un Malaika Mihambo no Vācijas, bet labāks otrs tālākais mēģinājums bija Krievijas atlētei, kura ieguva bronzu.

Pirms tam no rīta Latvijas soļotājs Arnis Rumbenieks ierindojās 23.vietā 20 kilometru distancē.

Tikmēr par Eiropas čempionu sprinta finišā pirmo reizi karjerā kļuva 26 gadus vecais spānis Migels Anhels Lopess, kurš pērn izcīnīja bronzas godalgu pasaules čempionātā. Spānijas sportists distanci veica vienā stundā 19 minūtēs un 44 sekundēs, bet Rumbenieks no viņa atpalika par septiņām minūtēm un 23 sekundēm.

Savukārt sudrabu 20 kilometru soļošanas distancē izcīnīja 21 gadu vecais krievs Aleksandrs Ivanovs, bet trešais bija viņa tautietis Deniss Streļkovs.

Pēc divu dienu sacensībām medaļu konkurencē pārliecinoši līderi ir Lielbritānijas sportisti, kas ieguvuši četrus zeltus, vienu sudrabu un divas bronzas. Otrā ar diviem zeltiem ir Vācija, bet tai ar vienu zeltu, pieciem sudrabiem un vienu bronzu seko Francija.

Eiropas čempionāts ilgs līdz svētdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!