Foto: AP/Scanpix
Turpinās dopinga nedienas Krievijas vieglatlētikā - no Londonas olimpisko spēļu zelta medaļas būs jāšķiras šķēršļu skrējējai Jūlijai Zaripovai, kura diskvalificēta uz diviem gadiem par antidopinga noteikumu pārkāpšanu, vēsta vietējie mediji.

Anulēti tiks viņas rezultāti, kas uzrādīti laikā no 2011.gada 20 jūnija līdz 20.augustam un 2012.gadā laikā no 3.jūlija līdz 3.augustam, kad notika Londonas olimpiskās spēles. Pasaules čempionāta zelta medaļu, ko Zaripova izcīnīja Degu, sportiste saglabās.

Antidopinga noteikumu pārkāpums noteikts, pamatojoties uz nedabiskiem bioloģiskās pases rādītājiem.

Krievijas Vieglatlētikas federācija (KVF) paziņojusi, ka negrasās cīnīties par Zaripovas zelta medaļas saglabāšanu, atzīstot sportistes vainu dopinga lietošanā. "Aizstāvēt sportista intereses… Ko tur aizstāvēt, ja anormālie bioloģisko rādītāji virsotni sasnieguši Olimpiādes laikā, kas pierāda, ka viņa tieši pirms olimpiskajām spēlēm lietojusi aizliegtos preparātus," KVF prezidentu Valentīnu Balahinčevu citē aģentūra "R-Sport".

Šī ir pirmā reize kopš 2004. gada, kad Krievijas sportistam tiek atņemta olimpiskā medaļa.

Pēc Zaripovas diskvalifikācijas viss Londonas olimpisko spēļu goda pjedestāls 3000 metru šķēršļu skrējienā piederēs afrikāņu sportistēm - zelts tunisietei Habibai Gribi, sudrabs - etiopietei Sofijai Assefai, bet bronza - kenijietei Milkai Čemosai Čeivai.

Pasaules čempiones tituls, visticamāk, tiks atņemts krievietei Tatjanai Černovai, kuras analīzēs, kas tika ņemtas pasaules čempionāta laikā 2009. gadā, atrastas aizliegtās vietas. Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) 2013. gadā pieprasīja veikt atkārtotu šo analīžu pārbaudi, izmantojot modernākās metodes, un tās uzrādīja aizliegto preparātu aralturnabolu. Līdz ar to Černova diskvalificēta uz diviem gadiem, sākot no 2013. gada 22. jūlija, bet viņas rezultāti, kas uzrādīti sacensībās laikā no 2009. gada 15.augusta līdz 2011.gada 14.augustam, tiks anulēti. Šajā laika periodā sportiste izcīnīja pasaules čempiones titulu septiņcīņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!