Foto: EPA/LETA

Eiropas Vieglatlētikas savienība (EAA) ir nolēmusi kontinenta rekordus sākt skaitīt no jauna, anulējot iepriekšējos, ziņo aģentūra AFP.

"Anulēsim Eiropas rekordus līdz noteiktam datumam," aģentūra citē EAA prezidentu Svenu Ārni Hansenu. "Tas ir radikāls lēmums, taču mums ir jābūt pārliecinātiem par to, ko darām. Vieglatlētikas cienītāji ir noguruši no aizdomām, kas pavada mūsu rekordus. Mums ir nepieciešamas konkrētas darbības, lai atjaunotu uzticību."

Priekšlikums par Eiropas vieglatlētikas rekordu anulēšanu iesniegts izskatīšanai Starptautiskajā Vieglatlētikas federācijā (IAAF), bet IAAF prezidents Sebastjans Koe, kuram pašam pieder divi Eiropas rekordi, 1000 metru un 4x800 m distancēs, jau paudis atbalstu šim lēmumam. "Tas ir apliecinājums tam, ka mēs antidopinga sistēmu darbošanos pēdējo 10–15 gadu laikā vērtējam kā uzticamu," viņš norāda. "Protams, būs sportisti, kam nepatiks šis lēmums, taču tas ir solis pareizā virzienā. Ja viss tiks noorganizēts pareizi, mums būs labas izredzes atjaunot uzticību šajā jomā."

IAAF padome EAA priekšlikumu izskatīs sēdē šā gada augustā.

Neapmierinātību ar EAA lēmumu jau paudusi pasaules un Eiropas rekordiste garo distanču skriešanā Pola Redklifa, kura profesionālo karjeru sportā jau noslēgusi. "Man sāp, jo jūtu, ka manu godu un cieņu gatavojas aizskart," britu sportiste ierakstījusi savā "Twitter" kontā. "Šis ir autoritatīvs problēmas risināšanas veids – rekordu anulēšana, izmetot tos miskastē. Viņiem nepietiek drosmes visu izmeklēt atbilstošā veidā un anulēt rekordus ar tiesas starpniecību."

Redklifai piekrīt arī Eiropas rekordiste septiņcīņā, zviedriete Karolīna Klufta. "Būtu pretīgi palikt bez rekorda, jo es esmu absolūti tīra no dopinga," viņa saka.

Kā ziņojām, iniciatīva par Eiropas vieglatlētikas rekordu anulēšanu nāk no Starptautiskās Sporta žurnālistu asociācijas (AIPS).

Latvijai šobrīd nepieder neviens Eiropas rekords, bet Lietuvai reģistrēti vairāki Eiropas rekordi telpās nestandarta disciplīnās - Rītim Sakalauskam 150 m skrējienā (uzrādīts 2010. gadā) un Austrai Skujītei desmitcīņā (2005. gads), bet Antanam Grigaļūnam pieder uzreiz divi rekordi - 1500 m un jūdzes distancē soļošanā (abi sasniegti 1990. gadā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!